Annonce
Fyn

Velkomment politisk fokus på digitalisering

Carl Per Sørensen. Pressefoto

En snak i disse tider falder hurtigt på emnet corona. Pandemien, som for nu et år siden også slog sig ned i Danmark og vendte op og ned på dagligdagen, som vi kendte den.

Udover at coronaen har haft mange, og mange alvorlige, konsekvenser, har den i høj grad også udfordret vores omstillingsevne. Ikke mindst på job- og skoleområdet, hvor mange hjem pludselig blev kombineret arbejdsplads og skolestue.

En væsentlig forudsætning for dén manøvre har været, at Danmark har en veludbygget digital infrastruktur, som har formået at håndtere den enorme stigning i datatrafikken til og fra de danske matrikler.

Selvom hjemmearbejdspladserne opstod af ren nødvendighed, har erfaringer i form af mindre transporttid, færre forstyrrelser og øget fleksibilitet flere steder været så positive, at hjemmearbejde i en post-corona fremtid formentlig vil blive tænkt ind i arbejdskalenderen som en mulighed for stadig flere. Altså, hvor de der har mulighed for det, kombinerer fysisk fremmøde på arbejdspladsen med enkelte dage på hjemmekontoret.

Jeg skriver ”de der har mulighed for det”, for jeg er selvfølgelig ikke blind for, at rigtig mange jobfunktioner ikke kan løses bag en skærm, men kræver, at man er fysisk til stede på arbejdspladsen.

Men jeg skriver også enkelte hjemmearbejdsdage, for hvad coronakrisen også har lært os, så er det, at vi er sociale væsener, som har brug for at møde hinanden i øjen- og ikke kun skærmhøjde. Det sociale spiller en kæmpe rolle, hvad de mange beretninger om coronatrætte hjemmearbejdende taler sit tydelige sprog om.

Men tilbage til min indledning om betydningen af en stærk it-infrastruktur, så viser kriser, som den coronaen har sat os i, hvor vital it og digitalisering er for vores samfund som helhed. Både når det gælder kommunikation og produktion af diverse opgaver.

Apropos produktion, så kan man efter min mening næsten ikke overvurdere den betydning it og digitalisering har, og vil få, for vores erhvervsliv. Og selv om rigtig meget - også politisk - handler om corona lige nu, så glæder det mig, at politikerne i den finanslov, vi tog hul på ved årsskiftet, har fokus på netop det digitale område

Der er således afsat samlet 825 mio. kroner i 2021 og 2022 til blandt andet et program, der skal teknologiomstille SMV’er i hele landet og finansiere rådgivning om grøn og digital omstilling. Derudover afsættes i alt 100 mio. kroner i 2021 til en forlængelse af bredbåndspuljen, ligesom der i hvert af årene 2021 og 2022 er afsat 125 mio. kroner til en digitaliseringsfond.


Enhver krone, der anvendes til at styrke virksomhedernes digitale omstilling, er i mine øjne samtidig en investering i at fremtidssikre virksomhedernes konkurrencekraft.


Det er velkomne initiativer, for der er brug for konkrete indsatser, når det handler om at hjælpe især de danske SMV’er ind over den digitale dørtærskel til Industri 4.0 samfundet, hvor automatisering og digitalisering er nogle af hovedmotorerne.

Og netop den overgang er langt fra gnidningsløs for alle, og særligt de mindre virksomheder er udfordret, viser en aktuel undersøgelse, som Ingeniørforeningen, IDA har gennemført blandt de af vores medlemmer, der arbejder i danske produktionsvirksomheder.

Enhver krone, der anvendes til at styrke virksomhedernes digitale omstilling, er i mine øjne samtidig en investering i at fremtidssikre virksomhedernes konkurrencekraft. Og den kraft kan der blive god brug for. Ikke mindst, når vi i en forhåbentlig ikke alt for fjern fremtid skal samle kræfterne om at trække Danmark fri af coronaens skygge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce