Annonce
Østjylland

Viborg-virksomhed skal sælge og videreudvikle verdensnyhed fra Hviderusland

Kasper Holm Bonde Christiansen, teknisk manager hos Eon Reality i Viborg, viser vidunderet - Teslasuit - frem. Foto: Morten Pedersen
Eon Reality skal distribuere Teslasuit - en heldragt, som aktiverer følesanserne sammen med virtual reality og skaber virkelighedstro træningsmiljøer. Udgangspunktet er det globale selskabs nye udviklingsafdeling i Viborg, hvor direktøren forventer mindst 30 nye arbejdspladser.

VIBORG: En verdensberømt filminstruktør har én, en velkendt rumfartsorganisation har én, og et stort it-selskab har én - alle i USA.

Og så befinder resten - tre styk i alt - sig hos Eon Reality i Viborg. Det er stort set én per fastansat i den nyligt etablerede udviklingsafdeling i en af verdens førende softwarevirksomheder inden for virtual og augmented reality.

Eon Reality har 27 udviklingscentre fordelt rundt i verden, og det nye center i Viborg har haptisk feedback - følelsesmæssig respons - som sit VR-speciale, og det er her, at den såkaldte Teslasuit, som det hele handler om, kommer ind i billedet.

Og den har altså intet med hverken elbiler og teknologi-entreprenøren Elon Musk at gøre.

Der er derimod tale om en specialkonstrueret dragt, som giver virtual reality en ekstra dimension. For vi går fra 3D til 4D, når brugeren af dragten pludselig kan mærke, når virtuelle regndråber rammer eller rekylen fra et imaginært gevær.

- Ved hjælp af elektroder i dragten kan vi påvirke muskler og nerver i kroppen på alle mulige måder. Det kan for eksempel være den kriblende fornemmelse af, at der kravler en edderkop hen over armen på den person, der bærer dragten. Det vil sige, at han eller hun altså ikke blot kan se edderkoppen gennem sine VR-briller, men nu også føle den, forklarer Kasper Holm Bonde Christiansen, der er teknisk manager hos Eon Reality.

Eon reality

Eon Reality er en af verdens førende virksomheder inden for udvikling af software og løsninger til virtual reality og augmented reality.

Virksomheden blev grundlagt for 20 år siden - i 1999 - og hovedkvarteret ligger i Californien. Virksomheden har 27 udviklingscentre fordelt rundt i verden.

Den danske udviklingsafdeling i Viborg åbnede i november 2018. Byens animationsskole, hvis elever er oplagte samarbejdskandidater for virksomheden, lægger blandt andet til grund for valget af Viborg som base for Eon Reality. Det samme gælder softwareingeniør-uddannelsen ved Via university College.

Afdelingen i Viborg tæller foreløbig fem fuldtidsansatte plus studerende i praktikforløb.

Eon Reality udvikler også apps til brug på mobiltelefoner, og har du lyst til at prøve kræfter med VR på din egen telefon, så kan du søge på "Eon reality" i app-store. Programmet er gratis at downloade.

Som et spark fra en hest

I sig selv ligner Teslasuit en klon af en træningsoverdel og en motorcykeljakke. Der hører også bukser til, mens både handsker og sko er på vej.

Udover simulering af alt fra småkravl til store eksplosioner kan dragten også aflæse personens puls, ændre temperaturpåvirkninger og sågar styre kroppens bevægelser via elektroniske impulser.

- Vi har testet grænserne. Med dragten på kan du både få blid massage og et spark, som var det af en hest, siger Kenni Jacobsen, softwareingeniør-studerende ved Via University College, der holder til i samme bygning som Eon Reality på Farvervej i Viborg.

Her kunne de fleste i bygningen høre et højt råb om hjælp, da han forleden agerede grænsesøgende forsøgskanin iklædt Teslasuit - og fik elektrisk stød a la et velafrettet hestespark.

Kenni Jacobsen er sideløbende med sit studie ansat i Eon Reality, hvor han sammen med Dmitri Belogurov - også stadig studerende - skal være udvikler på netop Teslasuit.

Det handler om at skabe forskellige scenarier, så det teknologiske dragtvidunder går fra at være et stykke avanceret legetøj til et værdifuldt læringsværktøj i alverdens virksomheder. For det er her, at Teslasuit kan gøre en afgørende forskel i fremtiden.

Hvad enten der er tale om en brand på en boreplatform i Nordsøen eller genoptræning af lammede kropsdele, kan en person iført Teslasuit få en virkelighedsnær oplevelse, som det ikke tidligere set. Teknologien hjælper kort fortalt kroppen til at narre hjernen.

Annonce

Distributør og udvikler-rolle

- Hvis dragten for eksempel skal indgå i en brandøvelse, så kan vi tegne boreplatformen i 3D, som personen så bevæger sig rundt på i virtual reality og samtidig opleve forskellige påvirkninger på kroppen som ekstrem varme eller at blive ramt af nedfaldne bygningselementer, siger Kasper Holm Bonde Christiansen.

Han kalder uden tøven Teslasuit for flagskibet i Eon Realitys udviklingsafdeling i Viborg. Der er ikke bare tale om en fjer i hatten. Det er nærmere en guldfugl, som han og kolleger står med i hånden.

Udviklingen af selve dragten står selskabet med samme navn - Teslasuit - fra Hviderusland bag. Et arbejde, der har taget fem år, mens Eon Realitys opgave bliver at udvikle kommercielle enterprise-løsninger og brede dragten ud til relevante virksomheder.

- Vores rolle er dels som distributør på vegne af selskabet bag dragten, og dels at udvikle scenarier som køberne af dragten kan bruge, fortæller Kasper Holm Bonde Christiansen.

I den forbindelse er Eon Reality Viborg i gang med at finde relevante danske cases i det øverste lag af C25-segmentet.

- I første omgang er vi i gang med at udvælge fem cases i Danmark, og når de er godkendt hos producenten i Hviderusland, så kan vi formidle det første reelle salg. Jeg forventer, at det kan være en realitet i løbet af tre måneder, siger Michael Lundorff-Hansen, direktør hos Eon Reality.

Virtual reality

  • Forestil dig for eksempel at du ser en western i fjernsynet. Med VR vil du i stedet for at se filmen på en flad skærm opleve at stå midt inde i saloonen. Drejer du hovedet til højre, ser du bartenderen skænke whisky i et beskidt glas, og kigger du den anden vej, ser du måske en flok skæggede cowboys spille poker ved et bord.

  • Ved hjælp af sensorer på hænderne behøver du ikke nøjes med at kigge. Eksempelvis vil du kunne gå hen og hælde en øl ud over pokerbordet. Og bærer du også en særlig dragt, der er koblet op på simulationen, så vil du kunne fornemme slagene fra de vrede cowboys, når de kommer efter dig.

  • Computerspilsbranchen har været en af de første til at kaste sig over den nye teknologi, men den bruges også til mere "seriøse" formål.

  • Eksempelvis kan man træne alt fra faldskærmsspring til kirurgiske operationer ved hjælp af virtual reality. Vel at mærke uden risiko for at falde ned eller skære for dybt i en levende patient.
Annonce

Fra Viborg til hele verden

Hverken den tekniske manager eller direktøren lader tvivl om, at potentialet er stort. Både globalt og lokalt.

- Virtual reality kan være en vild nok oplevelse i sig selv, men det har hidtil været svært at simulere eksempelvis en katastrofesituation på alle parametre. Det er muligt nu, fordi du får de følelsesmæssige impulser med. Og med Teslasuit kan du træne det samme igen og igen, som var det virkelighed, fortæller Kasper Holm Bonde Christiansen.

Han tilføjer, at dragten også kan indgå i terapiforløb og behandling af socialfobi:

- Hvis personen for eksempel befinder i en bus eller et tætbefolket område, så vil Teslasuit sammen med virtual reality kunne give fornemmelsen af, at andre mennesker støder ind i dig. Du mærker skubbet via dragten, og personen kan på den måde arbejde med det ubehag, som det giver og måske endda vænne sig til det.

Samtidig jubler Michael Lundorff-Hansen over aftalen med hviderusserne bag Teslasuit:

- Vores distributionsaftale betyder, at når vores kunder vil købe dragten, så skal de forbi os for at få udviklet og tilpasset scenarierne til de situationer, som de skal bruge dragten i. Det vil sige, at alle, der køber Teslasuit igennem Eon Reality, kommer til at lægge vejen til Viborg, forklarer han.

Sådan ser den ud - Teslasuit. Via elektroder bygget ind i den teknologiske dragt kan brugeren få virkelighedsnære VR-oplevelser, der også involverer følesansen. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Økosystem og inkubationsmiljø

Michael Lundorff-Hansen er derfor i gang med at opbygge et tæt samarbejde med især softwareingeniør-uddannelsen på Via University College:

- Vi vil skabe et øko-system omkring Teslasuit her i Viborg. Vi har virkelig ramt ind i et hul med stor vækst, og vi har brug for flere medarbejdere, men teknologien er helt ny, så vi skal være med til uddanne fremtidens medarbejdere. Studerende fra Via vil blive de første i verden, der er med til at udvikle inden for feltet fullbody haptic feedback med Teslasuit, og de vil være med til at skabe en standard til industrien i hele verden.

I første omgang har direktøren indgået praktikaftaler med otte kommende softwareingeniør, som begynder i Eon Reality, når det igangværende semester er slut.

- Teslasuit kommer til at skabe mindst 30 nye arbejdspladser i Viborg, forudser Michael Lundorff-Hansen.

Samtidig går Eon Reality i gang med at etablere et inkubationsmiljø i kælderetagen på Farvervej for forskere, studerende og startup-virksomheder. Det sker sammen med blandt andet byens animationsmiljø omkring Arsenalet og med opbakning fra IT-Branchen - brancheforeningen for it- og televirksomheder i Danmark.

- 12 ph.d.-studerende og otte master-studerende er allerede på vej til Viborg for at arbejde med forskellige projekter, slutter Eon-direktøren.

For computerspil-entusiaster og andre legesyge VR-sjæle er Teslasuit i Hviderusland i øvrigt ved at udvikle en forbrugerudgave af produktet som t-shirt. Målet hos teknologi-producenten er, at den er på markedet inden for fem år, og prismæssigt vil den komme til at være på omkring niveauet for en iphone.

Kasper Holm Bonde Christiansen, teknisk manager, og Thomas Burholt, økonomiansvarlig/controller kalder Teslasuit for flagskibet blandt en række forskellige projekter hos Eon Reality i Viborg. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Annonce