Annonce
Erhverv

Trods gode vækstbetingelser i anlægsgartnerbranchen: - Vi er en lille og stabil virksomhed, og vi har den størrelse, vi skal have

Allan Larsen sætter pris på, at virksomheden ikke er større, end at han også har tid til at være med ude på opgaver. - Hvis der kommer flere ansatte, kan jeg ikke få tid til at komme med ud, og det vil jeg gerne, siger han. Her er han taget med ud på Mette Maries Vej i Otterup, hvor et nybygget hus skal have lagt fliser i indkørslen og rundt om huset. Foto: Heidi Juel Skovrider
Anlægsgartner Allan Larsen grundlagde sin virksomhed i 2003, og siden er den vokset støt, så der nu er otte ansatte. Men det er også grænsen for, hvor stor virksomheden skal være, fortæller Allan Larsen.

OTTERUP: Allan Larsen kommer ud på gårdspladsen og tager imod.

- Velkommen til. Kom med her. Vi kan sidde i fyrrummet og snakke.

Hunden Laban, en brun labrador – eller ”klaprador”, som Allan kalder den, tager også imod, logrer med halen og går lige i hælene efter Allan ind i den ene længe af gården Aalyst.

Vi kommer ind i et rum, hvor der står et spisebord med plads til seks personer. Der er voksdug på, og på midten står en stor termokande. En af de helt store med pumpe, så kan man fylde en kop med et enkelt tryk.

Radioen spiller, og der sidder en mand med et krus kaffe og dagens avis. Han læser videre, uanfægtet af, at chefen træder ind.

- Jeg slukker lige radioen, så vi kan tale i ro og fred, siger Allan Larsen og pumper kaffe i to kopper.

Allan Larsen fortæller, hvordan han overtog sin fødegård i 1994, men solgte dyrene fra i 2000 og siden begyndte at arbejde som anlægsgartner, og hvordan nogle små opgaver er vokset til en virksomhed med otte ansatte.

Annonce

Vil kunne overskue det

- Jeg startede så småt med nogle opgaver som anlægsgartner, og så gik der ikke længe, før jeg havde et par ansatte, fortæller han.

Nu er virksomheden vokset støt og roligt til at have otte ansatte, heraf to lærlinge. Og nu skal der ikke være flere.


Vi kan godt mærke, at folk har været mere hjemme, og at de har fået flere penge mellem hænderne, fordi de ikke har været ude at rejse. Vi har klart fået flere opgaver.

Allan Larsen, grundlægger og ejer, Anlægsgartner Allan Larsen


- Vi vil hellere være en lille og stabil virksomhed, og jeg synes, vi har den størrelse, vi skal have, siger Allan Larsen og uddyber:

- Når vi ikke er flere, kan jeg overskue og behøver ikke at ansætte én til at lede. Hvis jeg for eksempel skal ansætte en sjakbajs, skal vi helt op på cirka 15 ansatte, før det kan betale sig.

- Ved at holde den størrelse, virksomheden har nu, betyder det også, at alle beholder jobbet om vinteren, forklarer Allan Larsen.

Annonce

Alle beholder jobbet

- Vi har så meget at lave i højsæsonen og supplerer med sne og salt om vinteren, at vi ikke fyrer nogen om vinteren. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi ikke er flere, end vi er, siger Allan Larsen.

- Det har jeg det godt med, for ellers skal jeg til at forskelsbehandle folk ved at fyre nogen og ikke andre.

Steffen Ryberg (th.) er én af to lærlinge, der er hos Allan Larsen for tiden. Når han er udlært om halvanden måned, bliver han i virksomheden. – Det passer os godt at have lærlinge i firmaet, fordi de kommer med ud og går to og to med én, der er uddannet. Lærlingene har stor indflydelse her, og jeg oplever, at de selv henvender sig for at komme i lære, fortæller Allan Larsen. – Hvis jeg er flink og god ved mine folk, så rygtes det. Foto: Heidi Juel Skovrider

Der er en anden grund til, at Allan Larsen ønsker at bevare virksomhedens størrelse på nuværende niveau.

- Hvis virksomheden bliver større, får jeg ikke tid til at komme med ud på opgaver, og det vil jeg gerne have tid til. Jeg vil ikke sidde på kontoret, fortæller han.

Ligesom firmaet er opgaverne også mindre og overskuelige.

Annonce

Masser af små opgaver

For selv om anlægsgartneren har mange forskellige opgaver inden for både det grå og det grønne område, har opgaverne det til fælles, at de er mindre.

- Vi laver ikke store projekter. Vi laver mere til hr og fru Hansen, små virksomheder og boligselskaber, fortæller Allan Larsen.

- Det kan være at anlægge have, stubfræsning og lægge fliser.

Om Anlægsgartner Allan Larsen

  • Anlægsgartner Allan Larsen har til huse på gården Aalyst på Klintebjergvej ved Otterup.
  • Virksomheden er familieejet og blev grundlagt i 2003.
  • Der er i øjeblikket otte ansatte, heraf to lærlinge.
  • Allan Larsen fortæller, at der næsten altid er lærlinge i virksomheden, og at han også modtager elever fra produktionsskolen.

Interviewet bliver afbrudt af en telefon, der ringer. Lyden kommer fra en telefon i brystlommen på Allan Larsens overalls, og han tager den op for at se, hvem der ringer. Han svarer kort, om han kan ringe tilbage.

- Ja, okay. Vi snakkes ved om lidt, siger han og afslutter opkaldet.

Annonce

Folk har flere penge

Situationen er meget sigende for, hvordan det seneste års tid har været for Allan Larsen. For telefonen har ringet noget mere, end den plejer.

- Vi kan godt mærke, at folk har været mere hjemme, og at de har fået flere penge mellem hænderne, fordi de ikke har været ude at rejse. Vi har klart fået flere opgaver, så vi har nydt godt af corona-situationen, siger han og understreger, at heller ikke det får ham til at overveje ændringer i virksomheden

Mikkel Rasmussen er udlært hos Allan Larsen og blev ansat i forlængelse af sin læretid. - Flere af mine elever er blevet i virksomheden, så det er ikke sådan, at de løber skrigende bort. Slet ikke, fortæller Allan Larsen, som også fortæller, at ud over en ansættelse for et års tid siden har de ansatte været i virksomheden mindst fire år. Foto: Heidi Juel Skovrider

- Nej, vi skal ikke være flere. Det, vi skal være kendt for, er at levere et ordentligt stykke arbejde og til tiden. Selv om vi har fået mere at lave, skal vi ikke til at hæve prisen, siger Allan Larsen.

- Vi skal ikke hæve prisen, bare fordi det er gode tider lige nu.

Den holdning er med til at skaffe tilfredse kunder, og Allan Larsen kan da også bryste sig af, at mange kunder vender tilbage igen og igen.

- Vi oplever også tit at blive anbefalet til andre. Det er godt nok, ja det er, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce