Annonce
Sydjylland

Vertikal AI får stor støtte fra EU

- Projekterne passer perfekt ind i vores kerneforretning og i forhold til det, vi skal udvikle. Støtten resulterer i produktudvikling i højere hastighed og med større ambitioner, siger administrerende direktør Allan M. Larsen (th.), som forventer, at de nye EU-midler vil gøre det nemmere at tiltrække den nødvendige kapital og føre til flere nyansættelser i efteråret. Det er teknisk direktør Martin Bach-Andersen (tv.) Foto: Jørgen Høg
EU-millioner og ny international samarbejdspartner speeder udviklingen op hos Vejle-virksomhed bag unik løsning med kunstig intelligens til vindmølleindustrien.
Annonce

VEJLE: Den Vejle-baserede virksomhed Vertikal AI sætter med to EU-projekter og en stor international samarbejdspartner fart på udvikling af en særlig form for kunstig intelligens, som kan sænke omkostninger på drift og vedligehold af vindmøller.

Vertikal AI modtager ekstra økonomisk forstærkning gennem to europæiske projekter, Adrimon og Pavimon, der samlet sender 2,7 mio. kroner til den innovative virksomhed på havnen i Vejle.

- Projekterne passer perfekt ind i vores kerneforretning og i forhold til det, vi skal udvikle. Støtten resulterer i produktudvikling i højere hastighed og med større ambitioner, siger administrerende direktør Allan M. Larsen, som forventer, at de nye EU-midler vil gøre det nemmere at tiltrække den nødvendige kapital og føre til flere nyansættelser i efteråret. I projekt Adrimon, skal Vertikal AI samarbejde med Enel Green Power, som er en del af den italienske gigant Enel Group.

- Enel giver os data om deres ekspertise om vindmøller og adgang til at arbejde i deres system. Til gengæld får de skalerbarhed i deres setup. Enel har udfordringer med vækst, som vi kan hjælpe med at løse, siger Martin Bach-Andersen, teknisk direktør i Vertikal AI.

Adrimon og Pavimon

Adrimon støttes med 310.800 euro (2,3 mio. kroner) gennem det internationale netværk Eureka og Innovationsfonden, som arbejder for innovationsdrevet iværksætteri i Europa. Projektet løber over to år fra 2020 til 2022.

Pavimon støttes med 50.000 euro (373.000 kroner) gennem EU-programmet SME-Instrument under Horizon 2020, der er et rammeprogram for forskning og innovation. Projektet varede seks måneder og er netop afsluttet.
Annonce

Baseret på industriel forskning

Samarbejdet giver på samme tid Vertikal AI mulighed for at søsætte noget nyt.

- Vores kerneteknologi er baseret på industriel forskning fra DTU, som er fuldt ud valideret på mere end 10.000 vindmøller. Industrisamarbejdet med Enel gør det muligt at opbygge et enormt ambitiøst setup, som ikke bare er maskinlærings-algoritmer, men et super skalérbart softwareprodukt, og det tager tid at bygge op, siger Martin Bach-Andersen. Med EU-projektet Pavimon har Vertikal AI lavet en teknisk og forretningsmæssig undersøgelse af sine avancerede løsninger med kunstig intelligens, og potentialet er stort. - Kunstig intelligens og vindenergi er begge prioriterede områder i EU, så når en startup-virksomhed som Vertikal AI kommer med en løsning på dette område og kan vise interesse fra en af de helt store industrispillere, er det selvfølgelig interessant for EU, siger Siri Raahede Bentzen fra Det Syddanske EU-Kontor, som har assisteret Vertikal AI med projektansøgninger.

Annonce

Hård konkurrence fra USA

Europæiske projekter kan give små og mellemstore virksomheder nye muligheder for at satse på deres innovation.

- Med EU-midlerne kan vi accelerere vores udvikling og investere i mere risikofyldt udvikling i stedet for at gå med livrem og seler. Som en europæisk tech-virksomhed konkurrerer vi især med amerikanske Silicon Valley startups, som ofte har adgang til enorme summer risikovillig kapital. Til gengæld eksisterer støtteordninger som disse fra EU stort set ikke i USA, siger Allan M. Larsen. De to projekter har allerede gavnet væksten i Vertikal AI, der nu tæller firmaets to grundlæggere, to fuldtidsmedarbejdere og to ansatte på deltid.

- Blandt vindmølleejere er der en kæmpe kappestrid i gang på det internationale energimarked, fortæller Allan M. Larsen og fortsætter:

- Hvis man skal deltage, er man nødt til at være med i den lave prisklasse, og vores teknologi skal hjælpe med sænke omkostningerne på drift og vedligehold af vindmøllerne.

Priserne på vindenergi falder. Udviklere af vindmølleparker får mindre i offentlig støtte og markedskonsolidering har skabt hård konkurrence.

Nye vindmølleanlæg bliver vundet med løfter om så lave elpriser, at energiselskaberne står til at tabe penge, hvis de ikke konstant forbedrer sig. Vindmølleindustrien kigger derfor på teknologi, der giver tidlige advarsler om fejl og slitage på vindmøllerne, så man bedre kan planlægge drift og vedligehold.

Her har Vertikal AI udviklet en løsning, hvor kunstig intelligens kan tolke på de mange komplicerede sensorsignaler fra vindmøllens mest kritiske komponenter. I dag kigger højt specialiserede ingeniører hos vindmøllernes ejere og driftsorganisationer på signalerne fra tusindvis af vindmøller. Med hjælp fra kunstig intelligens vil eksperterne på sigt blive i stand til at overvåge 10 gange så mange vindmøller med de samme ressourcer, og dermed får producenterne mulighed for at forbedre deres forretning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce