Annonce
erhvervplus

Turist-øen håber på en invasion af tyske feriegæster

Højvande ved Nordeuropas bredeste sandstrand på Rømø. Det håber turistøen også snart igen at få i pengekassen. Foto: Carsten B. Grubach
Otte ud af 10 turister på Rømø kommer sydfra. De skal redde en sæson, der foreløbig har kostet mange penge.
Annonce

RØMØ: Det regner. Nej, det styrter ned.

Ikke det bedste lokkemiddel for en turist-ø, der lever af feriegæster. Og Rømø har endda endnu større udfordringer efter tre måneders nedlukning under corona-krisen.

De tyske feriegæster, der udgør omkring 80 procent af øens turister, har manglet, og nu forsøger man så vidt som muligt at indhente det forsømte.

- Vi har på øen fire udlejere af sommerhuse, Novasol, Dancenter, Sol og Strand og Feriepartner Rømø, to hoteller, Hotel Lakolk og Kommandørgården, og campingpladserne er Rømø Familiecamping i Toftum, First Camp Lakolk, en af landet største, og Oasen i Sønderby, der kun har autocampere, og det har jo været totalt kuldsejlet for de fleste, fortæller Kenneth P. Madsen, turistchef og leder af Rømø-Tønder Turistbureau, og fortsætter:

- En af campingpladserne plejer at have 300 gæster hen over påsken, i år var der tre. Vi har taget 14 dage ad gangen med en forsigtig åbning, men det ser ud til, at alle sommerhusene er udlejet i ugerne 28-30, selv om der har været mange tyske afbestillinger. Skal man se noget mere positivt i det, så er det, at bed and breakfast-stederne har fået flere danske kunder.

Regnvejr og ingen penge. Allan Svendsen fra Rømø Familiecamping glæder sig til igen at åbne pladsen for sine mange tyske gæster. Foto: Carsten B. Grubach

Rømø er efter Søndervig og Blåvand det tredjestørste sommerhusmarked for tyskere herhjemme. En million tyskere besøger årligt øen, og de står for 82 procent af overnatningerne, så forårets grænselukning har kunnet mærkes.

- Desværre må hollænderne stadig ikke komme herop, men heldigvis er der så åbnet for tyskere fra Slesvig Holsten, og herfra har vi mange dagsturister. De kan godt lide, at det er gratis at komme på stranden, og hvis det tyske Østersø-område bliver overbelastet, håber vi, at de kommer her. Og så vil der være mange tyskere i storbyerne, der venter på at komme ud og strække armene, siger turistchefen, der håber på en god dansk sommer, og at danskerne også vil holde ferie på Rømø.

- Danskerne bruger generelt flere penge end tyskerne, for de går ud og spiser, mens tyskerne for det meste bliver hjemme i sommerhuset og laver mad, forklarer Kenneth P. Madsen.

Turistø med dæmning

Rømø (frisisk: Rem, tysk: Röm) er en  dansk ø i Vadehavet.

Den 128,86 kvadrat-kilometer store ø ligger cirka 10 kilometer ude i Nordsøen og er forbundet med fastlandet med den 9,2 kilometer lange Rømø-dæmning.

Rømø var tidligere en del af Skærbæk Kommune, men er efter strukturreformen 2007 blevet en del af Tønder Kommune.

Vadehavet omkring Rømø er fredet, idet det indgår i den store Nationalpark Vadehavet.

Med åbningen af Rømødæmningen i 1948 og Rømø Havn i 1964 begyndte de nye tider på Rømø.

I dag ernærer Rømøs befolkning sig af turisme og industrifiskeri.

Læs mere om turistlivet på Rømø på www.romo-tonder.dk

Hvor meget kan man nå at indhente af det tabte?

- I bedste fald 70 procent. Man kan håbe på en større udlængsel hos tyskerne til efteråret. Man har jo hørt om vækst i salget af campingvogne i både Danmark og Tyskland, så måske kan campingpladserne komme efter det. Campingpladserne og sommerhusene har jo kun en kort periode at tjene penge på, og i år mistede man jo påske, Kristi Himmelfartsferien og pinsen. Og butikkerne og øens fire supermarkeder har jo også lidt under det, påpeger Kenneth P. Madsen.

Sommerhusene på Rømø lå indtil 15. juni forladt hen. Nu skal man være heldig, hvis man kan leje et på turistøen i august. Juli er for længst udsolgt. Foto.: Carsten B. Grubach

Tager han de positive briller på, kan han glæde sig over øget aktivitet ude i naturen hos de få feriegæster, der har været – blandt andet med kitesurfing på stranden i Lakolk, der er Nordeuropas bredeste.

På Rømø Familiecamping i Toftum glæder værtsparret Allan og Henriette Svendsen sig bogstaveligt skrevet næsten grænseløst til de tyske gæster, der fra 15. juni må holde ferie i Danmark.

- I dag har vi tre gæster, den 15. har vi allerede 120 bookinger, fortæller Allan Svendsen, der blev landskendt, da han arrangerede en demonstration ved grænsen for at få politikerne til at åbne den.

– Danskerne bruger generelt flere penge end tyskerne, for de går ud og spiser, mens tyskerne for det meste bliver hjemme i sommerhuset og laver mad, siger turistchef Kenneth P. Madsen. Privatfoto.

- Vi har 335 pladser, og mange af dem er solgt i højsæsonen. Men vi har mange spontane gæster, som kun kommer, hvis solen skinner, så vi er meget vejrafhængige, siger han og får rynker i panden ved tanken om dagens regnvejr.

80 procent af hans gæster er tyskere, mens hollænderne udgør en stor del af de resterende 20 procent.

Annonce

Drøm om flere turister

På en solrig sommerdag i højsæsonen kører der i gennemsnit 7500 biler over dæmningen til Rømø med turister, der vil gøre de lidt under 600 faste beboere selskab, og under hedebølger er der talt op til 11.500, og så er der kø. Det er tal, det lokale turistliv kun kan drømme om for tiden.

Martin Vestergaard er ingen drømmer. Som bureauleder af Feriepartner Rømø, der lejer 400 sommerhuse og ferielejligheder ud til turister, har han rygende travlt med alt det praktiske, når tyskerne strømmer til.

Vi har udsolgt i hele juli, og der er ikke meget tilbage i august. Jeg er spændt på, hvad der sker i september, hvor tyskerne i år stadig holder ferie, siger Martin Vestergaard fra Feriepartner Rømø. Foto.: Carsten B. Grubach

- Vi har 190 bookinger, når der lukkes op, og vi regner med at være oppe om natten for at tage imod gæsterne og udlevere nøgler. Vi har udsolgt i hele juli, og der er ikke meget tilbage i august. Jeg er spændt på, hvad der sker i september, hvor tyskerne i år stadig holder ferie, siger Martin Vestergaard, der sammen med de seks andre ansatte på bureauet henter ni ud af 10 kunder syd for grænsen og derfor håber på en mindre invasion derfra.

- Vi har mistet 30 procent i udlejning her i foråret, så jeg håber på, at vi kan forlænge sæsonen, som ellers plejer at slutte i uge 45, altså midt i november, og at danskerne vil ud og opdage Danmark.

Annonce