Annonce
Erhverv

23-årig minkavler bliver selvstændig igen: Nu opfører Jonas sin egen forretning i turistby

23-årige Jonas Junge skifter minkavl ud med café og bageri i Blåvand. Han er iværksætter og har store ambitioner for sit nye projekt, som han planlægger at have klar sidst i juni. Foto: Line Guldager Hansen
Corona gjorde en ende på 23-årige Jonas Junges mink, men drømmen om iværksætteri blev kun stærkere. Nu bygger han pandekagehus og bageri i Blåvand, også selvom han ikke ved særlig meget om pandekageproduktion - endnu.

Blåvand/Filskov: - At køre på mountainbike bliver nok ikke det næste, jeg kaster mig over alligevel, siger Jonas Junge med et smil og hentyder til halskraven og skrammerne i ansigtet.

En prøvetur på cyklen i weekenden resulterede i et styrt, der gav ham to brud i nakken og en kraftig hjernerystelse, men der skal mere til at få den unge fyr fra Filskov til at aflyse sin aftale med JydskeVestkysten.

Ambitionerne for hans nye projekt på hovedgaden i Blåvand overskygger nemt den omtågede følelse, der følger med smertestillende medicin, så Jonas Junge slår stolt ud med armene, da han viser den byggeplads frem, der om tre måneder skal være café og bageri.

- Der bliver et stort skilt med pandekagehus og bager. Det skal hedde Junge’s Pancakes og Junge’s Bakery, og foran skal der være en terrasse med plads til 30 gæster, fortæller Jonas Junge.

Byggeriet på Blåvandvej har kun været i gang i ganske få dage, men Jonas Junge kan sagtens se for sig, hvordan der både bliver plads til 30 spisende gæster inde i caféen og udendørs på en terrasse. Foto: Line Guldager Hansen

Det er ikke første gang, Jonas Junge er kommet til skade på en tohjulet. Et styrt på motorcross i 2017 resulterede i fire brud i ryggen, der desværre gav varige skader.

Han vendte hjem fra lægen med beskeden om, at han nok skulle indstille sig på at blive kontormus, som han selv kalder det, og han stoppede sidste år på maskinmesterskolen, da smerterne efter bruddet blev værre.

Heldigvis har Jonas Junge altid interesseret sig for økonomi og gjort meget i aktier. Det har mest været en hobby, men da han pludselig stod og skulle vælge en ny vej i livet, blev det uddannelsen som finansøkonom, der trak i ham.

- Jeg begyndte at tænke over, hvad jeg gerne ville, og så følte jeg, at nu var det tid til at gå fuldt ind som iværksætter, siger Jonas Junge og tilføjer, at han uden styrtet og bruddet i ryggen nok stadig var i gang som maskinmester i dag.

Annonce

Farvel til mink

Drømmen om at være selvstændig har Jonas Junge altid haft, og han tror, det skyldes, at han er vokset op i en familie, hvor mange netop er selvstændige. Det er især minkavl, som flere af familiemedlemmerne har beskæftiget sig med - inklusiv Jonas Junges far, der har avlet mink på familiens gård i Filskov.

Derfor var det også naturligt for Jonas Junge at gå i sin fars fodspor sammen med sin yngre bror, Lasse Junge. Sammen købte de to sig ind på nabogården i 2018, og lige inden statsministeren lukkede hele erhvervet i Danmark sidste efterår, havde de to brødre 1350 tæver.

- Min far havde mink, siden han blev konfirmeret, så det ramte os hårdt. Der var stille den dag, vi fik at vide, at vi skulle lukke, fortæller Jonas Junge.

Meget af arbejdet for Jonas Junge foregår på computeren lige nu, hvor han træffer beslutninger om indretning, design og særligt vigtigt: indholdet på menukortet. Foto: Line Guldager Hansen

Minkavlen var et projekt, som han brugte tid på ved siden af skolen, men da det så brat stoppede, havde han nu tid til at overveje, hvad næste projekt skulle være - for iværksætteriet skulle fortsætte.

- Jeg gik i gang i januar med at finde ud af, hvad der skulle ske. Jeg købte grunden i Blåvand og begyndte så at idéudvikle og designe, siger Jonas Junge og indrømmer, at han nok ikke har brugt helt så meget tid på den virtuelle undervisning de seneste tre måneder.

Annonce

Klar bag disken

Jonas Junge er kommet i Blåvand hele sin barndom, og efter at have oplevet højsæsonen tilpas mange gange, vurderede han, at der mangler et bageri og et spisested. Derfra udsprang idéen til et byggeri, der skal kombinere netop et bageri og en café, hvor specialiteten er pandekager - både dem, man spiser til frokost, og dem til den søde tand.


Mine folk skal lære mig op, for jeg har en ambition om, at jeg vil kunne stå alle steder i butikken, når vi åbner.

Jonas Junge, indehaver af Junge's Pancakes og Junge's Bakery


- For mig er det iværksætterprojektet, der er spændende, og så er det lige meget, hvad det er, jeg laver, siger Jonas Junge, der for bare få måneder siden intet vidste om bageri- eller cafébranchen.

Det gør han dog nu takket være rådgivning og sparring med en række fagfolk, heriblandt familiemedlemmer, der driver to Spar-butikker. De har været en stor hjælp, og han har nu allerede ansat to medarbejdere - en tidligere kok og en anden, som engang har haft eget bageri.

Planen er, at han, foruden at stå for selve opstarten med byggeriet, økonomien og ansættelsen af det rette hold, også skal blive en del af den daglige drift.

- Mine folk skal lære mig op, for jeg har en ambition om, at jeg vil kunne stå alle steder i butikken, når vi åbner, siger han.

Annonce

Meget at lære

Inden åbningen sidst i juni er der mange ting, der skal ske. Selve byggeriet skal være færdigt, og Jonas Junge har stadig mange beslutninger at træffe. Faktisk er han blevet overrasket over, hvor mange det egentligt kræver at starte op helt fra bunden på den her måde.

- Der er mange ting at tage højde for og sætte sig ind i, og jeg har haft mange folk ind over til at hjælpe mig. For eksempel til at designe køkkenet og finde ud af, hvor meget plads jeg skal bruge til frys og til at bage, siger Jonas Junge og tilføjer med et grin:

- Og så overraskede det mig især, hvor dyre alle maskinerne er.

Jonas Junge købte grunden i januar i år. Siden er det gået stærkt med idéudvikling og planlægning, og hvis alt går, som det skal, vil han sidst i juni kunne invitere indenfor hos Junge's Pancakes og Junge's Bakery. Foto: Line Guldager Hansen

Derfor bruger han meget tid på at sætte sig ind i de forskellige ting og lære så meget som muligt. Det gælder også med udarbejdelsen af menukortet, for her har Jonas Junge en stor udfordring:

- Jeg har glutenallergi, så jeg kan ikke engang smage maden, siger og fortsætter:

- Men jeg har en makker, som er min testsmager, så han smager, og jeg stoler på hans vurdering.

Menukortet er stadig under udarbejdelse, så Jonas Junge kan ikke løfte sløret for noget endnu, men han planlægger dog at have en enkelt eller to glutenfrie muligheder.

Caféen og bageriet kommer samlet til at have åbent fra 7 til 22 i højsæsonen. Der er endnu ikke fastsat en officiel åbningsdag, men Jonas Junge ved, at det bliver sidst i juni. At åbne midt i højsæsonen er han spændt på:

- Det bliver en udfordring at åbne, lige når det er allermest presset, men vi starter op med et simpelt menukort, så vi til gengæld kan sørge for høj kvalitet hver gang, siger han, der som samtlige andre i både Blåvand og resten af turistbranchen håber at kunne byde tyske gæster velkommen til sommer.

- Jeg glæder mig mest til, at den første dag er overstået og forhåbentlig er vellykket. Når vi kan tage en fyraftensøl. Det bliver godt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce