Annonce
Vestjylland

Ung landmand: - Jeg har et godt liv. Og dyrene har det også godt

33-årige Søren Pedersen har 225 malkekøer hjemme på gården på Holmsland. Den grønne omstilling giver udfordringer, men det er stadig et rigtig godt liv at være landmand. Foto: Thomas Maxe
Livet på landet anno 2021 er stadig et godt liv – og nok også bedre, end byboerne forestiller sig.

RINGKØBING: Hvis Hansi fra The Julekalender havde været med til aftenmøde i Vestjysk Landboforening, så ville han formentlig knappe en hvidtøl op og bryde ud i sang: ”Yeah, it’s good to be a bondemand!”

Det er i hvert fald en fyldt sal af glade og fagligt stolte mælkeproducenter, som holder møde for at gøre status på året, og som ser frem mod det nye år med nogenlunde ro i maven.

En af deltagerne er 33-årige Søren Pedersen, som har 225 malkekøer hjemme på gården på Holmsland.

Annonce

- Jeg har arbejdet på landet i mange år, de seneste tre år som selvstændig - og ja, livet som landmand er et godt liv: Jeg nyder friheden, ansvaret og det fleksible i at være selvstændig. Min virksomhed er jo derhjemme, så jeg kan være meget sammen med familien, og jeg kan også køre i børnehaven for at hente børnene uden at skulle ”tage fri fra arbejde”, fortæller Søren Pedersen, som har kone og to små børn derhjemme på gården.

- Byboerne er tit optaget af dyrevelfærd. Har køerne også et godt liv?

- Ja, selvfølgelig har de det! God velfærd betyder, at koen leverer mere mælk og er nemmere at passe. Så der er jo ingen, der har en interesse i, at dyrene ikke skulle have det godt, siger han og er tydeligvis ærgerlig over, at nogle mennesker er betænkelige ved, om dyrene trives.

Kritik kan gøre ondt

Mange danskere har aldrig besøgt et landbrug. Derfor er der også mange myter om erhvervet, og det gør ondt på Søren Pedersen og kollegerne, når folk uden indsigt i forholdene skælder ud på dem.

- Det føles nogle gange som om, vi er de eneste klimasyndere i Danmark. Det handler nok nærmere om, at det er os, som man nemmest kan stille krav til om en hurtig omstilling. Det koster ikke så mange stemmer at skælde ud på landbruget, måske nærmest tværtimod? Men der bliver holdt så meget øje med os på miljøområdet, så vi kan slet ikke være sådan nogle miljøgrise, som vi nogle gange bliver beskyldt for at være, siger Søren Pedersen.

Tag ikke fejl: Han er faktisk godt tilfreds med arbejdet for bedre bæredygtighed. Og det arbejder han såmænd også på i sit eget landbrug.

- Vi arbejder på at øge selvforsyningsgraden, så vi er blandt andet begyndt at dyrke hestebønner, som kan erstatte soja - også selv om det måske ikke er den klogeste forretningsmæssige beslutning, hvis jeg skal lytte til konsulenterne her. Men når vi dyrker det selv, sparer vi transport, og det giver et lavere klimaaftryk, forklarer Søren Pedersen, som er stolt over gårdens bidrag til et lidt renere klima.

Annonce

Skrap kontrol med landbrug

Næh, der er ikke noget galt i at arbejde for et bæredygtigt landbrug. Men det kunne nu være dejligt, hvis resten af samfundet skulle gå på dydens smalle sti sammen med landmændene, mener den unge landmand.

Der bliver holdt rigtig godt øje med landmænd, og det er såmænd fint nok. Jeg kunne bare godt ønske, at der blev holdt lige så godt øje med andre.

Søren Pedersen, mælkeproducent

- Der bliver holdt rigtig godt øje med landmænd, og det er såmænd fint nok. Jeg kunne bare godt ønske, at der blev holdt lige så godt øje med andre. Vi har et vandløb i baghaven, som er forurenet af overløb fra byens spildevandsanlæg. Havde det været en landmand, som havde ledt gylle ud, så havde han fået en bøde og højst 24 timer til at rette op på det, men der sker ingenting med alt det urensede spildevand fra mennesker, som løber ud i have, fjorde og vandløb, konstaterer Søren Pedersen.

Jo, ærgrelser er der i livet som landmand. Men når regnskabet bliver gjort op, så er der altså flere glæder end sorger. Og familien Pedersen glæder sig også til det nye år.

- De første tre år har handlet om renovering og ombygning, så næste år bliver faktisk det første år uden store projekter, hvor vi kan koncentrere os mere om den daglige drift. Det bliver dejligt! Og så håber jeg, at mælkeprisen holder et fornuftigt niveau. Den grønne omstilling er desværre ikke gratis, men jeg oplever faktisk, at der er en god forståelse hos forbrugerne af, at mælken måske kommer til at koste lidt mere, når vi samtidig sikrer god dyrevelfærd og sænker klimaaftrykket. Den opbakning betyder meget for os, siger han.


Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce