Annonce
Erhverv

Troels’ skolekammerater sagde, at han ikke duede til noget – men de tog fejl: Nu er han snart færdigudlært smed

Troels Hamborg Martinussen er en af de 30 lærlinge hos Give Steel. Han er vild med at skabe ting i stål og synes, at flere unge burde vælge en erhvervsuddannelse. Foto: Thomas Maxe
23-årige Troels Hamborg Martinussen er en af 30 lærlinge hos Give Steel. En stor ordre giver plads til endnu flere lærepladser.

BRANDE: - Alt, hvad du kan tænke dig til, alt, hvad du kan forestille dig - det kan man bukke, skære og bøje i stål. Jeg har for eksempel lavet en sko-reol, som jeg selv havde fået idéen til. Så tegnede jeg den først, og så lavede jeg den bare.

Det er Troels Hamborg Martinussen, der har lavet sig en reol til skoene. Det er ikke det eneste, han kan.

Værkføreren siger, at det netop er noget af dét, der gør Troels til en rigtig god håndværker: Han kan se på et stykke metal og forestille sig, hvordan det skal ende med at se ud - og så skaber han det med hænderne, hovedet og de værktøjer, han har lært at bruge som smedelærling.

Annonce

Om få uger er han klar til at gå til svendeprøve, hvor han skal vise, hvad han har lært de seneste fire år. Opgaven er selvvalgt, så Troels har tænkt sig at lave en flot postkasse.

Det skal nok gå fint, mener han. Og det er værkfører Kristian Eliseholm også sikker på.

Smedeuddannelsen

  • Det tager mellem to og et halvt og fire og et halvt år at gennemføre en smedeuddannelse.
  • Den korteste uddannelse giver adgang til at arbejde som smed med speciale i bearbejdning, for eksempel bore, bukke, klippe og svejse.
  • Den tre-årige uddannelse til svejser giver adgang til at udføre specialopgaver, mens den fulde uddannelse til smed kan være specialiseret inden for jern og stål (kleinsmed), rustfast smed maritim smed eller energitekniker.
  • Smedeuddannelsen giver redskaber til at tegne, måle og planlægge opgaver, ofte udført ved hjælp af computerstyrede maskiner, som man også lærer at betjene og indstille.
  • Metalfagene har stort fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø. Der bliver brugt løfteredskaber til at håndtere metallet, så man behøver ikke nødvendigvis være bredskuldret bodybuilder for at blive en dygtig smed.
  • Smedeuddannelsen giver mulighed for at læse videre til eksempelvis maskinmester, produktionsteknolog eller ingeniør.
  • Der er stor mangel på faglærte smede, og der er pt. en del ledige lærepladser især i det midt- og vestjyske område. Kontakt nærmeste erhvervsskole for mere information eller kig på www.givesteel.com for at se eksempler på, hvad en smed arbejder med.

- Når du siger ”smed”, så har mange nok stadig billedet af en mand, der står og sveder ved åben ild og smelter jern og bukker det ved at hamre løs på en ambolt. Sådan er det slet ikke! Uddannelsen handler rigtig meget om computere, både med at lave og læse arbejdstegninger og med CNC-styring af maskiner. Og så lærer man ellers at bore gevind, skære, bukke og svejse i stål, og når du kan det, så kan du lave nærmest alt, hvad du kan tænke dig til, siger Kristian Eliseholm.

Fedt at løfte de unge

Han er værkfører for 30 lærlinge hos Give Steel i Brande. Det kræver tålmodighed at have med de unge lærlinge at gøre, men der venter en stor belønning.

- Det er fedt at være med til at løfte dem gennem fire år. Der kommer sådan en ung gut ind gennem døren, helt grøn, og fire år senere står vi med en voksen mand med hår på brystet. Vi andre svende i virksomheden er en del af den proces, og det giver også meget fagligt, at man skal lære fra sig. Og så er det bare ekstra fedt, når vi får nogle af de unge, som har haft noget modgang og får noget selvtillid og vokser som mennesker, mens de er her, fortæller Kristian Eliseholm.

Troels var en af dem, som ikke blev spået så mange chancer i folkeskolen. Han har svært ved at læse og skrive, og de andre i skolen fattede ikke rigtigt, at man sagtens kan være god til andre ting.

- De sagde: ”Du duer ikke til noget”, men jeg tænkte bare, at ”jeg skal nok vise jer!”, fortæller Troels, og så smøgede han ærmerne op.

Værkfører Kristian Eliseholm (tv) kommer ikke sovende til jobbet som leder for 30 smedelærlinge. Men han glæder sig over at se unge som Troels udvikle sig fagligt og personligt i læretiden. Foto: Thomas Maxe

Det blev først til et ophold på produktionsskolen, hvor han prøvede forskellige fag og fandt ud af, at metalarbejde var spændende. Så fik han et praktikophold, inden han fik job hos Give Steel, i første omgang som ufaglært arbejdsmand, indtil han for fire år siden blev tilbudt en læreplads.

- Jeg gennemførte først erhvervsgrunduddannelsen EGU, og så kom jeg i lære. Jeg er god til matematik, men det var svært med de boglige fag som dansk og engelsk, men vi var fem ordblinde i klassen, så jeg følte mig ikke anderledes. Vi fik udleveret nogle gode hjælpemidler, for eksempel en computer til at hjælpe med at læse tekster. De er jo også vant til ordblinde på teknisk skole, så det var ikke noget problem, fortæller Troels.

Annonce

Gymnasiet kan være omvej

Hans værkfører håber, at flere unge - gerne allerede i folkeskolen - vil få øjnene op for de spændende muligheder i en erhvervsuddannelse.


De unge er bange for at træffe et forkert valg, så de søger ind på en gymnasieuddannelse. I virkeligheden ender mange af dem alligevel med en erhvervsuddannelse.

Kristian Eliseholm, værkfører hos Give Steel


- Cirka 70 procent af de unge, der forlader grundskolen til sommer, har søgt optagelse på en gymnasial uddannelse. De unge har en opfattelse af, at gymnasiet er bedre og mere prestigefuldt, og de er bange for at træffe et forkert valg, så de søger ind på en gymnasieuddannelse. I virkeligheden ender mange af dem bare med at udskyde valget, fordi de alligevel ender med en erhvervsuddannelse, siger Kristian Eliseholm.

Give Steel har blandt andet investeret i en lastbiltrailer, der er indrettet med svejsekabiner. Traileren kan køres ud til skoler og jobmesser, og så kan de unge se og prøve, hvad det vil sige at arbejde med smedeopgaver. Det tænder lys i mange øjne.

- Vi kunne godt tænke os en tættere kobling mellem erhvervslivet og folkeskolen via et endnu bedre samarbejde med kommunen. På den måde kan vi hjælpe eleverne tættere på virkeligheden og give dem en ”hands on”-undervisning, hvor de kan kombinere teori og praksis i nogle af de fag, som de har i skolen, forklarer Kristian Eliseholm.

Annonce

Endnu flere lærepladser

Give Steel fik for nyligt en kæmpeordre, som betyder, at virksomheden skal levere 20.000 stålspær, søjler og bjælker til en ny tunnelelementfabrik på Lolland, hvor Femern-Bælt forbindelsen skal bygges.

Adm. direktør i Give Steel A/S, Torben Larsen, var hurtigt ude med et løfte om, at ordren skulle bane vej for at hjælpe flere unge til en god uddannelse:

- Alle stålkonstruktioner til projektet i Rødby bliver produceret i Brande, og jeg glæder mig over, at vi med Femern-projektet kan bevare og skabe arbejdspladser i Danmark. Vi har indgået en aftale med Lolland Kommune om at oprette lærepladser til udfordrede unge fra Lolland her på fabrikken i Brande. Vi har som virksomhed gode erfaringer med at give unge på kanten af arbejdsmarkedet en chancen for en uddannelse - det er en del af vores dna. Vi har således med ordren også fået mulighed for at sætte et socialt fingeraftryk, hvilket er et klart mål i vores bæredygtighedsstrategi, siger han.

Når arbejdet på Femern-projektet begynder, er Troels færdigudlært. Han har været hos Give Steel i syv-otte år, stort set siden han forlod folkeskolen, så han vil fejre svendebrevet med et velfortjent højskoleophold, inden han tager hul på fremtiden som smed.

- Jeg skal ud sammen med Give Steels montører i en måneds tid for at se, om det var noget for mig. Jeg tror, det er dét, jeg gerne vil arbejde med, siger han.

Give Steel vandt i marts den prestigefyldte ”CSR people prize” især for sin sociale indsats for at hjælp unge med udfordringer, flytgninge og personer med handicap til en læreplads og/eller et godt job.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce