Annonce
Erhverv

Erhvervsklummen: Vi skal passe på vandmiljøet - på et fagligt grundlag

- Det, man måler os på, er noget andet end det, der rent faktisk virker, skriver Søren Søndergaard om arbejdet med at sikre vandmiljøet. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I Danmark vil vi alle passe på vandmiljøet.

Det vil jeg også selv - både som borger i landet og som landmand.

Vi gør allerede mange ting i det daglige i landbruget for, at vores fødevareproduktion belaster vandmiljøet mindst muligt. Det er en vigtig indsats, og noget alle landmænd er en del af.

Nu skal politikerne snart forhandle om næste generation af de såkaldte vandplaner.

Vandplanerne regulerer blandt andet landbrugets udledning af kvælstof, og det er af flere grunde et voldsomt vigtigt tema. Selv om det - indrømmet - også er lidt tungt.

Lige nu er der desværre lagt op til vandplaner med ensidigt fokus på kvælstof. Det lyder enkelt og er desværre også forkert. Og de fleste af os kan forhåbentlig hurtigt blive enige om, at vi ikke kan være tjent med et fejlagtigt fagligt grundlag, når det handler om politik med så enorme konsekvenser for vores vandmiljø og for tusindvis af danske arbejdspladser.

Et eksempel er, at der ikke tages højde for, hvornår på året der så rent faktisk udledes kvælstof. I nogle fjorde har kvælstof udledt om vinteren ingen eller meget mindre betydning for vandmiljøet end kvælstof udledt om sommeren. Og når nu landbrugets udledninger primært er om vinteren, kan det jo næppe være altafgørende for vandmiljøet.

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer. Foto: Mette Mørk

Et andet eksempel er, at forskerne tidligere har brugt år 1900 som "referenceår". De har vurderet, at i år 1900 var vandmiljøet i god tilstand, og derfor blev størrelsen på kvælstofreduktionerne sat derefter. Siden har det vist sig, at der var betydeligt mere kvælstof i år 1900, end forskerne har troet. Men i stedet for at sænke kravet om reduktioner, har man blot flyttet referenceåret. Og der er en lang række andre steder, hvor vi tilsvarende kan se, at fagligheden slet ikke er i orden.

Vi vil gerne levere en indsats for et godt vandmiljø. Og det gør vi. Men vi kan se, at det man måler os på, er noget andet end det, der rent faktisk virker. Når man nu er så optaget af kvælstof - fornuftigt eller ej - hvorfor måler man så ikke vores erhverv på, hvor dygtige vi er til at mindske udledningen af kvælstof - og dermed hvor godt vi rent faktisk præsterer?

Hvis politikerne følger det udkast, der er på bordet nu, så bliver konsekvenserne enorme - også økonomisk. Det vil nemlig reelt betyde, at landmænd over hele landet vil blive tvunget til at lægge store områder brak. Og det får betydning for forretningen og for de mange følgeerhverv.


Det er det helt rigtige tidspunkt at stoppe op og spørge sig selv, om vi kan tåle flere byrder på vores erhvervsliv.


Landbrugets foreninger over hele landet har fået lavet analyser af konsekvenserne.

Alene i Nordjylland kan det koste mellem 9000 og 12.000 arbejdspladser, hvis nye forslag til reduktionsmål for kvælstof skal nås alene gennem restriktioner på landbruget. Regningen til landbrugserhvervet for at opfylde de nye krav til kvælstofreduktion i vandoplandene til henholdsvis Vadehavet, Ringkøbing Fjord og Nissum Fjord bliver på knap en halv milliard kroner.

Det er store tal, og det er meget svært at se, hvor de arbejdspladser, som står til at forsvinde, skal genvindes.

Vi står midt i en krise, der kommer til at trække lange spor for erhvervslivet. Det er det helt rigtige tidspunkt at stoppe op og spørge sig selv, om vi kan tåle flere byrder på vores erhvervsliv.

Vi burde i stedet søge de kloge løsninger, der både sikrer et godt miljø, fastholder danske arbejdspladser og sørger for, at vi også fremover producerer fødevarer her, hvor vi har de største talenter og de største ambitioner.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce