Annonce
Erhverv

Vi har polstret opsparingen som aldrig før under coronakrisen

Carsten Holdum. Pressefoto
Annonce

Har du lagt flere penge til side under coronakrisen? Så er du langt fra alene. Danskerne har nemlig polstret opsparingen som aldrig før det seneste år.

Nye tal fra PFA viser, at kundernes frivillige indbetalinger til pensionsopsparingen i PFA var på 356 mio. kroner i 2020. Det er det højeste niveau nogensinde og 52 procent mere end i 2019, hvor de ekstra indbetalinger var på 234 mio. kroner. Og tendensen til øget opsparing blandt danskerne er ikke bare tydelig, når det gælder indbetalinger til pension, men også når vi ser på boliglån med afdrag og danskernes indlån i banker, som for nylig passerede én billion kroner.

Samlet set nåede danskernes opsparing nye højder i 2020, og det skal ikke mindst ses i lyset af coronakrisen, som medførte et stort fald i forbruget.

Men at spare mere op er en længerevarende trend herhjemme, der fulgte i kølvandet på finanskrisen. Siden dengang og særligt i de seneste år har vi danskere, der i forvejen er et særdeles opsparingsivrigt folkefærd, generelt sat turbo på opsparingen. Og den udvikling har coronakrisen accelereret.

Udviklingen vidner om ændrede økonomiske vaner blandt danskerne, hvor vi er blevet mere forsigtige og mere tilbøjelige til at lægge penge til side. På den korte bane handler øget opsparing i for eksempel banken blandt andet om, at mange gerne vil have, at der skal være noget at stå imod med, hvis man eksempelvis skulle miste jobbet eller på anden vis møder økonomiske udfordringer i turbulente tider som den, vi oplever i øjeblikket.


Danskernes øgede opsparing går således hånd i hånd med den stigende levetid herhjemme, og det er positivt.


På den længere bane kan den øgede opsparing til pension blandt andet ses som udtryk for faldende forventninger til folkepensionen, hvor man i stigende grad tager ansvar for egen opsparing – også med henblik på selv at kunne vælge, hvornår man vil gå på pension. Men den øgede opsparing til pension afspejler også, at danskerne er blevet mere opmærksomme på, at vi kommer til at leve længere og derfor har behov for øget opsparing.

Gennem de seneste 30 år er middellevetiden i Danmark ifølge Danmarks Statistik steget med omkring seks år, hvilket svarer til, at hver dansker får ”foræret” to måneders ekstra levetid én gang om året. Og coronakrisen har stort set ikke påvirket denne positive udvikling, fordi øget hygiejne og social afstand har begrænset andre sygdomme.

Danskernes øgede opsparing går således hånd i hånd med den stigende levetid herhjemme, og det er positivt.

Tiden vil vise, om tendensen til at spare mere op vil fortsætte i 2021. Men nye tal fra Danmarks Statistik viser, at flere danskere overvejer at spare endnu mere op, så vi kan nok godt forvente, at opsparingsfesten vil fortsætte i et eller andet omfang i det kommende år.

Samtidig betyder det forhold, at vi under coronakrisen har sat endnu mere turbo på opsparingen i blandt andet banken, at vi her et godt stykke inde i krisen har ret mange penge på lommen, og at der dermed er potentiale for øget forbrug, når verden igen bliver mere normal, og det for eksempel igen bliver muligt at rejse.

Nogle har endda spået, at vi får en gentagelse af de brølende 1920’ere igen – et årti med stort forbrug og økonomisk vækst, som fulgte i kølvandet på 1. verdenskrig. Om det kommer til at holde stik, får vi at se. Men at forbruget bliver skruet op, kan der nok ikke være tvivl om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce