Annonce
Østjylland

WindowMaster gør klar til at ride den grønne tsunami

WindowMaster fungerer ved, at en vinduesmotor åbner og lukker vinduer eller andre åbninger i facade eller tag baseret på enten manuel betjening eller automatisk styring. Som resultat får man et friskt indeklima, der sørger for et passende luftskifte uden trækgener. Desuden er energiforbruget på denne type ventilation ifølge firmaet meget lavt i forhold til mekanisk ventilation, hvilket gør det til en mere bæredygtig løsning. Pressefoto
Gennem de sidste fem år har den aarhusianske erhvervsmand Erik Boyter arbejdet målrettet på at køre cleantech-virksomheden WindowMaster i stilling til et globalt gennembrud indenfor sin niche. Nu er virksomheden klar til at surfe den grønne bølge.
Annonce

AARHUS: Prøv at forestille dig en fredag aften i Musikhuset i Aarhus. 3000 til 4000 mennesker er samlet i foyeren. De snakker, griner og hygger sig. Mens de mange folk fylder lungerne med ilt og udånder CO2, bliver ilten i rummet langsomt mindre.

Det er her, WindowMaster træder til. Helt ubemærket måler sensorer i foyeren CO2-niveauet i rummet, og når CO2-niveauet bliver for højt, sendes der et signal til en lille anordning i vinduerne, en vinduesmotor, der stort set støjfrit får vinduerne til at åbne sig og lader ny frisk luft trænge ind i rummet. Når de mange gæster senere trækker ned i salen for at se deres forestilling, opfanger sensorerne så forandringen af luften i rummet, og lukker vinduerne til igen.

Netop det er hele humlen i det produkt, som den 130 mand store virksomhed, som Erik Boyter - tidligere medejer af familievirksomheden Pressalit i Ry - står i spidsen for som administrerende direktør, producerer. Et produkt, der på mange måder kan sammenlignes med de klimaanlæg, som flere moderne byggerier i dag har installeret til at regulere temperatur og iltniveau. Men som samtidig adskiller sig på to væsentlige områder.

For det første belaster det ikke miljøet i samme grad, og for det andet sikrer det frisk luft, hvilket et klimaanlæg ikke altid er en garanti for.

Cleantech

Direkte oversat fra engelsk betyder cleantech: Ren teknologi. Udtrykket bruges om enhver proces, produkt eller service, der mindsker negative påvirkninger af miljøet gennem betydelige energieffektivitetsforbedringer, bæredygtig brug af ressourcer eller miljøbeskyttelsesaktiviteter.

Kilde: Wikipedia

Annonce

Vigtigt med frisk luft

De fleste kender det selv fra en lang arbejdsdag på kontoret uden ordentlig ventilation eller fra skolen, hvor energien blandt eleverne kan dale i takt med antallet af pauser fra undervisningen. Og flere undersøgelser peger da også på, at et forhøjet CO2-niveau i et rum med mange mennesker foruden hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær kan øge risikoen for sygdomssmitte.

Derfor har de fleste moderne byggerier i dag også ventilationsanlæg. Men der er stor forskel på, hvordan de virker.

- Vores naturlige ventilationssystem åbner vinduerne støjsvagt op og i, når behovet opstår, forklarer Erik Boyter og understreger, at WindowMaster er en garanti for et bedre indeklima, da den altid sikrer frisk luft i et rum.

- Hvis man har et klimaanlæg, så får man ikke nødvendigvis frisk luft ind. Det kan være kold eller varm luft, men det behøver ikke at være frisk luft, understreger Erik Boyter.

Foruden frisk luft er WindowMaster også leverandør af en miljøvenlig ventilationsløsning, der baserer sig på det, de kalder naturlig ventilation, som fungerer ved hjælp af sensorer, styresystemer og motorer, der åbner vinduer op og i. Og netop det har Erik Boyter set et stort potentiale i, lige siden han for fem år siden overtog styringen med virksomheden.

Annonce

Et skridt foran

Ifølge en FN-rapport fra 2017 stammer knap 40 procent af verdens energirelaterede udledning af CO2 enten direkte eller indirekte fra byggeindustrien. Mens omkring 11 procent af CO2-udledningen sker ved fremstilling af byggematerialer, drejer størstedelen, de 28 procent, sig om driftsenergi, der dækker over alt fra opvarmning af hjemmet til husstandens strømforbrug. Der er med andre ord gode muligheder for at spare på energiforbruget i bygninger verden over, ligesom der er politisk velvilje til at slå et slag for miljøet. Blandt andet i Europa, hvor Erik Boyter spår, at European Green Deal (et sæt af politiske initiativer, der er fremlagt af Europa-Kommissionen med det overordnede mål at gøre Europa klimaneutralt i 2050, red.) kan få positiv indvirkning på salget af WindowMasters ventilationssystemer.

- Vi er godt placeret i Schweiz, Tyskland og i de nordiske lande. Så hvis der kommer regler med henblik på at reducere CO2-forbruget i bygninger, hvilket jeg håber og tror, at der gør, så vil man begynde at se efter eksisterende løsninger på markedet, der virker, og dem har vi allerede, understreger han.

Blandt andet fremhæver han, WindowMasters IoT-setup til deres løsning, spiller godt ind i de styresystemer, der allerede bruges i langt de fleste byggerier i dag.

- Mange bygninger styres af et fælles system, der tager sig af strøm, indeklima og sikkerhed i bygningerne, og der kan man slutte vores system ind i den løsning i dag, så man i kan styre indeklimaet med en app såvel som fra vores kontor, forklarer Erik Boyter.

WindowMaster

WindowMaster har siden 1990 solgt ventilationsløsninger til offentlige og private byggerier i form af naturlig ventilation, hybrid ventilation og brandventilation.

Til trods for det engelskklingende navn er den 30 år gamle virksomhed WindowMaster dansk og har hovedsæde i Vedbæk, hvor virksomhedens udviklingsafdeling også har til huse. Her udvikles blandt andet alt det software, der bruges i de naturlige ventilationssystemer, mens selve hardwaren produceres i Herford i Tyskland i et datterselskab til firmaet.

Foruden datterselskabet i Tyskland, har virksomheden også datterselskaber i Norge, USA og Schweiz, hvor de har opkøbt tre mindre virksomheder, samt i England og i Irland.

Dertil kommer virksomhedens produktionsselskab i Herford samt dets to salgsselskaber i henholdsvis Hamborg og i USA.

Virksomheden er ejet af den aarhusianske erhvervsmand og administrerende direktør, Erik Boyter, der har været med siden 2015.

Foruden i Musikhusets foyer i Aarhus bliver WindowMasters naturlige ventilationssystemer brugt i et utal af bygninger i ind- og udland fra skoler, universiteter og kontorbygninger til større kommercielle byggerier som det nye universitetshospital i Skejby, en skyskraber i Pittsburgh og Rigsdagsbygningen i Berlin.

Også Harvard Center for Green Buildings and Cities har installeret WindowMasters naturlige ventilation i deres såkaldte HouseZero, et hus fra 1924 præget af de nyeste teknologier indenfor det bæredygtige område.

Kilde: WindowMaster

Annonce

Aggressiv markedsføring

Derudover har WindowMaster med Erik Boyter i spidsen også ekspanderet virksomheden gennem opkøb af mindre virksomheder i Norge, Schweiz og senest i USA. Et køb, som Erik Boyter forventer meget af.

- Vi er den eneste producent med eget set-up i USA, hvor vi har købt et 50 år gammelt firma, der kender til industrien, fortæller Erik Boyter.

- Så vi ser os positioneret til globalt gennembrud, fordi vi har arbejdet på at tilpasse vores platform til at kunne ride med på den grønne bølge, som jeg i virkeligheden ser som en tsunami snarere end en bølge, tilføjer han.

Og det siger han ikke mindst, fordi WindowMaster til trods for, at de ikke er ene på området for naturlig ventilation, men blandt andet har de indenfor brandventilation flere konkurrenter på særligt det tyske marked, er foran, når det gælder deres teknologiske kunnen.

- Teknologisk set er vi nummer et i verden. Så vi har en stor fordel, fordi vi er i en rigtig lille niche, hvor der forventes at ske meget fremad, siger Erik Boyter.

Af samme grund har virksomheden de seneste år sat benhårdt ind med aggressiv markedsføring. En strategi, der har betydet et indhug i indtjeningen nu og her, men også en strategi, der er store forventninger til vil sikre virksomhedens vækst.

- Vores investeringsniveau de sidste fem år har været på niveau med de første 25 år i virksomhedens historie. Så det er ret aggressivt. Men vi ser os selv som teknologisk førende indenfor vores niche i verdenen, og samtidig ser vi en megatrend i, at man ønsker at bygge mere bæredygtigt. Og der kan vi komme med løsninger, der kan gøre sig gældende, og det skal vi være parate til, understreger Erik Boyter.

Erik Boyter er indfødt aarhusianer og har i mange år arbejdet for den aarhusianske virksomhed Pressalit. I 2015 overtog han virksomheden WindowMaster, som han sidenhen som administrerende direktør har arbejdet målrettet for at gøre til en global, kommerciel succeshistorie. Pressefoto
Annonce

Grøn indeni

Den mellemstore virksomhed omsatte sidste år for lige over 200 millioner kroner, men potentialet vurderer Erik Boyter på grund af den grønne bølge til at være større endnu.

Det er dog ikke til megen hjælp at være grøn udenpå, hvis man ikke også er grøn indeni. Netop derfor arbejder WindowMaster også målrettet på at nedbringe deres eget CO2-aftryk.

Blandt andet har virksomheden halveret deres forbrug af plastik ved i stedet at bruge genbrugspap. De transporterer i dag varer fra Fjernøsten med skib frem for fly, selvom det giver en forlænget rejsetid på 10 uger.

De bruger grøn energi i form af strøm fra vindmøller til deres produktion i Tyskland og på deres kontorer verden over. Og så har de en plan om, at al transport i virksomheden skal foregå med ikke-fossile brændstoffer fra 2025. Et skridt som den administrerende direktør allerede har taget fuldt ud selv, da han kun kommer omkring med elbil.

Derudover er den grønne tankegang også implementeret i virksomhedens nyudvikling af produkter.

- Så vi arbejder meget intenst på at reducere vores carbonfootprint i vores supplychain, siger Erik Boyter, der gerne indrømmer, at balancen mellem at være prisdygtig og grøn kan være svær.

Virksomheden WindowMaster, der holder til i Vedbæk, sponsorerer i øvrigt det aarhusianske fodboldhold AGF. En aftale, der til dels skyldes Erik Boyters tilknytning til byen, og som også har været et led i en markedsføringsstrategi for at få kendskabet til WindowMaster bredt ud efter en gentænkning af virksomhedens brand. Pressefoto
Den automatiske styring fra WindowMaster er intelligent forstået på den måde, at signaler fra sensorer, der holder øje med alt fra CO2-indhold i luften til temperaturer, vind og vejr indendørs og udendørs, bestemmer, hvornår og hvor meget vinduerne skal åbnes. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce