Annonce
Fyn

Villavejens jordnære design rykker ind i børneværelserne

Det begyndte med et navneskilt til deres søns værelse, men siden 2016 har Alex Vogn og Rikke Lyth arbejdet målrettet på at udvikle Villavejen, og før jul måtte de ansætte en medarbejder på deltid til at hjælpe med at pakke de mange former for interiør til børneværelset. Foto: Kim Rune Jessen
Alex Vogn og Rikke Lyth så en forretningsmulighed, da de oplevede overvældende interesse for det navneskilt, Alex Vogn lavede til deres søns værelse. Selv om de ikke længere danner par privat, har de sammen formået at udvikle virksomheden, der altid har givet overskud.
Annonce

NYBORG: Alex Vogn var ikke mere end 10 år, da han fik fjernet alle fingerblommerne på den ene hånd, fordi han satte den mod en rondelsliber hjemme på sin fars værksted.

Blommerne voksede ud igen, og forskrækkelsen lagde på ingen måde en dæmper på nu 35-årige Alex Vogns idérigdom og glubende appetit på at teste idéernes holdbarhed i den virkelige verden.

- Vi har altid kaldt ham Alex 20 minutter, fordi han fik en ny idé hvert 20. minut, mens jeg har været hende, der går med livrem og seler. Lyseslukkeren. Men vi har sparret godt, for hvor Alex har vilde armbevægelser, har jeg været den, der har bedt ham indskrænke sig lidt, fortæller Rikke Lyth.

Sammen driver de nu Villavejen, hvor de udvikler, producerer og sælger interiør til børneværelset.

En idé, der voksede ud af Rikke Lyths behov for et navneskilt til deres søn, Noams værelse. Dengang var parret gået fra hinanden privat, men både sønnen, en fælles virksomhedshistorie og en trafikulykke for mere end 15 år siden binder dem alligevel sammen.

I ulykken gik det værst ud over Rikke Lyth, der som chauffør sad i den side, hvor en anden bilist ramte det unge par efter at have overset en ubetinget vigepligt. Bilen blev totalskadet, og Rikke Lyth fik piskesmæld og en fraktur i ryggen, som betyder, at hun i dag er tilkendt fleksjob.

Løbende har hun sammen med Alex Vogn afprøvet forskellige virksomhedsidéer. For hende har det handlet om at finde et spændende job, som hun kunne holde til at passe, mens Alex Vogn har haft brug for en ventil, hvor han kunne komme ud med sine mange idéer.

- Jeg kan hele tiden arbejde på min næste idé. Med nye maskiner, nye produkter og nye materialer. Nu gælder det om at fokusere dem på et område, hvor vi har kunderne og finde ud af, hvordan vi kan effektivisere produktionen og blive ved med at lave noget fedt.

Alex Vogn, ejer og stifter af Villavejen.

Annonce

Interessen eksploderede

Da deres søn, Noam, var lille, arbejdede Alex Vogn som revisor. Først som freelancer og siden fast for blandt andet Mærsk, men han har altid brugt sin fritid som multihåndværker. Derfor var Rikke Lyth ikke i tvivl om, at Alex Vogn med sin CNC-laser kunne skære et navneskilt til Noam som alternativ til de dyre varianter, hun dengang kunne finde på markedet.

Bagefter lagde hun et billede af det op i en Facebook-gruppe med 38.000 følgere. Så eksploderede det.

Efter to timer havde hun 21 bestillinger, og dagen efter var hun væltet bagover af kommentarer på opslaget.

- Der sker noget, når man rammer den rigtige gruppe, konstaterer Alex Vogn.

Ved siden af sit revisorjob brugte han fritiden på at følge med de mange forespørgsler, og da han i 2016 stoppede hos Mærsk, var chancen for at gå ind i Villavejen på fuld tid pludselig til stede.

- Vi har stort set altid arbejdet sammen på den ene eller anden måde, og vi blev enige om, at vi sagtens kunne drive virksomhed sammen, selv om vi er gået fra hinanden privat, siger Rikke Lyth.

Hun står for sociale medier, kontakt til kunder, planlægning af produktion, mens Alex Vogn fører deres fælles idéer ud i livet.

I dag tæller sortimentet foruden navneskilte, også knager, medaljeholdere, lamper, spejle, designplader, plakater og hylder foruden specialopgaver efter kundernes ønsker. Især spejlene er der stort salg i, fordi det er blevet anbefalet af jordemødre til babyers nakketræning.

- De første 15 måneder tog jeg ikke løn ud til mig selv men levede af min opsparing fra Mærsk-tiden. Vi har altid haft overskud og har aldrig brugt penge, vi ikke havde. I 2018 havde vi et overskud på omkring 650.000 kroner i de to selskaber, som virksomheden bliver drevet fra, og jeg forventer, at vi lander på cirka 900.000 kroner i 2019. I november sidste år fik vi så travlt, at vi var nødt til at ansætte en medarbejder på deltid til at pakke varerne, siger Alex Vogn.

Han arbejder typisk fra tidlig morgen til først på natten, men Black Friday-kampagnen var alligevel ved at slå revner i Villavejen.

- Vi solgte faktisk for 110.000 kroner på en enkelt dag, og vi kørte tilbud en hel uge, fortæller Alex Vogn.

Annonce

Vokset ud af garagen

Han har for længst punkteret de første reaktioner fra familie og venner om, at det ville være en døgnflue at gå fra at være controller og bogholder i Mærsk til at lave dimsedutter til børneværelser, der skulle konkurrere på pris og dermed sælge i store mængder for at skabe en forretning.

Med deres jordnære tilgang til design har de to østfynske iværksættere imidlertid fundet et marked, og virksomheden er for længst vokset ud af Alex Vogns eget værksted hjemme i garagen.

Det skete allerede, da han ikke længere havde tørreplads til de produkter, der skal sprøjtemales, og Villavejen er også ved at vokse ud af de nuværende lokaler på 600 kvadratmeter i et industrilokale tæt på motorvejen.

Den lille CNC-laser på størrelse med et stykke A4-papir, som han brugte i begyndelsen, er erstattet af seks store og tre enorme CNC-lasere, der kører i en produktion, som Rikke Lyth er med til at planlægge.

Hun tjekker ordrer og sørger for at køre kampagnetilbud på de ting, der størrelsesmæssigt passer bedst ind i produktionen. En fleksibilitet, Villavejen har, fordi virksomheden har holdt fast i at ville have direkte kundekontakt, kun sælge via sociale medier og hjemmeside og derfor ikke have butikker til at forhandle deres produkter.

Om Villavejen

Villavejen sælger interiør til børneværelset, som Rikke Lyth og Alex Vogn, begge 35, selv designer og producerer.

De satser primært på produkter i den billige ende af skalaen, men efterhånden har de også produkter i både sortiment og udvikling, der både i materialer og produktionsomkostninger er dyrere.

De laver også specialvarer efter kundernes ønsker.

De har tidligere forsøgt at starte andre firmaer op, men det er først med Villavejen, de har fundet deres rette hylde.

Virksomheden har udelukkende haft overskud og kom i 2018 ud med et plus på omkring 650.000 kroner i de to selskaber, som virksomheden bliver drevet fra. I november 2019 var de nødt til at ansætte en medarbejder på deltid til at hjælpe med at pakke varer, og de har undervejs også investeret i maskiner.

Annonce

Udvikler sig i takt med sønnen

Villavejen holder også fast i strategien om at ville lave interiør til børneværelset i en prisklasse, hvor alle kan være med.

De mange idéer holder sig dog ikke udelukkende i den boldgade.

Alex Vogn bruger også lækkert egetræ i produktionen, og efterhånden er der også større og dyrere produkter på tegnebrættet. Undervejs har Alex Vogn og Rikke Lyth blandt andet ladet sig inspirere af deres egen søns udvikling, og derfor er de begyndt at kigge på møbler og interiør, der passer til børn i skolealderen. Ofte er Noam også med i produktionen.

- Han lærte faktisk alfabetet ved at sortere bogstaver, inden han begyndte i skole. Hvis vi fik en ordre på "Phillip", gav vi den nogle gange til ham. Så fandt han bogstaverne og lagde dem op i den rigtige rækkefølge. Vi tjekkede selvfølgelig bagefter, men han er blevet ekstrem god til at læse, siger Rikke Lyth.

Rikke Lyth og Alex Vogn har mange nye idéer, der knytter sig til den nye fase af deres søns liv, og de er ikke i tvivl om, at de efter flere forsøg har fundet deres rigtige hylde.

- Jeg kan hele tiden arbejde på min næste idé. Med nye maskiner, nye produkter og nye materialer. Nu gælder det om at fokusere dem på et område, hvor vi har kunderne, og finde ud af, hvordan vi kan effektivisere produktionen og blive ved med at lave noget fedt, siger Alex Vogn, der har store ambitioner.

- Målet er, at du om tre år kan gå på Villavejen og købe alt til børneværelset, siger han.

De små designplader kan laves efter kundernes egne ønsker. Foto: Kim Rune Jessen
Idéudviklingen er Alex Vogn og Rikke Lyth ofte fælles om. Mens Rikke Lyth måske finder fire forskellige billeder og forestiller sig, hvordan elementer fra dem alle, kan blive til et nyt produkt, går Alex Vogn i tænkeboks i forhold til materialevalg og hvad, der kan lade sig gøre. - Da vi gik i gang med at lave knager, købte jeg 22 forskellige slags lim for at finde ud af, hvilken der holder bedst. Jeg har aldrig haft så mange knager hængende i mit køkken, men jeg skulle finde ud af, hvilken lim der kunne holde til en læderjakke, siger han. Foto: Kim Rune Jessen
Da Rikke Lyth og Alex Vogn blev forældre, erfarerede de hurtigt, at det var en dyr affære. Med Villavejen vil de skabe interiør til børneværelset i en prisklasse, hvor alle kan være med, og så må produkterne gerne være personlige. Det betyder, at der som udgangspunkt er navn på alle lamperne. Foto: Kim Rune Jessen
Målet er, at man om tre år skal kunne købe alt til børneværelset på Villavejen.com. Det kræver dog større lokaler på et tidspunkt, vurderer Alex Vogn og Rikke Lyth. Foto: Kim Rune Jessen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce