Annonce
Vestjylland

Vestjysk Bank kan styrke sin position som lokal bank – også i Herning

Bankdirektør i Vestjysk Bank, Jan Ulsø Madsen, ved godt, at det gør ondt, at hovedsædet flytter til Herning. Men det gør banken stærkere på lang sigt. Arkivfoto: Morten Stricker
Der er i høj grad stadig plads til lokale banker og sparekasser - også når Vestjysk Bank flytter hovedsædet fra Lemvig til Herning.
Annonce

MIDT- OG VESTJYLLAND: 89 filialer fordelt på 22 banker og sparekasser. Så mange muligheder er der for at gå i banken i de syv kommuner i Businessregion Midtvest.

Nogle af dem er traditionelle små sparekasser, der primært servicerer kunder i lokalområdet. Andre er afdelinger af nogle af Danmarks største banker.

For 30 år siden begyndte en bølge af fusioner, som kraftigt reducerede antallet af små banker og sparekasser, og gennem årene er en række filialer lukket, dels for at spare omkostninger, dels for at tilpasse sig nye tider, hvor stadig flere bankforretninger foregår over nettet.

Men der er såmænd stadig god plads i markedet til den lokale bank, lyder vurderingen fra bankekspert Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg University Business School.

- De lokale banker er vigtige for lokalsamfundet. De lever og dør med det område, de er en del af, siger han og giver et par eksempler:

- Man kunne godt frygte, at større banker ikke ville have lånt penge ud til minkavlere, da det så svært ud. Det så vi, da Jyske Bank i 1983 overtog Vendelbobanken, som havde lånt rigtig mange penge ud til fiskere i Hjørring. Det fik pludselig ende, og det er sådan noget, en større bank kan tillade sig.

For nylig annoncerede Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse, at de ønsker at fusionere. Det skal midt- og vestjyderne ikke være bekymrede over, og det vil næppe gøre den store forskel for den enkelte kunde, hvis man spørger Lars Krull.

- Bankkunder er enormt robuste. Og man skal jo huske på, at bankerne i forvejen er et sammensurium af fusioner, siger han.

Annonce

Bedre rekruttering

Hvis fusionen bliver godkendt medio januar 2021, vil det føre til, at Vestjysk Bank flytter sit hovedsæde og dermed 80 arbejdspladser fra Lemvig.

Samtidig vil Den Jyske Sparekasse flytte sit hovedsæde fra Grindsted. Medarbejderne samles derefter i et nyt, fælles hovedsæde i Herning under navnet Vestjysk Bank.

- Tanken opstod i forbindelse med planerne om fusion, fortæller Jan Ulsø Madsen, administrerende bankdirektør i Vestjysk Bank.

- Vi vil gerne være Danmarks stærkeste lokalbank, og det kræver, at vi har Danmarks stærkeste medarbejdere. Vi var bange for at miste dygtige medarbejdere, som ville få for langt at køre til arbejde, hvis vi valgte Lemvig eller Grindsted som nyt hovedsæde. Så vi satte passeren på kortet, og Herning syntes at være ideelt. Der er også en god infrastruktur i forhold til nærheden til byerne omkring. Men først og fremmest handler det altså om at fastholde medarbejdere og at få det bedst mulige rekrutteringsgrundlag, forklarer Jan Ulsø Madsen.

Det ændrer dog ikke på, at det gør ondt i Nordvestjylland, at de mange arbejdspladser flytter fra Lemvig, også hos lokale erhvervsfolk.

- Jeg tænker først og fremmest, at det er ærgerligt for Lemvig, som ikke har for mange arbejdspladser i forvejen. Og jeg synes ikke lige, Herning var oplagt, men det må de jo mene – og jeg er jo ikke bankmand. Men når det skulle være, at man ville flytte, så er jeg da ked af, at de sprang over Holstebro, siger John Gråkjær, stifter og direktør af entreprenørvirksomheden Gråkjær i Holstebro.

Annonce

Fortryder intet

For ni år siden tog han og storbonden Kristian Lundgaard-Karlshøj fra ”Ausumgaard” initiativ til et stort borgermøde og bad nordvestjyderne om at finde tegnebogen frem og skyde penge i den kriseramte Vestjysk Bank. Det har han bestemt ikke fortrudt.

- Jeg er glad for det, vi gjorde dengang. Og jeg er glad for og stolt af, at så mange valgte at bakke op om banken ved at købe aktier og skyde penge ind. Det er til glæde for hele Vestjylland, siger John Gråkjær.

Han tror stadig på, at en stærk Vestjysk Bank også er godt for Vestjylland.

John Gråkjær, stifter og direktør i entreprenørvirksomheden Gråkjær A/S i Holstebro, tror på Vestjysk Banks fremtid som 'vestjysk', selv om hovedsædet flytter til Herning. Foto: Morten Stricker

- Der sker nok ikke den store forandring for kunderne i Holstebro og Lemvig, hvor man stadig har afdelinger. Og når der er gået et år, vil vi forhåbentlig konstatere, at Vestjysk Bank stadig er Vestjysk Bank – til glæde og gavn for Vestjylland. Der er ikke langt fra idé til handling i en lokal bank. Det skal de holde fast i. Det er vigtigt for dem, lyder rådet fra John Gråkjær.

Man skulle næsten tro, at Jan Ulsø Madsen havde lyttet med på samtalen (det gjorde han nu ikke), for han forsikrer, at det netop er, hvad der vil ske:

- Placeringen fylder meget lige nu, men ”Vestjysk” står for noget solidt, troværdigt og tillidsfuldt. Det vil også fremover være sådan, at man får vide beføjelser til at træffe beslutninger lokalt. Vestjyder kan godt lide, at man kan kigge dem i øjnene, som tager beslutningerne. Og sådan vil det blive ved med at være, siger bankdirektøren.

Annonce

Gode muligheder

Kan det ligefrem blive en fordel for Vestjysk Bank, at den får en markant position i Herning?

Ja, lyder vurderingen fra Ulrich Gorm Albrechtsen, som har mange års erfaring fra reklamebranchen i Midtjylland og i dag er direktør for reklamebureauet Advicer, en del af Mediehusene Midtjylland.


Jeg vil umiddelbart mene, at det er en styrke at holde fast i navnet ("Vestjysk Bank"). Det borger for noget troværdigt, noget solidt – noget med at stå med begge ben solidt på jorden, når vinden blæser.

Ulrich Gorm Albrechtsen, direktør for reklamebureauet Advicer i Herning


- Lokalt i Herning-området vil jeg mene, at Vestjysk Bank vil kunne lykkes med at opnå et troværdigt fodfæste som lokal bank. Navnet i sig selv, den lokale forankring i det vestjyske og et fortsat stærkt forhold i området er vægtige argumenter, som kan understøtte, at banken faktisk vil noget i området, at de bakker op om området, og at de dermed er lokale. Næste step er så at sikre, at borgerne – og dermed kunderne – kan føle det, siger Ulrich Gorm Albrechtsen.

I Herning-Ikast definerer man sig nok mere som midtjyder end vestjyder. Vil navnet ”Vestjysk Bank” være en hæmsko, når man skal kapre kunder i Midtjylland?

- Tager man Herning som specifikt område, så er vi jo på kanten mellem Midt- og Vestjylland. Jeg vil umiddelbart mene, at det er en styrke at holde fast i navnet. Det borger for noget troværdigt, noget solidt – noget med at stå med begge ben solidt på jorden, når vinden blæser. Jeg tror, det er en styrke, som man klart skal forfine, dyrke og understøtte, vurderer reklamemanden.

- Vestjysk Bank har lagt sit hovedsæde et godt sted. Det er langtidsholdbart. vurderer Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved AAU. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Tilbage til bankekspert Lars Krull, så ser han også klare fordele i et vestjysk fremstød i Midtjylland.

- Vestjysk Bank har lagt sit hovedsæde et godt sted. Det er langtidsholdbart. Og selv om det er ærgerligt for nordvestjyderne, at hovedsædet flytter fra Lemvig, så er der jo også mange, som har købt aktier. De skulle gerne blive mere værd, når banken bliver stærkere. Og så er Lemvig jo stadig en del af kernen i Vestjysk Bank, siger Lars Krull.

Fusionsplanerne mellem Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse skal behandles på ekstraordinære generalforsamlinger i de to pengeinstitutter 13. januar 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

En god showcase i en svær tid: Samarbejde har fået flere akademikere i job

Annonce