Annonce
Vestjylland

Udviklet i Sound Hub i Struer: Nyt stetoskop kan redde tusindvis af liv

To indiskfødte læger og en dataekspert fra Singapore får rådgivning hos Sound Hub Denmark i Struer, nærmere bestemt af lydekspert Michael Kragelund (stribet trøje) og den erfarne product manager og investeringsrådgiver Michael Böwadt. Foto: Thomas Maxe
Indiske læger får hjælp af Sound Hub Denmark og mentorprogrammet Accelerace til at udvikle nyt udstyr, der kan redde liv.

STRUER: Da amerikaneren Norman Borlaug i 1950’erne fremavlede en ny kornsort for hvede med kortere og tykkere aks, blev det starten på ”den grønne revolution”.

Dværg-hveden var mere modstandsdygtig over for dårligt vejr, og i 1970 modtog Norman Borlag Nobelprisen med tak for, at hans opfindelse havde reddet over en milliard mennesker fra hungersnød.

Sådan er det ofte de små opfindelser, som gør en kæmpe forskel for menneskeheden. Og måske er et nyt mirakel på vej til at ske i Struer?

Indien har et Verdens højeste tal for spædbørnsdødelighed. 600.000 af de nyfødte dør inden for en måned efter fødslen på grund af underernæring, urent vand eller manglende adgang til veluddannede jordmødre, manglende eller mangelfulde sygehusfaciliteter eller dårlig efterfødsels-pleje.

To indiske læger sat sig for at gøre noget ved en del af problemet – manglende adgang til kvalificeret undersøgelse.

- Vi studerede medicin sammen i Indien, og mens Krishna rejste til USA, så gjorde jeg tjeneste i hæren. Vi holdt kontakten og deler bekymringen over, at mange mennesker i Indien mangler muligheden for at blive undersøgt af en hjertespecialist med EKG og andet medicinsk udstyr. Alle læger har til gengæld et stetoskop, så det vil vi gerne udvikle til at hjælpe lægerne, så de bedre kan stille en korrekt diagnose og henvise børnene til en kardiolog, fortæller doktor Satish Jeevannavar.

En nyuddannet læge er mellem to og syv år om at lære at blive rigtig god til at fortolke det, han hører i stetoskopet, så vi vil gerne give lægerne et intelligent stetoskop med en mikrofon, som optager hjertelyden, analyserer data og præsenterer det visuelt via en computer.

Satish Jeevannavar, læge og opfinder

Mere sikker diagnose

Verdens første stetoskop blev opfundet i 1816. Den model af stetoskopet, som de fleste læger fortsat har hængende om halsen, blev opfundet i 1852 og har ikke forandret sig ret meget siden. Problemet er, at det stiller store krav til lægens hørelse og erfaring at bruge det korrekt.

- En nyuddannet læge er mellem to og syv år om at lære at blive rigtig god til at fortolke det, han hører i stetoskopet. Mennesker lærer cirka 35 procent via hørelsen, mens vi lærer over 60 procent visuelt, så vi vil gerne give lægerne et intelligent stetoskop med en mikrofon, som optager hjertelyden, analyserer data og præsenterer det visuelt via en computer, forklarer Satish Jeevannavar.

Lægerne Satish Jeevannavar og Radhakrishna Jamadagni har flair for teknik, men er ikke eksperter, så de fik forbindelse til Divya Venkatraman fra Singapore. Hun er dataspecialist og har en PhD. i ”signal processing”, så nu er de altså tre doktorer om projektet.

Annonce

Får hjælp i Struer

Men én ting er at have en god idé og software. Det skal også være noget, der kan masseproduceres.

- De første elektroniske stetoskoper dukkede op i 1980’erne, men de var – og er stadig – upraktiske. Det meste diagnostiske udstyr, så som ekko-kardiagrammer og angiografi hører hjemme på et hospital. Vi vil masseproducere et intelligent stetoskop, som er let, så lægen stadig kan bære det om halsen, forklarer Satish Jeevannavar.

Og her får trioen hjælp fra mentor-netværket Accelerace, støttet af blandt andet den vestjyske Færch Fonden. Og forleden mødtes opfinderne med deres mentorer hos Sound Hub Denmark i Struer, hvor den erfarne product manager og investeringsrådgiver Michael Rohde Böwadt delte ud af gode råd.

- Jeg er ikke så bekymret over det tekniske design af jeres prototype lige nu. Investorerne ser mere på, om I har de nødvendige kompetencer. Og det har I jo. De vil også spørge, om I har nogle mulige købere. Og her har I undersøgt, at både læger og universiteter har vist forhåndsinteresse. Så nu handler det om at bygge en god fortælling op om jeres produkt. I skal arbejde med jeres ”pitch”, forklarer Michael Rohde Böwadt.

Annonce

Lokal leverandør

Gruppen fik også teknisk rådgivning af Michael Kragelund. Han er teknisk lydekspert og fra sit kælder-kontor i Holstebro har han arbejdet med udvikling og design af nogle af verdens bedste højtalere for nogle af de største elektronikproducenter på markedet.

- Hvis I gerne vil vise investorerne jeres prototype, så duer det ikke, at I viser dem en plastik-dims. Man kan ikke undgå at forholde sig til det visuelle, uanset hvor godt produktet er teknisk. Derfor synes jeg, at vi skal have kontakt med nogen fra Sound Hub’s netværk, som kan hjælpe jer med et kompakt design, som også er flot at se på, siger Michael Kragelund.

I skrivende stund er opfinderne på vej til at mødes med en Struer-virksomhed, som blandt andet er mangeårig leverandør af komponenter til Bang & Olufsen.

- De har erfaringen og kompetencerne og kan også rådgive om design. Og de kan hurtigt fremstille en prototype, som ser godt ud, lyder skudsmålet fra Michael Kragelund.

- Vi håber, at vores stetoskop også vil blive brugt af for eksempel astmapatienter, som kan kontrollere sig selv. Og med en telemedicin-løsning vil de kunne sende data i stedet for at skulle bruge tid på en fysisk konsultation hos lægen, fortæller Satish Jeevannavar.

Hvis alt går vel, kan det nye stetoskop være på markedet allerede om et halvt år. Opfinderne ønsker ikke at udtale sig om prisen, men den bliver ”konkurrencedygtig” i forhold til det gammeldags stetoskop.

Følg projektet via hjemmesiden www.aihighway.org

Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce