Annonce
Sydjylland

Belært af erfaringer fra Fjernøsten: Give-firma sendte sine medarbejdere hjem længe før, Danmark lukkede ned

Ellen og Henrik Laugesen frygtede, at den nye virus ville gøre stor skade på deres virksomhed, men de har klaret sig gennem krisen på grund af en stor ordrebog. Foto: Carsten B. Grubach
Ejerne af Kemic Vandrens reagerede resolut på et flashback.

GIVE: En januar-morgen vågnede Ellen Laugesen og kiggede over på sin mand Henrik.

- Tænker du det samme som mig? spurgte hun.

Det gjorde Henrik Laugesen. For da parret var udstationeret i Hanoi i Vietnam i foråret 2003, begyndte den smittefarlige sars - en svær akut luftvejslidelse - med en læges dødsfald, da den hurtigt blev spredt til Hanoi.

Annonce

Der var flere ligheder med covid-19, for den begyndte i januar i år også med en læges dødsfald i Kina. Så som ejere af Kemic Vandrens i Give sendte Henrik og Ellen Laugesen for en sikkerheds skyld deres 27 ansatte hjem før, statsminister Mette Frederiksen lukkede det danske samfund ned.

- Vores ordrebog så egentlig god nok ud, men vi turde ikke andet ud fra de erfaringer, vi havde fra Vietnam. Og medarbejderne tog det pænt. Vi er siden rykket tættere sammen og håber, at vi kan komme i gang med den planlagte udvidelse af fabrikken, når epidemien en gang er ovre, fortæller parret.

Erfaring og forskning

De købte Kemic Vandrens af Rambøll for 15 år siden og har draget stor nytte af den ekspertise, Henrik Laugesen blandt andet fik de to gange, han sammen med familien var udstationeret i Vietnam for at bygge vandværker for danske virksomheder.

Kemic Vandrens leverer vandværksløsninger baseret på den nyeste forskning og teknologi over hele landet.

- Der sker så meget på området, at jeg også hele tiden lærer noget nyt, pointerer Henrik Laugesen, som suger ny viden til sig og uden videre også kunne kalde sig udviklingschef.

Samarbejder med blandt andre Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Teknologisk Institut i Aarhus giver ham innovative boosts, som kan forplante sig til opførelsen af fremtidens vandværker.

Annonce

Projekter bobler op

Projekter bobler med Henrik Laugesens ord hele tiden op, og året ser som helhed trods den resolutte nedlukning i januar økonomisk fornuftig ud.

I øjeblikket er Kemic Vandrens i gang med at opføre et vandværk i Ølgod, og i virksomhedens brochure oser stoltheden ud af præsentationen af Aquatarium, et teknologisk hypermoderne vandværk, der leverer vand til 22.000 forbrugere i Ringkjøbing-Skjern Kommune. Her har Kemic Vandrens med nye teknologier været med i projekteringen af vandbehandlings-processen.


Jeg er vokset op i en kultur, hvor det hedder, at hvis man ikke deler viden, så dør man, så vi har ikke noget imod at dele vores viden med andre.

Ellen Laugesen, Kemic Vandrens A/S


Det tjenes også godt med penge på de nye ideer, og den gode forretning, aktieselskabet Kemic Vandrens altså også er, skyldes ifølge de to ejere blandt andet, at de har haft held med at få fat i dygtige medarbejdere og fået en professionel formand, der kan se det hele lidt udefra.

- Vi har tekniske tegnere, bygningskonstruktører, maskinmestre, ingeniører, mekanikere, klejnsmede, revisorer og HK’ere blandt vores ansatte, fortæller Ellen Laugesen, der selv er uddannet som ergoterapeut, men efter hjemkomsten fra Vietnam har læst ledelse og forandringsledelse.

Hun har derfor i dag personaleansvar, holder styr på ordrebogen og er med i de strategiske løsninger, der skal træffes.

Annonce

Del din viden eller dø

- Jeg er vokset op i en kultur, hvor det hedder, at hvis man ikke deler viden, så dør man, så vi har ikke noget imod at dele vores viden med andre, betoner Ellen Laugesen.

Henrik Laugesen, der er uddannet maskinmester og har en fjern fortid på søen hos det hedengangne ØK, tænker omvendt teknisk det meste af tiden. Han lader sig inspirere af sine ansatte, hvis de for eksempel vender hjem med et nyt problem, der skal løses, og så holder han kundemøder over hele landet og aftaler ordrer på anlæg, der produceres på fabrikken i Give.

Og jo, han har skam også det økonomiske ansvar for hele butikken…

Virksomhed i vækst

Kemic Vandrens har udviklet sig meget, siden Henrik og Ellen Laugesen købte virksomheden Rambøll for 15 år siden. Der blev bygget et nyt domicil på Ryttervangen i Give i 2008, og der planlægges en udvidelse af produktionsforholdene på den anden side af Covid 19-pandemien.

I 2015 og 2016 fik Kemic Vandrens Dagbladet Børsens Gazellepris som bevis for virksomhedens voldsomme vækst. Læs mere om Kemic Vandrens på www.kemic.dk

Kemic Vandrens har nogle af landets største entreprenørvirksomheder blandt sine kunder. Her handler opgaverne ofte om at rense forurenet jord og vand.

Det ubehagelige flashback i januar har Henrik og Ellen Laugesen lagt bag sig – der var heldigvis ikke en masse, der blev syge, selv om virus har godt nok igen generet arbejdet med det rene vand.

Råvarerne fra de voldsomt corona-ramte lande Kina og Italien er nået frem, så der stadig kan bygges vandværk, som gerne tegnes helt fra bunden, ejes mobile anlæg ud og blive plads til banebrydende nytænkning.

Henrik og Ellen Laugesen ved et af de mobile vandrensningsanlæg, der også er en del af Kemic Vandrens. Foto: Carsten B. Grubach

Et eksempel på nytænkningen er forskningsprojektet Den Trojanske Hest, der er støtter af Innovationsfonden. Her har Kemic Vandrens sammen med DTU, Københavns Universitet og Teknologis Institut fundet en metode, hvor man poder bakterier, som i eksisterende sandfiltre opsluger pesticiderne.

EY Entrepreneur Of The Year

  • Kemic Vandrens A/S er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2020, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.
  • Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:
  • Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret
  • Virksomheden har eksisteret i mindst tre år
  • Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte
  • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår
  • Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce