Annonce
Storkøbenhavn

Tom fra Sydhavnen bekæmper plast i havet med vild idé: Tøjet er lavet udelukkende af plastikflasker og hjerteblod

Tom Olsen har stiftet tøjmærket Despite, der laver sports- og fritidstøj ud af plastikflasker. Foto: Jens Mouvielle
Vi kan ikke redde klimaet alene, men vi kan gøre, hvad vi kan. Det er mantraet bag Tom Olsens nye tøjmærke Despite, der laves udelukkende af plastikflasker, som ellers potentielt kan ende i havet.

SYDHAVN: - Hvad har jeg dog rodet mig ud i.

Det var en af de første tanker, der fløj gennem Tom Olsens hoved, da de 75 store kasser med sport- og fritidstøj fra hans nye mærke Despite blev leveret. For at gøre det hele lidt mere vildt er det tøj, der ligger i de mange kasser, udelukkende lavet af plastik.

Leverancen er kulminationen på en drøm om et iværksættereventyr, der er udtænkt i bopælen i Sluseholmen. Despite, der symboliseres af en flyvende flodhest, skal vise, at vi kan gøre en forskel for klimaet, selvom oddsene er imod os. Derfor er Tom Olsens tøjmærke ikke et hvilket som helst et af slagsen.

Annonce

- Idéen er, at vi ikke kan forandre hele verden, men hvis vi ikke gør bare en lille smule, så sker der ikke noget. Hvis vi gør bare lidt, kan vi være med til at præge verden i den rigtige retning, så det er det, jeg forsøger at gøre med min idé, siger Tom Olsen.

Godt for miljøet

Når du trækker en løbe T-shirt fra Despite over hovedet, iklæder du dig i virkeligheden mellem 10 og 12 plastikflasker. Er det i stedet den langærmede lynlåstrøje, er antallet af plastikflasker højere.

På den måde kan du med dit tøjvalg vise, at du tager ansvar overfor miljøet. Ja, du kan endda være med til at rense havene for plastik.

- Jeg har fået rigtig god respons på det, og på salgsdelen er det gået over al forventning, så nu er kunsten at holde dampen oppe, når nyhedsinteressen har lagt sig, smiler Tom Olsen og fortsætter:

Tom Olsen har boet halvandet år i Sluseholmen. Foto: Jens Mouvielle

- Der er flere store mærker som Adidas, der gør brug af det her med genbrugsplast, men det er de færreste, der går all in på det. Derfor håber jeg på, at folk i fremtiden vil tænke, at dem med den flyvende flodhest på tøjet har taget et aktivt valg for miljøet.

Måden, hvorpå man laver plastikflasker om til tøj, er forsimplet forklaret, at man bryder flaskerne ned i små plastchips og smelter dem til en tyktflydende masse. Massen presses efterfølgende ud gennem nogle små huller, og på den måde kan man danne lange fibre, som bruges til at sy med. Præcis som man kender det for polyestertrøjen hjemme i skabet.

Annonce

Corona var en udfordring

Tom Olsens mærke Despite skulle efter planen være lanceret i maj. I stedet kom det først ud i begyndelsen af september, og den forsinkelse har samme årsag som de fleste andre forsinkelser og aflysninger i år.

- Vi ville gerne have lanceret mærket i maj, men det blev forsinket grundet corona. Mit tøj bliver fremstillet i Kina og transporteret med tog. De var hårdt ramt af corona i vinter, og i det tidlige forår blev det så vores tur, så det har udskudt lanceringen, men det er okay. Vi har i hvert fald fået en fin opstart, siger Tom Olsen.


Idéen er, at vi ikke kan forandre hele verden, men hvis vi ikke gør bare en lille smule, så sker der ikke noget. Hvis vi gør bare lidt, kan vi være med til at præge verden i den rigtige retning, så det er det, jeg forsøger at gøre med min idé.

Tom Olsen, stifter af Despite


Han er ikke bange for at drømme stort, når man spørger, hvor Despite er om fem år.

- Så har vi fået en investor ind, der gør, at forretningen er meget større, end den er nu, Vi har fået indtænkt det med bæredygtighed endnu mere, og så omsætter vi for 40-50 millioner. Der er ingen grund til at sigte lavt, smiler han.

Folkene bag Despite

  • Tom Olsen har udviklet Despite i samarbejde med designeren Pernille Drest og konstruktør Linea Deckmann.
  • Shoppen er udviklet af Gitte Pedersen fra Wiesenfeld, mens Paul Clements har leveret sparring og digital hjælp.
Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Annonce