Annonce
Østjylland

Unikt produkt er ikke en sikker eksportsucces - store lande beskytter sig med særkrav

Thabang Matabane er en af de 200 medarbejdere på AVK Manufacturings fabrik i Johannesburg i Sydafrika. Antallet af ansatte er ottedoblet siden ventilkoncernen overtog virksomheden Premier Valves i 2014, mens omsætningen er tredoblet på fem år. Pressefoto
Ventilkoncernen AVK fra Galten har produktion i 20 lande - halvdelen uden for Europa. Øget protektionisme på verdensmarkedet betyder, at virksomheden i flere tilfælde har været tvunget til at etablere fabrikker i udlandet.
Annonce

GALTEN/SYDAFRIKA: De holdt i bogstaveligste forstand både vejret og på vandet i den sydafrikanske millionby, Cape Town, for et års tid siden.

Prognoserne pegede på, at Day Zero kunne ramme når som helst. Dagen, hvor millionbyen på Afrikas sydspids ville løbe tør for vand.

Så galt gik det heldigvis ikke. I den omgang i hvert fald. Vand fra regndamme i landbruget var med til at afværge katastrofen, men frygten for konsekvenserne for millioner af mennesker fortæller historien om en vandforsyning, der hverken er tilstrækkelig udbygget, vedligeholdt eller effektiv i forhold til spild, og det er her, den verdensomspændende ventilkoncern AVK fra Galten kommer ind i billedet.

Som en række andre østjyske virksomheder er AVK absolut markedsførende, når det kommer til at sikre netop sikre og stabile forsyningsnet. Men det er ikke uden sværdslag at vinde nyt land - heller ikke i det sydlige Afrika - selv om produktet er både unikt og innovativt.

Tørke og vandmangel eller ej. For her hersker protektionismen nemlig i høj grad.

- Sydafrika har generelt et højt niveau i vandforsyningen. De er vant til drikkevand fra hanen, men systemet er svagt vedligeholdt, og spildet kan være stort - nogle steder op til 50 procent. Det giver udfordringer, fortæller Lars Kudsk, finansdirektør i AVK og fortsætter:

- I Danmark er vandspildet nede på omkring syv procent grundet brug af kvalitetsprodukter i hele vandforsyningen og et højt niveau på vedligeholdelsen.

AVK

Verdens førende producent af ventiler inden for vand- og gasforsyning, spildevandsbehandling og brandbekæmpelse.

Omfatter 99 operationelle selskaber og fem associerede selskaber, der opererer i flere end 35 forskellige lande.

Beskæftiger mere end 3.900 medarbejdere, heraf cirka 650 i Danmark.

Arbejder inden for tre primære forretningsområder:

  • AVK Water med udvikling, produktion og markedsføring af ventiler, hydranter og tilbehør til vandforsyning, gasforsyning, spildevandsbehandling og brandbekæmpelse.
  • AVK Industrial med produktion af ventilløsninger til industriel vandbehandling.
  • AVK Advanced Manufacturing med udvikling, produktion og markedsføring af gummi-, plast og metalkomponenter til eget brug og til kunder i vindmølleindustrien samt transport- og fødevaresektorerne.

Regnskab 2017/2018 (tkr.):

  • Nettoomsætning: 5.043.664 (+5,8 procent)
  • Driftsresultat: 368.997 (+4,4 procent)
  • Årets resultat: 186.987 (+8,9 procent)

Kilde: AVK

Annonce

Tvunget til at købe

AVK har været på det sydafrikanske marked siden slut 1990'erne, men virksomheden blev for fem år siden tvunget ud i et køb af den sydafrikanske fabrik, Premier Valves i Johannesburg og en trecifret millioninvestering samlet set. Det skete, da den sydafrikanske regering strammede kravet til udenlandske virksomheder i landet med en ny lovgivning med 70 procent lokalt indhold i produkter til vand- og energiforsyningen, hvortil kom de såkaldte B-BBEE-betingelser - Broad-Based Black Economic Empowerment - for at sikre en understøttelse af det lokale erhvervsliv og sort deltagelse i økonomien.

Både lokale og udenlandske selskaber bliver bedømt på en score ud fra blandt andet antallet af sorte ansatte og andelen af ejerskab hos sorte. Og en dårlig score er ensbetydende med udelukkelse fra at levere til offentlige opgaver som for eksempel vandforsyningen.

- Premier Valves har speciale i store ventiler til vand- og energiforsyning og har i dag også produktion af AVK-ventiler, men det har taget tid at få projektet gennemført. Især reglerne for sort majoritetsejerskab har vi kæmpet med, men vores ordreindgang stiger nu, og med landets nye præsident, Cyril Ramaphosa - afløser for Jacob Zuma - ser vi mere optimistisk på fremtiden for vores sydafrikanske forretning, siger Lars Kudsk.

AVK har tredoblet omsætning i Sydafrika gennem de seneste fem år. Samtidig er den lokale medarbejderstab ottedoblet til cirka 200 ansatte, og på et lokalt akademi har AVK uddannet mere end 1000 installatører og andre medarbejdere i brug af ventiler.

Annonce

Store lande beskytter sig

Sydafrika er i øvrigt langt fra det eneste land, hvor AVK mærker den øgede protektionisme. I lande som Brasilien møder ventilproducenten lignende krav, og det samme er tilfældet i Indien, hvor Lars Kudsk ser et gigantisk potentiale.

- Protektionismen stiger generelt. Det gælder jo også i et land som USA med krav om lokalt indhold i produkter til projekter med føderal funding, og sådan var det allerede, før Trump kom til. I Sydafrika har der så været tale om indførelse af en ny lov, mens det i Indien bare ligger implicit, hvis du vil lave forretningerne i landet, siger finansdirektøren.

AVK har 35 fabrikker fordelt på 10 lande i Europa og 10 lande udenfor.

- Det letter adgangen til et marked at købe en eksisterende virksomhed, fordi du får markedstilstedeværelsen med i købet, men det kræver jo, at der allerede er en ventil-virksomhed til stede i landet med tilstrækkelig kvalitet til at kunne opfylde AVKs krav. Det er for eksempel ofte en udfordring i Asien, og så må vi selv bygge fabrikken op fra bunden, hvis vi vil være dér, forklarer Lars Kudsk.

Han peger på Indonesien som et interessant marked. Her er AVK i dag repræsenteret med eget salgssetup, mens produktion kan komme på tale senere. Og i et stort marked som Mexico er AVK endnu kun begrænset indenfor.

AVK og finansdirektør Lars Kudsk er vant til at levere solide resultater i Danmark, Europa og globalt. Det seneste regnskab for 2017/2018 er det bedste nogensinde, da omsætningen rundede fem mia. kroner i koncernen, mens driftsresultatet landede på 369 mio. kroner. Pressefoto
Annonce

Sejrer ad helvede til

Hos Dansk Industri nikker Jacob Kjeldsen, chef for international virksomhedsrådgivning, genkendende til den protektionistiske tendens på verdensmarkedet:

- Udenfor EU møder virksomhederne flere krav fra økonomier, som vil beskytte landets egen industri, og det gælder især inden for offentligt ejede projekter som energi, forsvar og forsyningsvirksomhed, hvor der ofte kan følge krav med om, at investeringer skal skabe lokale job, og her er Sydafrika speciel, fordi de efter apartheidstyret har indført et ekstra lag via loven for at få den sorte del af befolkningen til at være en del af landets økonomi. For eksempel ved at forlange sort ejerskab, og lande som stiller sådanne krav risikerer så at sige at sejre ad helvede til.

- Traditionelt ser vi fortsat først og fremmest, at told er den mest anvendte handelsbarriere, siger Jacob Kjeldsen.

Heldigvis er der også eksempler, som går i den anden retning, påpeger han.

- Handelsfronten er generelt i opbrud, men der bliver stadig indgået frihandelsaftaler, som vi netop har set mellem EU og Vietnam, slutter DI-chefen for internationale virksomhedsrådgivning.

- Udenfor EU møder virksomhederne flere krav fra økonomier, som vil beskytte landets egen industri, og det gælder især inden for offentligt ejede projekter som energi, forsvar og forsyningsvirksomhed, hvor der ofte kan følge krav med om, at investeringer skal skabe lokale job, siger Jacob Kjeldsen, chef for international virksomhedsrådgivning i DI. Pressefoto
Annonce
Annonce
Sydjylland

Elevatorfirma i ny optur

Annonce
erhvervplus

X-Yachts får motor på

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce