Annonce
erhvervplus

Ugentligt nyhedsbrev gav pote: En god idé sikrer vækstvirksomhed millioninvestering

Den administrerende direktør i Wastehero Hussam Mansour er i øjeblikket på jagt efter mere plads i centrum af Aarhus til hans efterhånden 20 mand store medarbejderstab, der i øjeblikket holder til i Navitas-bygningen på havnen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Den danske vækstvirksomhed Wastehero har brugt over et år på at lande firmaets første investorer. Til gengæld har indsatsen sikret firmaet over 10 millioner kroner fra henholdsvis Randers og Silicon Valley.
Annonce

Aarhus: Selvom det er gråvejr, strømmer lyset ind fra alle sider af glasbygningen Navitas på Aarhus Havn. Her breder vækstvirksomheden Wastehero sig over indtil videre fem lokaler i Incuba’s kontorfællesskab for cleantech- og energivirksomheder med vækstambitioner på femte sal.

For hvad der begyndte som en tomands-virksomhed, er i dag vokset til et mere end 20 mand stort firma, der ikke er på vej til at trække i håndbremsen lige foreløbig.

Tværtimod har firmaet, der har sat sig som mål at revolutionere affaldshåndteringen verden over, netop modtaget en millioninvestering fra fire investeringsfonde. Penge, som blandt andet skal bruges til at hyre flere medarbejdere ind.

Derfor er den administrerende direktør i øjeblikket ved at lede efter større lokaler i centrum af Aarhus. For pladsen er ved at blive trang, konstaterer Hussam Mansour, mens han viser hjemmevant rundt på de lange kontorgange.

Annonce

Mere end dataindsamling

Det er efterhånden tre og et halvt år siden, at Hussam Mansour sammen med sin daværende studiekammerat Szabolcs Nagy så ud ad vinduet under deres studier på Aarhus Universitet i Herning og fik en god idé.

Udenfor så de, hvordan containerne ofte blev tømt, selvom de kun var halvfulde. Og det motiverede de to ingeniørstuderende til at finde på en måde, hvorpå man kunne måle skraldet i containerne, så chaufførerne kunne nøjes med at tømme containerne, når de i forvejen var fyldte.

- For os var det et spørgsmål om at bruge data til at løfte området, så man kunne gøre tingene smartere, husker Hussam Mansour, der sammen med Szabolcs Nagy i maj 2017 gennem et EU-projekt fik bevilget 500.000 kroner til at udvikle den første prototype af affaldshåndterings-systemet, der blandt andet blev testet i Aarhus og Herning som nogle af de første steder i landet.

Et koncept, der hurtigt viste sin værdi i sparede kroner og co2-udledning hos Herning Kommune, der blev firmaets første kunde tilbage i 2018.

Derfor investerer de i Wastehero

Gennem vores netværk fik vi et tip om en spændende startup, der var på jagt efter funding (midler, red.). I Circles and Squares investerer vi i talenter og teknologi, så derfor så vi det som et perfekt match i forhold til den type af investeringer, vi kigger efter. Der findes selvfølgelig mange tusinde virksomheder at investere i. Men vi har en række kriterier vi kigger på, når vi investerer, og noget af det vigtigste udover at have et godt produkt og et marked at sælge det ind til, er, at vi ser på firmaets founders (grundlæggere, red.) og deres evne til at eksekvere og få tingene til at ske. Og der var vi meget imponerende over, hvor langt Wastehero var kommet på relativt kort tid for relativt få midler.

Ronnie Bach Nielsen, Partner og Group CEO i Circles and Squares

Deres tempo i innovation og salgsvækst har været fantastisk. Jeg er begejstret for at støtte teamet i deres bestræbelser på at gøre verden til et renere sted!

Greg Castle, Managing Partner i Anorak ventures

Løsninger som Wasteheros er nøglen til at fremme Smart City-initiativer rundt om i verden. For at kunne løse opgaver med maksimal effektivitet skal byer og virksomheder være i stand til at digitalisere alle dele af deres struktur. I den forbindelse præsenterer affaldshåndtering sig som et godt eksempel på, hvor de kan starte eller fortsætte den digitale rejse.

Lee Carter, Seniormedlem i investeringsteamet i Momenta Ventures

Siden da er meget hændt for firmaet på både de ydre og indre linjer. Af de mindre forandringer har virksomheden udskiftet deres ultrasoniske sensor med en optisk af slagsen, der bedre kan vurdere mængden af affald.

Af de større ændringer valgte medstifteren Szabolcs Nagy tilbage i efteråret 2019 at skifte startup-tilværelsen ud med fast job og dermed åbnet en plads op for softwareingeniøren Khaled Saied, der siden efteråret 2019 har overtaget rollen som teknologiansvarlig partner i firmaet.

Men også samfundsudviklingen har sat sit præg på Wasteheros forretning. For udvalget af sensorer er blevet langt større, kvaliteten bedre, batterilevetiden længere, dataen mere pålidelig og prisen lavere, end da firmaet startede.

Annonce

Software fremfor hardware

- Så værdien i dag ligger ikke længere i selve apparatet, men i den software, der ligger bag, forklarer Hussam Mansour, som af samme grund ser fremtiden for Wastehero indenfor software fremfor hardware.

- Sensorerne er selvfølgelig stadig en vigtig del af det, vi laver. Og vi er stadig ledende på vores type af sensor globalt set. Men vi er samtidig også blevet mere villige til at integrere vores system med andre typer af sensorer, siger Hussam Mansour, der ser et stort potentiale i at lade deres system samle data fra de forskellige sensorer og derigennem skabe et overblik over alt fra ruteplanlægning til administration.

Sådan opleves Wasteheros program for brugerne af platformen. Foto: Wastehero

- Så vi skal ikke længere bare se på, hvor fuld skraldespanden er, men også på, hvor meget brændstof, bilen for eksempel bruger på at hente og tømme skraldet, forklarer Hussam Mansour.

Netop det koncept har flere allerede fået øjnene op for.

Wastehero er i øjeblikket involveret i fire større projekter med flere tusinde containere tilknyttet samt 80 pilotprojekter i over 30 forskellige lande med 50-100 containere tilknyttet per projekt, der gerne skal munde ud i faste aftaler på sigt. Et arbejde som virksomheden med de nuværende investeringer er kommet et skridt nærmere.

For selvom opbakningen til Wasteheros koncept fra start har været stor, kræver det kapital at få systemet ud i verden. Og netop den kapital har vist sig mere udfordrende at anskaffe end først antaget.

For det er ikke lige til at få fremmede mennesker til at tro på ens koncept, når man stadig er midt i en opstartsfase, har Hussam Mansour måtte sande.

Annonce

Sværere end ventet

- Jeg startede faktisk med at undersøge, hvordan man rejser penge tilbage i marts 2019 op til, at vi skulle deltage i The Investor Series (en matchmaking mellem venturefonde med risikovillig kapital og forskellige startupfirmaer, red.), der blev holdt på Børsen i København i april samme år, husker Hussam Mansour.

Men mødet mellem investorerne og den administrerende direktør gik ikke helt som håbet.

- Der var nogle, der bare stirrende på mig. Og det kan jeg egentligt godt forstå, for jeg talte nonstop i de tyve minutter, jeg havde til at præsentere min idé, husker han med et grin og konstaterer, at der ikke i første omgang kom nogle investeringer ud af foretagendet.

I stedet gik han i gang med at sætte sig ind i psykologien bag investeringer. Og da Wastehero i september 2019 fik mulighed for gennem Innovationsfondens ”Scale It”-forløb sammen med andre danske startupvirksomheder at rejse til Silicon Valley for at mødes med flere mulige investorer gennem en uge, var Hussam Mansour klar.

Før afrejse forlængede han sin rejse med en måned og sendte omkring 700 mails ud til forskellige investorer med adresse i Silicon Valley. En indsats, der mundede ud i omkring 40 møder med interessante amerikanske investorer.

Annonce

En svær opgave

- Jeg troede egentligt ikke på, at de ville investere i vores firma. For amerikanske venturefonde investerer ekstremt sjældent i danske firmaer, og hvis de gør, så kræver de, at firmaet opretter et amerikansk underselskab, som de står som ejere af, siger Hussam Mansour.

- Og det var da også stort set den samme feedback, jeg fik alle de steder, jeg var til møde, fortæller Hussam Mansour, som derfor slukøret vendte tilbage til Danmark i december 2019 uden investorer på hånden.

Wasteheros optiske sensor kan måle mængden af skrald i containerne indvendigt, men det er firmaets softwareplatform, som de i øjeblikket har særligt fokus på at sælge ind til firmaer og offentlige instanser verden over. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Men i stedet for at lade sig slå ud af oplevelsen, brugte han den konstruktivt til sammen med sit team til at finde på idéer til, hvordan de kunne løfte nogle af de projekter, som de drømte om, uden kapital udefra. Og i den forbindelse fik firmaets direktør for forretningsudvikling, Anders Hans Hinrichs, en lysende idé.

- Han forslog, at vi skulle begynde at udgive en nyhedsmail ugentligt om alt, hvad vi lavede, som vi så kunne sende ud til de investorer, vi havde forsøgt at få i tale, fortæller Hussam Mansour, der straks var med på idéen.

Annonce

Nyhedsbreve gav pote

I begyndelsen af 2020 gik Wastehero derfor i gang med at sende et fast nyhedsbrev ud til godt 100 af de investorer, de allerede havde været i kontakt med. Og selvom initiativet ikke i første omgang gav udslag i kolde kontanter, oplevede de hurtigt et øget engagement for virksomhedens aktiviteter, der voksede med hver afsendt mail.

- Der var nok en-to stykker, som afmeldte nyhedsbrevet. Men vi havde også flere, der skrev tilbage, at de syntes virkelig godt om indholdet eller havde forslag til, hvordan vi kunne håndtere forskellige problemstillinger, fortæller Hussam Mansour.

Og efter seks måneder meldte den første investor sig på banen. Venturefonden Momenta Ventures fra Silicon Valley tilbød en investering på 500.000 amerikanske dollars (godt tre mio. kroner) under betingelse af, at Wastehero fandt et par andre investorer, der var villige til at investere det samme beløb i firmaet.

- Det startede ballet, husker Hussam Mansour, der var overrasket over, hvor let det viste sig at få andre investorer med på vognen.

Annonce

Mål om hele verden

- Det endte faktisk med, at vi havde flere, som ville investere, end vi havde planer om at få med, siger Hussam Mansour, der beskriver forløbet som ”noget af en rutsjetur”.

Ud af de investorer, der meldte sig på banen, valgte Wastehero i alt fire investeringsfonde ud, som i dag har lagt i alt 1,7 millioner dollars, svarende til 10,8 millioner kroner i firmaet. De tre af dem er meldt offentligt ud: Circles and Squares, Anorak Ventures og Momenta Ventures, hvoraf de to sidstnævnte har hjemme i Silicon Valley.

Den sidste, der også er amerikanskejet, bliver meldt ud senere. Og med pengene i hus, ser Hussam Mansour nu frem til for alvor at bevise, hvad Wastehero formår.

- Der er jo ikke ét sted i verden, hvor man ikke fragter skrald fra A til B, siger Hussam Mansour, som foruden at ansætte fem udviklere inden for de næste tre-fire måneder, har en plan om i begyndelsen af 2021 at hyre sælgere og marketingsfolk.

Alt sammen ansatte, der skal være med til at skalere nuværende projekter op, så firmaet går fra fire til 40 faste samarbejdspartnere, vise produktets driftssikkerhed, og udvide salgskanalerne, så flere potentielle kunder får øjnene op for Wasteheros koncept.

Annonce

DanDomain-stifter ombord

For hvor de fleste af Wasteheros kunder finder vej til virksomheden gennem deres hjemmeside, er planen at øge virksomhedens aktiviteter på blandt andet Linkedin samt øge samarbejdet med udenrigsministeriets handelsråd, der kan hjælpe med at introducere virksomheden lokalt i flere lande.

En opgave som firmaets nye bestyrelsesformand Ronnie Bach Nielsen - manden, der i sin tid stiftede webhosting-succesen DanDomain i Randers - ser frem til at hjælpe med.

- Qua min profil og erfaring fra min egen rejse som founder af Dandomain, der blev stiftet i 1999 og solgt i 2017, kan jeg være en god sparringspartner for Wastehero i forhold til den rejse, som de er på lige nu i forhold til skalering, eksekvering og alle de udfordringer, der kommer henad vejen, siger Ronnie Bach Nielsen.

En erfaring, som også Hussam Mansour glæder sig over at have fået ind i firmaet.

- Hans feedback er helt uvurderlig for os. Især i denne tid, hvor vi er i gang med en opbygning af firmaet, understreger Hussam Mansour.

Wastehero

  • Wastehero bygger sin forretning på avanceret teknologi som Internet of Things, kunstig intelligens, machine learning og big data, der optimerer og fjerner unødvendige processer.
  • Det resulterer i, at byer, organisationer og større virksomheder kan spare op til 50 procent på deres eksisterende affaldshåndtering.
  • Virksomheden er stiftet af Hussam Mansour og Szabolcs Nagy i Aarhus.
  • Virksomheden holder i dag til i Navitas-bygningen på havnen i Aarhus. Wastehero har desuden et salgskontor på Frederiksberg i København.
  • Virksomheden har 20 ansatte i Aarhus samt otte udviklere ansat, der befinder sig i forskellige lande.
Annonce