Annonce
Vestjylland

Træfabrik skaber første overskud i 20 år

- Vores fokus på holdbarhed, bæredygtighed, flot design og flotte facader, dem har vi holdt ved hele tiden. Nu er det hele blevet relevant, forklarer administrerende direktør Ole Dalsgård Nielsen om den aktuelle succes hos Superwood. Foto: Jørgen Høg
Træspecialisten Superwood øjner endelig succes med sit første overskud i 20 år. Optimismen baserer sig på en patenteret teknologi til miljøvenlig imprægnering af grantræ.
Annonce

HAMPEN: Hovedparten af grantræet kommer fra Finland, og markedet ligger i Danmark, Norge og Sverige. Produktionen af bæredygtigt, specialimprægnerede profilbrædder ligger helt ude i Hampen.

I 20 år har administrerende direktør Ole Dalsgård Nielsen kæmpet for at få sit projekt til at lykkes, og endelig ser projektet Superwood ud til at blive til en succes.

Tålmodigheden stammer fra en tyrkertro på, at virksomheden på et eller andet tidspunkt ville slå kapital af sin måde at imprægnere træ på.

Nu viser de tørre tal tegn på succes, blandt andet fordi produktionsprocesserne fungerer, og fordi man gennem flere år massivt har forsøgt at markedsføre produktet.

Annonce

Million-overskud

Superwood skabte i regnskabsåret 2019/20 et resultat efter skat på 11,5 mio. kroner, og i indeværende regnskabsår ligger man et pænt stykke foran budgettet både på top- og bundlinje.

Sidste år lå omsætningen på cirka 70 mio. kroner.

Den nye positive udvikling skal ses i modsætning til, at man i 2018/2019-regnskabet havde et underskud på næsten 14 mio. kroner, og i alt har der været investeret næsten 300 mio. kroner i projektet, der nu efter 20 års udviklingsarbejde, konkurser og virksomhedsoverdragelse endelig ser ud til at lykkes.

Om Superwood A/S

  • Virksomheden har patent på en særlig, miljøvenlig imprægneringsteknik af grantræ.
  • Den samlede kapacitet er cirka 60.000 kubikmeter træ om året.
  • Fabrikken blev opført i 2001, og selskabet bag Hampen Træforarbejdning A/S, VKR Holding, sælger fabrikken til Ole Dalsgård Nielsen og brødrene Carsten og Jens Pedersen, CJ Holding i 2013.
  • Dermed blev Superwood grundlagt, og dermed begyndte en mere fokuseret rejse mod succes.
  • Første overskud kom i 2019/20-regnskab med et nettoresultat på 11,5 mio. kroner.
  • Virksomheden beskæftiger cirka 33 medarbejdere.

- Tidsånden er med os, forklarer Ole Dalsgård Nielsen.

- Vores fokus på holdbarhed, bæredygtighed, flot design og flotte facader, dem har vi holdt ved hele tiden. Nu er det hele blevet relevant, siger direktøren som en forklaring på den aktuelle succes.

- Vi begynder at blive et brand, siger han og forklarer, at man faktisk modtog EU’s miljøpris allerede i 2001 og på den måde har været langt forud for sin tid som miljøvenligt produkt.

Annonce

Verdensmester i træ

Ole Dalsgård Nielsen har en MBA fra Henley Management College, som han gjorde færdig i 2001, da virksomheden blev grundlagt. Han har altid arbejdet med salg af træ, og er ifølge Superwoods hovedaktionær en sjælden specialist.

- Ole er verdensmester i træ. Han er en dygtig mand og en dygtig sælger og en af de personer i Danmark, der ved mest om træ, siger Carsten Risvig Pedersen, der driver forretningsimperiet CJ Holding sammen med sin bror Jens.


Der er 200 andre lande, man kunne sælge vores træ i, men vi tager en ting ad gangen.

Carsten Risvig Pedersen, medejer, Superwood


De ejer 75 procent af Superwood og har kendt Ole Dalsgård Nielsen i mange år. I fællesskab har de ejet fabrikken siden 2013.

- Vi har hele tiden troet på produktet, siger Carsten Risvig Pedersen.

- Vi tror på, at vi arbejder med den bedste metode i verden til at imprægnere grantræ. Vi har et produkt, der er enestående målt både på miljø og holdbarhed. Det ville være skamfuldt, hvis vi ikke kunne få det til at blive en god forretning, siger Carsten Pedersen.

- Vores første målsætning er at få vores fabriks kapacitet udnyttet 100 procent på imprægneringsanlægget. Vi havde oprindeligt en målsætning om at skabe 20 procent vækst hvert år, men vi er blevet overhalet af virkeligheden, så allerede om et år eller to kan vi udnytte vores anlæg fuldt ud. Så skal vi videre ud over stepperne.

Annonce

Minimalt med kemi

Det får dog ikke Carsten Pedersen til at ændre målsætning, nu skal alting lige bundfælde sig, og sammen med Ole Dalsgård Nielsen skal han være sikker på, at den nuværende omsætning og vækst holder.

Flaskehalsen er fabrikkens imprægneringsanlæg, og når kapaciteten er udnyttet, kræver det en millioninvestering, fordi de særlige imprægneringstanke er så kostbare.

Carsten Pedersen vil ikke sætte eksakte tal på en eventuel udvidelse, men fabrikken er opført i 2001 for cirka 120 mio. kroner.

Den samlede produktionskapacitet hos Superwood i Hampen er cirka 60.000 kubikmeter træ om året, og fabrikken beskæftiger cirka 33 medarbejdere. Foto Jørgen Høg

Umiddelbart ville man ikke forbinde bæredygtighed med imprægneret grantræ, men Superwood har udviklet en særlig teknologi til imprægnering i kraft af minimal anvendelse af kemi.

Samtidig har man samlet alle forarbejdningsprocesser i ét anlæg centralt i Danmark. På den måde forsøger man at bruge så lidt energi på transport som muligt.

Annonce

CO2-neutralt forbrug

Anlægget i Hampen får alt strøm fra vindmøller. Man har udviklet eget biobrændselsanlæg, som peger frem imod et CO2-neutralt varmeforbrug i anlægget, der fyldes op med træspåner fra produktionen.

Nu er man nærmest blevet overhalet af egne forventninger, så femårsplanen går på, hvordan man kan udbygge frabrikkens kapacitet.

Planen er udviklet med hjælp fra eksterne eksperter, og den indeholder en fem års road-map, som sætter en strategisk retning for, hvordan bæredygtighed, holdbarhed og design bliver en hjørnesten i Superwoods udvikling af produkter og markeder.

- Om fem år omsætter vi efter planen for 150 mio. kroner om året. Det vil være en fordobling i forhold til i dag, siger direktøren.

Direktør Ole Dalsgård Nielsen har ejet Superwood siden 2013 sammen med brødrene Carsten og Jens Pedersen, der står bag CJ Holding. Foto: Jørgen Høg

- Vi har konceptet, vi har teknologien, vi har et brand. Træ i byggeriet går ikke lige af mode de næste fem år, og bæredygtighed gør heller ikke. Der er kæmpe vækstmuligheder i Norge, Sverige og Danmark, og hvis vi kan vokse med 20 procent om året de næste tre år, så har vi udsolgt på vores kapacitet.

- Nøglen til at fastholde vores succes er at bygge videre på det, vi er gode til og så fokusere på det, siger Ole Dalsgård Nielsen.

De næste par år satser man på salg i Norden, men Carsten Pedersen afviser ikke at ville erobre nye markeder, hvis det fortsat går godt:

- Der er 200 andre lande, man kunne sælge vores træ i, men vi tager en ting ad gangen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce