Annonce
Vestjylland

Vi arbejder mere hjemmefra: Onlinemøder sender headset og webcam i restordre

EDB Centret i Holstebro har svært ved at følge med efterspørgslen på headset og kameraer til online-møder og børns hjemmeundervisning. På billedet (med headset) er det medindehaver Kent Petersen. Foto: Thomas Maxe
EDB Centret i Holstebro melder om massiv interesse for at afvikle møder online.

HOLSTEBRO: Det begyndte allerede i den første uge af forårets omfattende corona-nedlukning.

Tusindvis af ansatte blev sendt hjem fra kontorerne, og pludselig skulle så mange møder som muligt foregå online. Det kunne i dén grad mærkes hos EDB Centret i Holstebro, som siden 1985 har været leverandør af it-udstyr og teknisk support til private og virksomheder.

- Distributørerne blev overvældede af efterspørgslen. Der blev købt op til 5000 webcams ad gangen, så de kunne slet ikke følge med, og især kameraer og headsets kom hurtigt i restordre. Det kniber stadig med at følge med for de mest populære headsets fra Logitech, og vi har kunder, som står på venteliste for at få leveret, så snart vi får nye forsyninger, fortæller Kent Petersen, administrerende direktør og medejer af EDB Centret.

Annonce

Fire tips til onlinemøder

  1. Vær ikke bekymret for din internethastighed. Det skal nok gå. Men overvej, om dit trådløse netværk er stabilt nok, især hvis mange bruger netværket. Få hjælp af en ekspert til at trimme opsætningen eller skift til kabel.
  2. Vælg en anerkendt software-løsning, hvor der er nogenlunde tjek på sikkerheden, for eksempel Microsoft Teams. Sørg for integration til kalender og apps, så man kan koble på via mobilen.
  3. Benyt et løst headset af den slags, der skal sættes i USB-stikket. Det giver den bedste lyd.
  4. Online-møder kan være både med og uden billede. Man kommer et stykke vej med den bærbare pc’s indbyggede webcam. Ellers spørg om hjælp i en butik, især hvis udstyret skal være fast installeret i et mødelokale med flere deltagere.

Også i det midt- og vestjyske har mange virksomheder skruet op for online-møderne. Corona-forebyggelsen har tydeligvis åbnet manges øjne for værdien af at køre mange kilometer for at deltage i møder, fortæller centrets erhvervskonsulent og medejer Simon Bay Kristensen.

- Det kan være virksomheder ned til tre-fire ansatte, som kontakter os og spørger, hvordan de skal komme i gang med online-møder. Mange har hørt om Skype, men udgaven til virksomheder – Skype for Business – er under udfasning og vil blive erstattet af Microsoft Teams. Det program er blevet en integreret del af Office365-pakken, som de fleste kender som pakken med Outlook, Word, Excel og PowerPoint. Det er desværre ikke helt enkelt for uøvede at opsætte Teams, men det er til gengæld nemt at bruge, forklarer han.

USB-sæt giver bedst lyd

Mange af de nye online-møder kommer lidt skævt i gang.

- Nogle skal skynde sig at finde noget software, fordi de skal deltage i et kundemøde en fredag eftermiddag. Og så downloader de bare et eller andet og bruger måske det. Men det er også vigtigt at tænke på it-sikkerheden og på at sikre en god integration med eksempel Outlook-kalenderen. Teams har for eksempel også en app, så man kan koble på mødet fra bilen, lige som på et telefonmøde, siger Simon Bay Kristensen.


Vi ser, at priserne kan være helt op til det dobbelte af det normale niveau for et webcam.

Kent Petersen, indehaver af EDB Centret


Kent Petersen tilføjer, at mange også vælger at supplere med ekstra hardware.

- Der bliver sjældent brugt ret meget krudt på kvaliteten af den indbyggede lyd i bærbare pc’er. Så det er især rart at få et godt headset. Vi anbefaler, at man får et headset til USB-stikket, fordi det er digital lyd, som går mest rent igennem. Og så har du mikrofonen tæt ved munden, så andre bedre kan høre dig.

- Der findes modeller, hvor du kun har lyd i det ene øre, og forskellige modeller, som i større eller mindre grad blokerer for lyde omkring dig. Store ”kopper” rundt om ørerne blokerer for forstyrrende baggrundslyde, men kan omvendt være varme at have på. Det er i sidste ende et spørgsmål om smag og behag, siger Kent Petersen.

Annonce

Hvad med sikkerheden?

Jeg har bemærket, at nye webcams typisk har en lille klap, man kan skyde foran kameraet, når det ikke er i brug. Skal man være bekymret for privatlivet, hvis man har et webcam koblet til?

- Der har været rigtig mange skræmmende historier i pressen om folk, der er blevet beluret af hackere, som har tændt for deres webcam. Er det teknisk muligt? Ja, selvfølgelig!

- Hvis nogen lister software ind på din pc, som giver dem adgang til at fjernstyre din pc, kan de jo gøre alt – også tænde og slukke for kameraet. Jeg har dog aldrig selv hørt om, at det er sket i praksis, siger Kent Petersen.

Trods den store efterspørgsel er det stadig muligt at købe headsets og kameraer, men markedet har endnu ikke helt rettet sig.

- Der bliver trukket på nødlagre, og der kommer da også varer. Men vi ser, at priserne kan være helt op til det dobbelte af det normale niveau for et webcam. Men det skal nu nok rette sig, siger Kent Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce