Annonce
Østjylland

Videnvirksomhed har styr på strategien: - Der sker noget magisk, når man tager kikkerten frem

En del af de ansatte hos Food Diagnostics er mikrobiologer. Food Diagnostics A/S forhandler produkter til hygiejnekontrol og produktkontrol inden for mikrobiologi og biokemi. PR-foto
Nøglen til succes og vækst hos Food Diagnostics A/S i Grenaa har været at blive dygtig til at lægge en langsigtet strategi. Nu satser virksomheden på at fordoble omsætningen fra 40 til 80 mio. kr. i løbet af fem år.

GRENAA: Kan man fordoble sin omsætning fra 20 til 40 mio. kr. på tre år? Kan man anvende ordet passion som et strategisk værdibegreb? Ja, det kan man hos Food Diagnostics A/S i Grenaa.

Tonny Nielsen har gennem mange år gjort meget ud af, at hans virksomhed ikke bare var en anonym størrelse, der flyttede varer fra lager til kunde.

Firmaet, der forhandler produkter til hygiejnekontrol og produktkontrol inden for mikrobiologi og biokemi, blev grundlagt som en vidensvirksomhed med mange akademikere, som nok var dygtige, men de ville helst ikke ud på landevejen og besøge kunderne.

Annonce

I 2012 lagde man så en ny strategi med langt mere fokus på salgsfolk, der faktisk trivedes med at være ude ved kunderne.

Professionel bestyrelse

Processen faldt sammen med, at Food Diagnostics etablerede en professionel bestyrelse.

- Den provokerede mig og sagde, at mine ambitioner var alt for lave. Vi var nødt til at være mere ambitiøse. Vores potentiale var meget større, end jeg havde forestillet mig. Da bestyrelsen sagde, at vi skulle fordoble omsætningen i løbet af tre år, var jeg ved at gå fuldstændig bagover. Men da jeg havde regnet på det, drejede det sig egentlig blot om 20 procent vækst om året. Det havde vi oven i købet gjort før. Så vi gik fra 20 til 40 mio. på 2016 til 2019, fortæller Tonny Nielsen, administrerende direktør og grundlægger.


Vi arbejder med en prioriteret handlingsplan, som involverer alle i Food Diagnostics A/S og som kobler medarbejdernes livssituation, ambitioner og styrker med vores vækstpotentiale.

Tonny Nielsen, administrerende direktør og grundlægger, Food Diagnostics


I samme periode udfærdigede man et CMS Company Mission Statement, hvor Tonny Nielsen lagde stor vægt på at få indført begrebet passion.

- For mig betyder passion, at vi nørder, og vi elsker det, vi gør, og det smitter af på kunderne. Vi er ikke bare nogen, der flytter varer, men virkelig nogen, der kan være i dialog og indgå partnerskab med kunderne. Vi går den ekstra mil, fordi vi brænder for det, siger Tonny Nielsen.

Annonce

Resultatorienteret

Nu er der gået et lidt roligt år, og med en ny femårs strategiplan i hånden sigter Tonny Nielsen på at nå 80 mio. kr. i omsætning i løbet af de næste fem år.

- Det er realistisk, ikke mindst fordi vi har etableret en ledergruppe med en salgschef, der hele tiden måler på f.eks. vores besøg hos kunder og udbyttet af besøgene. Vi er i det hele taget blevet utroligt resultatorienterede, og vi har stort fokus på kvalitetsstyring. Vi skal kunne levere i høj kvalitet med få fejl på trods af den voldsomme vækst, siger Tonny Nielsen.

For eksempel har de konstateret under fem fejl i forsendelsen af over 10.000 pakker.

- Det er vigtigt at minimere fejl, især når vi ved, at vores konkurrenter ikke gør det, siger Tonny Nielsen.

Annonce

Motivation

Som leder gør han også en dyd ud af motivere sit personale.

- Vi har 36 timers arbejdsuge. Vi skal kunne nå de ting, der skal kunne nås inden for normal arbejdstid. Jeg kan godt finde på at bede folk om at gå hjem, hvis de stadig sidder her kvart over fire. Det er vigtigt, at man er fuldt opladet, når man møder ind igen, siger Tonny Nielsen.

På det mere strukturerede niveau anvender Food Diagnostics A/S et værktøj fra specialisterne i Make My Strategy.

Den røde tråd i værktøjet tvinger virksomheden til at tage og vurdere strategi-valg.

- Vores udbytte er også, at vi har opstillet scenarier for fremtiden og diskuteret potentiale, kompetenceniveauer og personalebehov. En fordel ved den digitale strategiversion fremfor de andre strategidokumenter, vi har lavet tidligere, er, at det er nemt at være agile, når interne eller eksterne forhold ændrer sig. Vi arbejder med performance management med tydelige succeskriterier, men for os er det væsentligt, at vækstambitioner går hånd i hånd med work-life balance, understreger Tonny Nielsen.

- Vi vil gerne motivere vores medarbejdere og skabe en arbejdsplads, hvor man trives i et godt miljø. Det er en forudsætning i en virksomhed, som er så vækstfokuseret, som vi er blevet. Vi arbejder med en prioriteret handlingsplan, som involverer alle i Food Diagnostics A/S og som kobler medarbejdernes livssituation, ambitioner og styrker med vores vækstpotentiale. Vi er blevet langt mere fokuserede. Der sker noget magisk, når man tager kikkerten frem, siger direktøren.

Annonce

Større lokaler

Væksten betyder også flere medarbejdere, og om fem år er man mindst fem ansatte oven i de 17, der er ansat i dag. Det betyder behov for udvidede lokaler, enten ved at bygge ud, der hvor de er i dag, eller ved at flytte.

Væksten skal bl.a. komme ved at have fokus på kvalitetsstyring og ved også at kigge i retning af restaurationsbranchen.

- Den kommer til at fokusere meget mere på rengøring her oven på corona-krisen. Det er gået op for mig, at de markeder, jeg troede var udtømte, det er de slet ikke. Markedet åbner sig mere og mere for vores produkter.

Food Diagnostics A/S

Food Diagnostics A/S forhandler produkter til hygiejnekontrol og produktkontrol inden for mikrobiologi og biokemi.

Kerneforretningen er at tilbyde validerede hurtigmetoder og simple brugervenlige løsninger til fødevare/vand/pharma industriens behov for analytiske metoder.

Kunderne spænder fra pharma- og forskningsvirksomheder, laboratorier, landbrug, de danske vandværker, rengøringsvirksomheder til offentlige indsatser som den offentlige kontrol af levnedsmidler samt kommuner.

17 ansatte i Grenaa, 5 i Sverige og 1 til at dække Island/Grønland/Færøerne.

Bruttofortjeneste 2020: 9,5 mio. kr.

Nettoresultat 2020: 2,3 mio. kr.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce