Annonce
Fyn

Unge iværksættere arbejder for grøn omstilling: Fremtidens landbrug er vertikalt

Hydrovertics system er godt til at dyrke krydderurter i, og virksomheden med Rudy Mandrup Cazelles i spidsen tester det for tiden med spinat. Foto: Trine Grauholm
Fire unge iværksættere fra virksomheden Hydrovertic vil hjælpe den grønne omstilling på vej ved at udvikle et system, der kan hjælpe mindre gartnerier til at dyrke krydderurter og andet bladgrønt uden brug af jord og pesticider og med langt mindre vand end ellers. Prototypen er klar til at blive testet. - Vertical farming-begrebet har generelt fået stor opmærksomhed, og det har vi også mærket, siger direktør Rudy Mandrup Cazelles.

Odense/Rudme: Små, spirende spinatplanter stikker spredt op af potter med kokosfibre og viser vejen til en mere bæredygtig fremtid for de mindre gartnerier.

Den sunde bladgrøntsag bliver nemlig dyrket i iværksættervirksomheden Hydrovertics bud på et modulbaseret system, der kan være med til at hjælpe den grønne omstilling yderligere på vej ved at gøre det nemmere for også mindre gartnerier at dyrke krydderurter, bladgrønt og små blomster i flere lag, og samtidig gøre det uden brug af jord, pesticider og med langt mindre vand end normalt.

Hydroponisk dyrkning udelukkende med vand og gødning har været kendt i årevis.

Annonce

Det går kort fortalt ud på, at man dyrker afgrøder i et lukket system, hvor man recirkulerer vandet, så man kan blive ved med at genbruge det. Ved at bruge for eksempel kokosfibre i stedet for jord, har man også fuldstændigt styr på alle næringsstoffer i kredsløbet, og da afgrøderne dyrkes i lag og med LED-lys, har man samtidig en meget påpasselig produktionsmetode, der giver en pålidelig og præcis høst.

Først nu er teknikken bag det vertikale landbrug imidlertid så udviklet, at det giver mening af indrette gartnerierne med de nyudviklede moduler.

- Timingen er helt rigtig. Hvis vi havde startet virksomheden for tre år siden, havde det været for tidligt. I år er det perfekt, for det giver fuldstændig mening at bruge teknikken nu, og interessen for vertical farming er der. Nordic Harvest har rejst mange penge til at bygge deres hal i Høje Taastrup, Salling Group har lavet en aftale med tyske Infarm, der leverer hydroponisk mikrogrønt til deres varehuse, og der er også stor interesse fra restaurationsbranchen, fortæller direktør Rudy Mandrup Cazelles fra Hydrovertic.

Lavet til mindre gartnerier

Han er netop blevet færdig som civilingeniør i produktudvikling og innovation fra SDU og ville undervejs gerne supplere sin teoretiske viden om iværksætteri med praksis øvelse. Han gik derfor sammen med tre andre spirende virksomhedsejere fra talentprogrammet på SDU Rio om at stifte Hydrovertic, selv om han stort set ikke kendt til den hydroponiske dyrkningsmetode i forvejen.

En af de tre øvrige Hydrovertic-stiftere havde imidlertid eksperimenteret med at dyrke planter derhjemme gennem længere tid, og han overbeviste hurtigt resten af gruppen om fordelene ved at kunne hjælpe mindre gartnerier med at reducere deres brug af vand og dermed være med til at gøre en forskel i retning mod mere grøn omstilling.

Der er en kæmpe interesse for grøn omstilling indenfor landbrug og for at nedbringe CO2-udledningen fra gartnerier og landbrugsproducenter i det hele taget. Vertical farming-begrebet har generelt fået stor opmærksomhed, og det har vi også mærket. Folk kender det. Nu skal vi bare levere et godt produkt.

Rudy Mandrup Cazellas, medstifter af Hydrovertic

Hvor et firma som Nordic Harvest har rejst adskilligere millioner kroner til at bygge en helt ny hal til deres vertikale landbrug, satser Hydrovertic på systemer til de eksisterende gartnerier, hvor der allerede er styr på parametre som temperatur og luftfugtighed.

- Vi kunne se, at der manglede noget i markedet. Noget i en lidt mindre skala, hvor man ikke skal investere mange millioner kroner i at komme i gang. Der fandtes godt nok nogle mindre systemer til hobbybrug, men ikke noget til dem, der ville skalere det en smule op og have en egentlig produktion. Vi har udviklet et system, der passer til højden i gartnerierne, og vi har gjort systemet så kompakt, at det passer ind i de eksisterende bygninger, og så kan man løbende udvide brugen af vertical farming, fortæller Rudy Mandrup Cazelles.

Annonce

Prototype klar til test

Hydrovertic har virksomhedens første prototype klar og står derfor på tærsklen til at skulle have systemet ud på et eller flere gartnerier for at få det testet igennem og efterfølgende have rettet eventuelle fejl, og virksomheden forventer at have systemet klar til salg seneste i sommeren 2022.

Vertikal farming har fået stor bevågenhed de senere år, men det kan kræve store investeringer at komme i gang. Ikke mindst hvis man også skal investere i helt nye bygninger. Derfor har Hydrovertic udviklet et modulbaseret system til mindre gartnerier, der derfor kan omlægge dele af produktionen til vertikal farming. Næste skridt for de fire unge iværksættere bag virksomheden er at få systemet testet hos et gartneri, fortæller Rudy Mandrup Cazelles. Foto: Trine Grauholm

I første omgang satser det unge firkløver på at komme ind hos de mindre, danske gartnerier, men på sigt også til udenlandske markeder, hvor behovet for at dyrke afgrøder i lag er større end herhjemme. I første omgang bliver det formentlig Sverige, Nordtyskland og måske Frankrig, hvor der allerede er interesse for Hydrovertics produkter.

- I Danmark har vi relativt meget frugtbar jord at dyrke, men i asiatiske lande som Sydkorea og Japan er de nødt til at lave vertikalt landbrug. I USA er de også langt fremme med hydroponisk dyrkning, og i Holland er der heller ikke ret meget plads, så der er de også eksperter i det, forklarer Rudy Mandrup Cazelles.

Hydrovertic

  • Hydrovertic blev stiftet i slutningen af 2020 af fire studerende fra SDU: Rudy Mandrup Cazelles, Oskar Aaskarbek Pazylbekov, Jacob Copeland og Iris M. Madsen.
  • Virksomheden laver vertikale, hydroponiske systemer til gartnerier. Hydroponi er en teknologi, der bygger på at dyrke afgrøder i kontrollerede omgivelser, kun ved brug af vand tilsat næringsstoffer.
  • Ved vertikal hydroponisk dyrkning har man flere lag af grøntsager over hinanden, hvilket giver mulighed for at producere flere afgrøder på mindre plads, have en mere pålidelig høst, reducere spild, mindske vandforbrug og emissionen af fosfor og kvælstof.
  • Virksomheden holder til på Cortex Lab på SDU og har også lokaler i Rudme.

Foreløbig er det imidlertid en ulempe, at de spinatblade, der kommer ud af produktionen, ikke må kaldes økologiske.

- Det skyldes, at vi ikke bruger jord til dyrkningen. Men den har vi valgt at erstatte med noget, som gør, at vi slipper for at bruge pesticider. Havde vi brugt jord, ville der også komme ekstra næringsstoffer ind i systemet, som man skulle måle konstant med laboratorieprøver for at finde ud af, om der er noget, der ikke skal være der, forklarer Rudy Mandrup Cazelles.

Annonce

Lokale råvarer i høj kurs

Til gengæld er Hydrovertic begunstiget af et stærkt forbrugerfokus på fornuften i at købe lokalt producerede varer, og virksomhedens moduler er designet med henblik på også at gøre de mindre gartnerier konkurrencedygtige i konkurrencen med de store producenter.

Den største udfordring for de fire, unge iværksættere har derfor indtil videre været at balancere iværksætteri og virksomhed med studie og afsluttende speciale, men ligesom Rudy Mandrup Cazelles er Oskar Pazylbekov netop blevet færdig med sin uddannelse, og halvdelen af teamet er derfor klar til at gå ind i virksomheden på fuld tid for at bringe den skridtet videre.

- Der er en kæmpe interesse for grøn omstilling inden for landbrug og for at nedbringe CO2-udledningen fra gartnerier og landbrugsproducenter i det hele taget. Vertical farming-begrebet har generelt fået stor opmærksomhed, og det har vi også mærket. Folk kender det. Nu skal vi bare levere et godt produkt, siger Rudy Mandrup Cazelles.

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce