Annonce
Vestjylland

Zakaria har valgt EUX: Nu har han fået studenterhuen - og allerede om et år får han kokkehuen

19-årige Zakaria Hassan Breshe har netop fået sin studenterhue. Han læser til kok (gastronom) på EUX-uddannelsen og kan derfor allerede om et år gå til svendeprøve. Foto: Ulla Armose / Uddannelsescenter Holstebro
EUX-eleverne er nu i flertal blandt kokkeeleverne på Uddannelsescenter Holstebro, men arbejdsgiverne er lidt bagefter.

HOLSTEBRO: Der sidder et godt hoved, skruet solidt fast på 19-årige Zakaria Hassan Breshe. Han læser matematik på A-niveau og har samtidig lige scoret et 12-tal i eksamen i faget Teknik, som kombinerer fysik/kemi med erhvervsfag. Evnerne ville række fint til en uddannelse som læge eller kemi-ingeniør, men faktisk er han ved at uddanne sig til kok.

Lige nu handler det dog mest om at få afsluttet de gymnasiale fag, for Zakaria er i skrivende stund ved at gøre sig klar til den allersidste eksamen, inden han kan få sin studenterhue. Han tager nemlig kokkeuddannelsen som EUX-elev, hvor erhvervsuddannelsen bliver kombineret med boglige fag på gymnasieniveau.

- Min eksamen i teknikfag handlede om, at vi havde fremstillet en pølse, og så skulle vi fremlægge en næringsdeklaration på baggrund af kemiske analyser. Vi fandt frem til, at der var fire procent fedt og 14,8 procent kulhydrater i pølsen, fortæller Zakaria Hassan Breshe.

Annonce

EUX giver studenterhue og svendebrev

  • De fleste erhvervsuddannelser tilbyder en EUX-studieretning, som kombinerer erhvervsuddannelsen med boglige fag på gymnasieniveau.
  • Uddannelsen er typisk lidt længere end en traditionel EUD-erhvervsuddannelse (syv måneder ekstra for kokkeuddannelsen). EUX’erne har også lidt længere skoleperioder end de øvrige lærlinge.
  • EUX-eleverne lægger hårdt ud med et komprimeret skoleforløb, som gør, at man på kun halvandet år har gennemført, hvad der svarer til en to-tre år i gymnasiet. Ind mellem de mange boglige fag er der også erhvervsfaglig undervisning og praktik.
  • Det er muligt at starte på EUX, og hvis man synes, at lektiebyrden er for tung, kan man senere skifte til den traditionelle EUD-erhvervsuddannelse. De gymnasiefag, som man har taget i løbet af første år, åbner mange døre til senere videreuddannelse.
  • Både EUD- og EUX-elever får løn under hele uddannelsen, når de har en lærekontrakt, og arbejdsgiverne får lønrefusion, mens eleverne er på skolebænken. Dermed kan man altså tage en EUX-studentereksamen og få løn for det, mens andre studerende på STX, HHX og HTX typisk må nøjes med SU-støtte.
  • Læs mere om erhvervsuddannelser og EUX på Uddannelsesguiden www.ug.dk eller kontakt nærmere erhvervsskole for uforpligtende råd og vejledning.

Samtidig var den hjemmelavede pølse bæredygtig.

- En del af opgaven var at finde alternative kilder til protein, så vi havde erstattet en del af svinekødet med soyabønner, sådan at CO2-belastningen blev omtrent halveret. Svinekød udleder 4,6 kilo CO2 pr. kilo kød, mens soyabønner kun udleder 600 gram CO2 pr kilo. Og ja, det er inklusiv transporten fra Sydamerika, siger han om eksamensprojektet, som altså udløste topkarakteren 12.

EUX giver mere

Uddannelseschef Jan Emtkær Jensen ser Zakaria som et lysende eksempel på, hvordan erhvervslivet får meget mere, når de tager en EUX-elev.

- Arbejdsgiverne får nogle meget dygtige mennesker, som ikke kun kan det faglige, men også forstår at reflektere over det, de arbejder med. For eksempel har de gode forudsætninger for at arbejde med den ernæringsvidenskabelige del af kosten, og de ved meget om kemi, som har stor betydning for madlavningen: Når bøffen bliver brunet, er det jo ikke bare, fordi den bliver varm på stegepanden, men faktisk fordi der sker en kemisk proces inde i kødet, forklarer Jan Emtkær Jensen.


De EUX’ere, som vi sender ud i verden nu, bliver morgendagens ledere, hvis det er dét, de vil.

Jan Emtkær Jensen, uddannelseschef


Han er ikke i tvivl om, at kombinationen af de gymnasiale fag og den faglige kokkeuddannelse vil åbne mange døre for Zakaria og de andre EUX-elever.

- Der ligger jo noget alment dannende i gymnasiet også, for eksempel samfundsfag. Det vil give nogle rigtig gode forudsætninger for at blive leder eller selvstændig i faget. De EUX’ere, som vi sender ud i verden nu, bliver morgendagens ledere, hvis det er dét, de vil - det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Jan Emtkær Jensen.

Annonce

Passion for fransk mad

Zakaria kom i lære som 17-årig, og der venter stadig over 50 år på arbejdsmarkedet, så lige nu glæder han sig mest til at lære mere og høste en masse faglig viden og livserfaring.

- Jeg havde søgt læreplads 20 forskellige steder, men så var jeg heldig, at Restaurant NV (på herregården Nørre Vosborg, red.) havde kontaktet skolen og spurgt efter en kokkeelev. Og så kom jeg til samtale og fik jobbet, fortæller han.

Selv om han har haft travlt med at forberede de sidste eksamener, før han kunne få studenterhuen, har han stadig været i praktik, senest for få dage siden, hvor han servede mad for lidt over 20 gæster.

- Vi har franske brasserie-retter på kortet, så som moules et frites og crèpe suzette. Hvis jeg selv skulle vælge, så kan jeg godt lide at stege en rosa bøf af kalv eller okse. Det er også noget af det, jeg selv bedst kan lide at spise, fortæller Zakaria.

Nu, hvor studenterhuen er på plads, er der kun et år tilbage, inden han også kan få svendebrevet som faglært kok.

- Jeg har fået meget ros fra min arbejdsplads, og de er begyndt at spørge, hvad jeg gerne vil, når jeg er færdigudlært. Men jeg ved det ikke helt endnu. På et tidspunkt vil jeg gerne prøve at arbejde i Frankrig, også for at lære sproget bedre. Det behøver ikke være en gourmet. Faktisk ville jeg hellere lære at lave god, traditionel, lokal mad - og helst i et område med god vin, for eksempel Bourgogne eller Champagne, siger Zakaria.

Annonce

Flere døres åbnes

Jan Emtkær Jensen glæder sig på elevens vegne over, at der venter så mange muligheder.

- Hvis man gennemfører en traditionel kokkeuddannelse som EUD-elev, vil man have ni forskellige muligheder for at videreuddanne sig. Men allerede efter det første år som EUX-elev har man 29 forskellige muligheder for at læse videre. Og nu, hvor Zakaria, har fået huen, kan han jo læse på universitetet, hvis han skulle få lyst til det, siger uddannelseschefen.

Uddannelseschef Jan Emtkær Jensen (tv) er overbevist om, at Zakaria Hassan Breshe og de andre EUX'ere har evnerne til at blive ledere i kokkefaget, hvis de ønsker det. Foto: Thomas Maxe

De mange åbne døre er den primære grund til, at kokkeskolen i Holstebro nu for første gang har flere EUX-elever end elever på den traditionelle erhvervsfaglige EUD-vej gennem uddannelsen - henholdsvis 12 EUX’ere og 11 EUD’ere.

- Det er meget flot, at eleverne og deres forældre har fået øjnene op for mulighederne. Desværre har vi stadig lidt udfordringer med at få arbejdsgiverne til at se lyset. Nogle af dem er udfordret af, at EUX-eleverne er dobbelt så meget på skolen, så de mangler arbejdskraften i køkkenet. Men nøglen til det problem er, at de skal vænne sig til at tage to EUX-elever ad gangen, med et halvt års mellemrum. Så passer det nemlig perfekt: Når den ene elev er på skole, kommer den anden tilbage, forklarer Jan Emtkær Jensen.

Og man skal ikke være bange for at uddanne for mange, hvis man tager to elever. Beskæftigelsesmulighederne er rigtig gode for faglærte, og EUX’erne er allerede ved at være i høj kurs.

- De virksomheder, som har set lyset og har oprettet lærepladser for EUX’ere, vender ofte tilbage og siger, at de fremover helst kun vil have EUX-elever. De kan virkelig noget andet og mere, siger Jan Emtkær Jensen.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Annonce