Annonce
Fyn

Virksomhedsbørsen oplever stigende interesse: Har man den rette idé, er der penge at hente

Virksomhedsmægler Flemming Clausen har oplevet, at der ligefrem er rift om at få lov at investere i virksomheder. Det er både virksomheder indenfor de traditionelle erhverv og virksomheder, der arbejder med digitalisering, der har gode muligheder for et helt eller delvist salg, oplever han. Foto: Virksomhedsbørsen
Virksomhedsbørsen, der formidler køb og salg af små og mellemstore virksomheder, har oplevet stigende aktivitet det seneste år, og ser optimistisk på fremtiden.
Annonce

Fredericia: Med sproglig afsmitning fra Løvens Hule og en humoristisk distance kan virksomhedsmægler Flemming Clausen godt finde på at sige "jeg er ude", når han synes, en virksomhed er værdiansat for højt.

Det seneste halve år har Virksomhedsbørsen med hovedsæde i Fredericia og kontor i København imidlertid oftest oplevet det modsatte. Trods coronakrisen har flere end tidligere haft lyst til enten at købe eller investere i små og mellemstore virksomheder.

- Vi har haft flere virksomhedsoverdragelser end de foregående år. Det er selvfølgelig branchebestemt. Vi har ikke solgt nogle af de restauranter, vi har til salg, men mange traditionelle maskinfabrikker og handelsvirksomheder, håndværksvirksomheder, plasticfabrikker og også nogle fødevarefabrikker. Vi formidler også kontakt til investorer, som vi har i vores database. Med et buzzword bliver de kaldt business angels. Vi kalder dem nu bare potentielle købere, forklarer Flemming Clausen.

Hans titel er officielt seniorrådgiver i Investering & Kapital, men han kalder sig selv virksomhedsmægler og har været i Virksomhedsbørsen siden 2002. Han sammenligner sit job med en ejendomsmæglers.

I stedet for boliger formidler han salg af virksomheder fra de helt små, der er mindre end 2,5 millioner kroner værd, til de mellemstore med en værdi på 30, 40 eller 50 millioner kroner. Det vil sige, at Virksomhedsbørsen er med til at værdiansætte virksomhederne, lave salgsmateriale, formidle det til interesserede købere og efterfølgende er med hele vejen, til nøglerne er afleveret til den nye ejer.

Det første har firmaet udviklet sin egen model til, som er baseret på 20 års erfaring, mens de interesserede købere og sælgere blandt andet kommer til i kølvandet på omtale af store virksomhedssalg og for købernes vedkommende måske også ansporet af lave og negative renter i bankerne.

Nogle gange er der ligefrem rift om at få lov at købe sig ind i en virksomhed.

Annonce

Ikke en finanskrise

- For nylig havde en af mine kollegaer en virksomhed, der var tre eller fire bud på, og den endte med at blive solgt et par millioner kroner over den værdiansættelse, vi først havde lavet, forklarer Flemming Clausen.

Han er derfor meget optimistisk trods den nuværende økonomiske krise, for den minder ham på ingen måde om finanskrisen.

Den seneste prognose fra Nationalbanken forudser ellers et fald i bruttonationalproduktet på 3,9 procent i år, mens man regner med en vækst på 2,9 procent næste år. Begge dele er en nedjustering som følge af efterårets stigende coronasmitte, og Nationalbanken forventer også, at vi skal et godt stykke ind i 2022, før eksporten er på samme niveau som før coronakrisen. Alligevel er Flemming Clausen langt mere optimistisk end i nullernes krise.

- Dengang måtte jeg tjekke, om jeg havde fået sat min telefon på lydløs. Alt gik i stå. I 2007 og nogle år op til, kunne man, hvis man ville, gå i banken og låne op til syv-otte gange sin egenkapital. Efter finanskrisen kunne man ikke låne noget som helst, fordi der var tale om en konjunkturnedgang. Nu er det en pandemi, som er årsag til det, og det gør det lettere at forstå, hvorfor vi føler os i krise, men det er ikke nok til at tale om en generel krise, siger han.

Annonce

Kompetencer er afgørende

Især virksomheder, der arbejder med digitalisering og traditionelle erhverv, som der stadig er behov for, har gode muligheder for at rejse kapital til nye idéer, skalering eller salg, og Flemming Clausen anbefaler, at man nøje overvejer, hvornår det er det rigtige tidspunkt at sætte sin virksomhed til salg.


Har man den rette idé, kan man finde potentielle købere.

Flemming Clausen, virksomhedsmægler hos Virksomhedsbørsen


Hvor en virksomhed som Tesla kan skabe sig en markedsværdi på mange millioner alene på vækstpotentiale og udviklingsmuligheder, så gælder det for små og mellemstore virksomheder i mere traditionelle erhverv om noget så basalt som at kunne præsentere de rigtige tal og en plan for at udvikle forretningen.

Den del er for de flestes vedkommende blevet skærpet, blandt andet fordi der bliver stillet spørgsmål til det fra både banker og forskellige investorers side. De kræver en forretningsplan, som de tror på, men grundlæggende skal omsætning og evnen til at tjene penge også være i orden.

Annonce

Profil fremfor penge

Kun for helt nye virksomheder, der udvikler ny teknologi, kan det give mening at gå efter ekstern kapital på et meget tidligt stadie.

- Vi arbejder med et par udviklingsvirksomheder, og vi regner med at kunne sælge den ene til en stor vindmølleproducent, fordi der er tale om helt ny teknologi, forklarer Flemming Clausen.

Nogle gange sker finansieringen i samarbejde med blandt andet Vækstfonden, som kan være med til at løfte et salg, og ligesom bankerne er Vækstfonden meget fokuseret på de kompetencer, som købere og investorer kommer med.

Har man fem millioner kroner men ikke de rette kompetencer, er det sværere at skaffe kapital, end hvis man kun kommer med det halve, men til gengæld har den rigtige profil til at drive virksomheden videre.

- Har man den rette idé, kan man finde potentielle købere, understreger Flemming Clausen.

Om Virksomhedsbørsen

  • Virksomhedsbørsen er Danmarks største virksomhedsmægler for små og mellemstore virksomheder og formidler hvert år salg af mellem 40 og 75 virksomheder.
  • Virksomheden arbejder også med investorer og med at matche interesserede købere med de rette kompetencer med investorer, der økonomisk kan hjælpe med at løfte opgaven.
  • Der er mange traditionelle virksomhedstyper som maskinforretninger, metalvirksomheder, plastvirksomheder og fødevarevirksomheder blandt de virksomheder, som Virksomhedsbørsen er med til at formidle salg af. Der er dog også et par udviklingsvirksomheder, og nogle gange sker salget eller investeringen i samarbejde med Vækstfonden.
  • Virksomhedsbørsen ligger i Fredericia og har kontor i København.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce