Annonce
Erhverv

Ung skrædder har fået fodfæste i Struer: Jeg vil betale tilbage til Danmark

33-årige Abed Algane flygtede fra Syrien til Danmark for fem år siden. Han får hjælp af revisoren til at holde styr på skatten, som han betaler med glæde som tak for hjælpen. Foto: Thomas Maxe
33-årige Abed Algane har fået godt gang i sin skrædderforretning. Nu skal der tjenes penge, så han måske kan åbne endnu en butik.
Annonce

STRUER: - Det har været dyrt at åbne forretningen. Jeg skulle købe mange maskiner, indrette butikken og bruge penge på reklamer. Man mangler jo alt muligt i starten, så nu skal jeg lige tjene nogle penge, inden jeg gør noget nyt, siger Abed Algane og tørrer sved af panden.

Han arbejder cirka 12 timer om dagen – et par timer om formiddagen hos tøjforretningen Mr. Arthur i Struer og resten af tiden i sin egen forretning, Struer Skrædder.

Abed Algane ser lidt træt ud, men han ser også meget glad ud. Og han er stolt af sin forretning.

- Det er fem år og tre måneder siden, at jeg kom til Danmark som flygtning fra Syrien. Dengang fik jeg hjælp fra kommunen. De penge kom jo fra skatten, som alle danskere betaler, så jeg er glad for at betale skat og moms, så jeg kan betale noget tilbage til Danmark, siger han.

Jeg syede sengetøj i tre-fire år. Så syede jeg kjoler i to år, og gardiner i fire år – og sådan har det fortsat.

33-årige Abed Algane, som har arbejder som skrædder, siden han var barn i Syrien

Annonce

Mange års erfaring

Kunderne er også glade for hans indsats, når han reparerer og syr nyt tøj, syr og reparerer tasker, fikser sko og hæle og ompolstrer møbler. Ratbetræk, hynder til både, campingvogne og sommerhuse kan han også klare. Ja, stort set alt, hvad der kan køre gennem en symaskine.

Den 33-årige iværksætter kommer fra en stor familie af skræddere, så han har arbejdet i faget, siden han var en stor dreng.

- Jeg syede sengetøj i tre-fire år. Så syede jeg kjoler i to år, og gardiner i fire år – og sådan har det fortsat. Jeg har arbejdet på fuld tid som skrædder, siden jeg var 18 år gammel, siger han.

- Jeg kunne godt mærke, da de første kunder kom, at de var lidt usikre. Kan du finde ud af at lave det her? Er der garanti? Men nu har jeg løst mange opgaver, og vi viser billeder på Facebook, og kunderne fortæller andre om det, når jeg har lavet noget til dem. Det er god reklame, når kunderne snakker med hinanden, og det giver mange nye opgaver, fortæller Abed Algane.

Annonce

Flotte designermøbler

Skulle man få lyst til at købe en ægte skræddersyet habit, behøver man ikke længere rejse til London eller Milano - når coronaen tillader det igen. Abed Algane kan klare opgaven helt fra det glatte stof og til den færdige habit.

- Jeg tager mål, og så syr jeg på habitten ind imellem andre opgaver. Du skal også komme tilbage et par gange undervejs for at få den passet til, så det tager nok tre-fire uger. Og lidt afhængigt af stoffet, så bliver prisen omkring 4-5000 kroner, vurderer han.

Hvis han selv skal vælge sine opgaver, så bliver det møbelpolstringen.

- Danske møbler er meget anderledes end det, jeg kendte fra Syrien. I Danmark har vi nogle rigtig flotte designermøbler, så det er spændende at arbejde med dem, siger Abed Algane.

Skrædderværkstedet og butikken i Struer beskæftiger foreløbig ham selv og et par timelønnede hjælpere, men engang – når han har fået fyldt kassen op igen – drømmer han om at åbne en butik mere i en anden by. Men det haster ikke lige nu.

Nyt tøj, reparationer, møbelpolstring - Struer Skrædder fikser næsten alt, der kan køre gennem symaskinen. Og ellers sælger man også lynlåse og bånd til den, der gerne vil sy selv. Foto: Thomas Maxe
Annonce

Savner sine søskende

Den største drøm ville dog være, at han kunne blive genforenet med sin familie og få dem til at hjælpe med at få Struer Skrædder til at vokse sig større.

- Jeg har ingen børn, men jeg har fem yngre søskende. De kunne ikke få visum til Danmark, så de måtte flygte til Libanon. Det er ikke godt der, og området er – lige som Danmark – ramt af Coronavirus, så de har ikke så mange kunder lige nu, siger Abed Algane og ser meget bekymret ud.

- Jeg sender penge for at hjælpe dem, så godt jeg kan, og vi ringer til hinanden – for eksempel, når jeg har brug for hjælp til at løse en opgave. Men det gør ondt, at jeg ikke kan hjælpe mine søskende på den måde, jeg helst vil: At give dem en tryg fremtid. Det gør mig rigtig ked af det at høre unge mennesker på 21 og 23 år sige: ”Hvad skal jeg gøre? Hvad skal jeg leve af?” De har ikke noget håb, så jeg drømmer om, at de kan få lov at komme hertil, så jeg kan hjælpe dem til at få en fremtid, siger Abed Algane.

Indtil da prøver Abed Algane at finde assistance hos lokalt ansatte medhjælpere.

- Det er ikke så nemt, for jeg har ikke nogen standardopgaver, hvor man kan sidde og lave det samme hver dag. Du ved aldrig, hvad du skal lave, når du møder om morgenen, så det kræver meget af os, siger han og smiler.

Se billeder af nogle af Struer Skrædders mange opgaver på firmaets Facebookside eller på www.struerskraedder.dk.

Abed Algane måtte flygte fra Syrien for fem år siden. Han er en erfaren, dygtig og vellidt skrædder og har skabt en spirende forretning i Struer. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Sydjylland

Elevatorfirma i ny optur

Annonce
erhvervplus

X-Yachts får motor på

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce