Annonce
Fyn

UCL inviterer erhvervslivet indenfor: XR-teknologier kan være svaret på flere udfordringer

Nye teknologier kan være svaret på en lang række spørgsmål, mener Dorthe Bonderup, der uddannelseschef for Marketing, Digital udvikling og Design på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Uddannelsesinstitutionen er parat til at indvie et nyt XR Lab, så snart de studerende får lov til at vende tilbage til undervisning med fysisk fremmøde. Foto: Ole Risbjerg
Et nyt XR Lab på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole skal både gøre de studerende i stand til at samarbejde om nye teknologiske løsninger på tværs af uddannelser og inddrage erhvervslivet i innovationen.

Odense: Nye teknologier som virtual reality (VR) og augmented reality (AR) kan være svaret på en lang række spørgsmål. Det er overbevisningen på UCL i Odense, hvor et nyt laboratorium for de to teknologier under fællesbetegnelsen XR (extended reality) står klar til at tage imod de studerende, når de igen får lov til at møde fysisk op på uddannelsesstederne.

Det fortæller Dorthe Bonderup, der er uddannelseschef for Marketing, Digital udvikling og Design på UCL.

- Vi etablerer vores XR Lab, fordi vi er af den overbevisning, at vi gennem brugen af XR-teknologierne i samarbejde med erhvervslivet og uddannelserne på tværs af UCL kan spille en afgørende rolle i fremtidens teknologiske udvikling. Samtidig er et af vores strategiske pejlemærker, at vi skal arbejde grænsebrydende og på tværs af uddannelserne på UCL, sådan at sundhedsuddannelserne og de pædagogiske uddannelser også kommer til at arbejde sammen med de studerende fra it-uddannelserne og de teknologiske uddannelser, forklarer hun.

Annonce

Idéen med laboratoriet er både at give de studerende teknologiske kompetencer og forståelse men også gennem et tæt samarbejde med erhvervslivet at skabe løsninger på nogle af de problemer, hvor det giver mening at trække på den nyeste teknologi.

Derfor var en række undervisere fra sundhedsuddannelserne, sygeplejerskestuderende og ledere i efteråret samlet en hel dag for at blive introduceret til Wacky Studios VR Trainer, og det blev en god oplevelse for uddannelseschef i Afdelingen for Ergoterapeutuddannelsen og Sygeplejerskeuddannelsen i Odense, Lena Busch Nielsen.

Intuitivt og meget enkelt

- Det var en kæmpe succes. Alle var meget engagerede i det, og det var interessant, fordi alle også var rimeligt gode til at bruge teknologien. Det var ikke sådan, at man frygtede, at vi aldrig ville få det lært eller brugt. Det var intuitivt og meget enkelt at gå til. Den dag handlede det om sondeanlæggelse, men i princippet kan det jo handle om hvad som helst, så jeg ser helt uanede perspektiver, siger Lena Busch Nielsen.

Hun ser dog også mange forskelle mellem en virtuel hospitalsstue og levende patienter, som kan opleve stort ubehag ved at få lagt en sonde og måske ligefrem kaste op, rykke den ud eller blive meget bange.

Lena Busch Nielsen, uddannelseschef i Afdelingen for Ergoterapeutuddannelsen og Sygeplejerskeuddannelsen på UCL i Odense, kunne sagtens forestille sig, at man med tiden udbyggede VR Trainer til også at indeholde et element af kommunikation med patienten. Foto: UCL

Derfor understreger hun også, at teknologien aldrig kan erstatte den menneskelige kontakt og relation, som for eksempel sygeplejersker har med deres patienter, men den virtuelle træningsplatform kan frigøre ressourcer til netop menneskeligt nærvær.

- Jeg har nogle år på bagen og har været med til at træne det at anlægge sonder på mennesker, men det er vi holdt op med, for det er ikke helt ufarligt. Her får vi et træningssted, hvor det er ufarligt, og man kan øve nogle hands-on-processer, og på sigt kunne man måske også inkludere mere kommunikation.

- Man kunne sagtens forestille sig, at man kunne tale med en avatar, som for eksempel sagde, når noget var ubehageligt, men den del kan man omvendt bedre koncentrere sig om, hvis man har en forhåndsforståelse af håndelaget og principperne i måden, man skal gøre tingene på, mener Lena Busch Nielsen.

Annonce

Styrket fokus på teknologi

Hun kalder det vigtigt at sikre, at de studerende tør inddrage og arbejde med ny teknologi professionelt, men at de samtidig også kan forholde sig kritisk til brugen af den.


Det vil give vores studerende nogle kompetencer, de kan bruge på fremtidens arbejdsmarked, men vi vil også gerne bruge laboratoriet til at løse nogle problemstillinger i samarbejde med erhvervslivet.

Dorthe Bonderup, chef for Marketing, Digital udvikling og Design på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole


En indsats for at styrke området er netop sat i værk på UCL for at sikre, at fremtidens sundhedspersonale er i stand til at inddrage og udnytte fordelene ved ny teknologi. Det betyder, at alle studerende på UCL's sundhedsuddannelser fremover får et forløb om teknologiforståelse, at underviserne får et kompetenceudviklingsforløb om det samme, og at der vil være et valgfag på 7. semester om XR.

På den måde vil UCL sikre, at de studerende også har innovative evner og kan være med til at udvikle og implementere nye løsninger.

- Ét er at inddrage ny teknologi monofagligt i den enkelte uddannelse, men det er også interessant at samarbejde på tværs af professioner. At man kan bruge teknologien til at skabe mindre afstand mellem sektorer. Der er typisk mange parter involveret i en borger eller patients forløb, og vi vil gerne, at vores studerende og dimittender kan bringe det tværfaglige og tværsektorielle samarbejde med ud i praksis, hvor det er en kæmpe udfordring, siger Lena Busch Nielsen.

Annonce

Flere satellitter på vej

Valgfaget i XR ligger på 7. semester og er målrettet studerende fra datamatiker- multimediedesigner og sundhedsuddannelserne. På grund af Covid19-situationen er det lige nu usikkert, hvordan valgfaget præcist bliver gennemført, men Lena Busch Nielsen og Dorthe Bonderup ser frem til at kunne tage de nye faciliteter i brug.

- Det vil give vores studerende nogle kompetencer, de kan bruge på fremtidens arbejdsmarked, men vi vil også gerne bruge teknologien til at løse nogle problemstillinger i samarbejde med erhvervslivet og vores praktiksteder, siger de.

XR Laboratoriet kommer til at ligge på UCL's afdeling på Seebladsgade i Odense, men der bliver også en satellit i lokalerne på Niels Bohrs Allé, og senere skal der også etableres satellitter på UCL's uddannelser i Vejle, Svendborg og Jelling.

I første omgang bliver det de studerende på valgfagsholdet, der får mulighed for at arbejde med de nye teknologier, men i løbet af året bliver laboratoriet bredt ud til flere uddannelser på UCL, og på sigt er det meningen, at de skal være tilgængelige for alle UCL's studerende.

Om UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

  • Blev til ved en fusion i 2018 mellem University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt.
  • Uddannelsesinstitutionen har afdelinger fordelt i Jelling, Vejle, Fredericia, Odense og Svendborg og tilbyder uddannelser indenfor fagområderne business og digital udvikling, byggeri og teknologi, ledelse og administration, pædagogik og undervisning samt sundhed og socialt arbejde.
  • UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har omkring 11.000 fuldtidsstuderende og 1100 medarbejdere fordelt rundt på de forskellige campusser.
Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Annonce
Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Østjylland

Netselskaber står bag ny platform til installationstilmelding

Økonomi

Klumme: Aktiefesten ebber ud – men musikken spiller videre i 2022

Annonce