Vestjylland

Vestjyske skraldebiler skal køre på gas

Den sønderjyske vognmand Meldgaard skal køre med gasdrevne skraldebiler i Holstebro by de kommende år. Her er det firmaets Mercedes-skraldevogne i Aalborg, som holder på rad og række for at få tanket gas. Privatfoto
Fra efteråret vil indsamlingen af dagrenovation i Holstebro og Skive foregå i gasdrevne skraldebiler. Merudgiften er minimal, og det er godt for miljøet.

HOLSTEBRO: Fra 1. september begynder en ny kontraktperiode for indsamling af dagrenovation i Lemvig, Struer, Holstebro og Skive kommuner.

Aftalen skal løbe i fem år med en option på forlængelse i yderligere to år. I fremtiden kommer det til at foregå i gasdrevne skraldebiler, men kun i Holstebro by og Skive by, fortæller Gitte Bak, divisionschef for borgerservice hos det fælleskommunale affaldsselskab Nomi4s.

- Der skal være mulighed for at tanke gas, ellers giver det ikke mening at tage det med i udbuddet. Og i Holstebro og Skive er der tankanlæg, så der kunne det lade sig gøre, forklarer Gitte Bak.

Hun er samtidig projektleder for et stort projekt, der skal hjælpe Nomi4s til at omdanne madaffald til biogas.

- Borgerne skal have nye skraldespande, som er inddelt i rum, så man kan sortere madaffaldet fra. Bilerne skal indrettes, så de også kan håndtere opdelingen i to rum, så vi kommer ikke til at ombytte skraldespandene, før bilerne er på plads. Vi vil ikke bede borgerne om at sortere madaffaldet fra, hvis det bare ryger i samme rum i skraldebilen, fortæller Gitte Bak.

Bilerne er lige så robuste som dieselbiler og kører rigtig godt. Den største udfordringen er logistikken i at tanke op.

Vognmand Henrik Meldgaard om gasdrevne lastbiler.

Gode erfaringer i andre byer

Gasbiler er mindst lige så gode som dieselbiler, fortæller Henrik Meldgaard, som er direktør og indehaver af vognmandsfirmaet Meldgaard i Aabenraa. Det er hans biler, der skal hente dagrenovation i Holstebro by.

- Vi kører allerede med gasbiler i Aalborg, og vi har i efterhånden en del år kørt med tre gasbiler i Ringkøbing-Skjern Kommune. Bilerne er lige så robuste som dieselbiler og kører rigtig godt. Den største udfordringen er logistikken i at tanke op. Hvis der kun er én gastank i kommunen, så kræver det noget planlægning, når man kører i den fjerneste ende af kommunen. I Aalborg valgte vi at bygge vores eget tankanlæg, hvor bilerne bliver fyldt op med slow-fill om natten, fortæller Henrik Meldgaard.

Gasbilerne har lidt højere driftsomkostninger end dieselbiler, men det er godt givet ud, mener han.

- Vi lever af at passe godt på miljøet, så jeg synes, det er lækkert, at man finder på nye ideer, som kan gøre noget for sagen. Vores kongstanke er, at man ideelt set skulle køre på biogas, men det er ikke praktisk muligt endnu, så derfor kører vi på naturgas, siger Henrik Meldgaard.

Beskeden merudgift

Nomi4s vurderer, at driftsomkostninger vil være blot halvanden procent højere på grund af skiftet til gasdrift i Holstebro by og Skive by.

Det betyder, at omkostningerne til betjening af den typiske kunde med en 240 liters affaldsspand isoleret set vil stige med beskedne 14 kroner om året som direkte følge af skiftet til mere miljøvenlige biler i Holstebro og Skive.

Skive Kommune har i forvejen gasdrevne biler i hjemmeplejen. I Holstebro Kommune er det kommunalt ejede forsyningsselskab Vestforsyning i gang med at udskifte hele sin vognpark til gasdrift, og bybusserne i Holstebro er allerede omlagt til certificeret naturgas – altså gas, hvor naturgasselskabet lover at aftage biogas i en mængde, der svarer til forbruget af naturgas.

I Holstebro fik man i øvrigt en uventet sidegevinst: De gasdrevne bybusser larmer nemlig markant mindre end de gamle dieselbusser, når de lægger fra land med fuld gas fra stoppestederne.

0/0
Annonce
Vestjylland

Unge virksomheder støtter hinanden i nyt netværk

Annonce
Annonce
Vestjylland

Handelslivet mangler p-skilte - og kødben

HOLSTEBRO: Det går såmænd ikke så dårligt endda med detailhandelen i Holstebro – byen, som i mange år har smykket sig med titler som ”bedste handelsby” og ”flotteste gågade”. Men detailhandelen er overalt presset af nethandel og nye indkøbsmønstre, så der skal kæmpes mere for sagen, også i Holstebros gågade, hvor der er knap så meget trængsel som i gamle dage. Det er ”kødben”, der mangler, fortæller handelsschef Jens Kristian Larsen, Holstebro Handelsstandsforening. - Kødbens-effekten er det, der skal lokke kunderne helt ud i alle ender af gågadenettet. I gamle dage skulle vi ofte i banken for at hæve penge, og regninger blev betalt på posthuset. Det gav tusindvis af ekspeditioner, som var med til at trække kunder ned i centrum. Det er en af grundene til, at det er blevet sværere at fylde gågaden helt ud med mennesker hele tiden, forklarer han. Samtidig har indkøbsmønstrene ændret sig. - Dem, der sælger udvalgsvarer, for eksempel tøj og sko, bliver presset af nethandelen. Det er blevet meget nemt at sammenligne priser og købe varerne på nettet, og i dag kan man jo få levering fra dag til dag, også når man bestiller varer fra udlandet. Det gør det kun mere vigtigt for de lokale kunder at huske, at vi også skal handle lokalt på nettet, for der er altså mange af butikkerne, som har nogle rigtig gode webshops, siger Jens Kristian Larsen.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Vestjysk rekrutteringsbureau udvider - skaffer ledige hænder i Litauen og Rumænien

Pension

Sparekassens bedste pensionsråd: Hellere lidt end ingenting

Vestjylland

Christiansminde Dambrug vil øge produktionen med 30 procent

Vestjylland

Midtwest Farmshow varmer op til det store landsskue

Erhverv

Verdens bedste smør er made in Holstebro

Erhverv

Nul pauser og kun 80 kroner i timen - fremtidens truck er førerløs

Annonce