Annonce
Fyn

Da Toke fik en hjertesyg datter, blev Minihospitalet født: - Der er et før og efter den nat på Rigshospitalet

Toke Halskov Kristensen er meget inspireret af virksomheder, der ikke kun tænker i profit men også i at gøre en forskel eller skabe en forandring. Det er også udgangspunktet for Minihospitalet, der har som formål at skabe glæde hos familier, der er ramt af sygdom eller har særlige behov. Foto: Trine Grauholm
Toke Halskov Kristensen havde landet sit drømmejob på SDU Cortex Lab i Odense, da hans nyfødte datter viste sig at have alvorlige hjerteproblemer. I dag driver han webshoppen Minihospitalet og brænder for at vise, at der er andre bundlinjer end den økonomiske.

Viby: Toke Halskov Kristensen har altid været fascineret af de innovative, krøllede miljøer, hvor man ikke helt ved, hvad der sker dagen efter. Af mennesker og virksomheder, der brænder for at skabe en forandring enten socialt eller miljømæssigt. Derfor var det også et drømmejob, han havde landet tilbage i 2015, da han skulle stå i spidsen for opbygningen af Cortex Lab på SDU og samle universitets iværksætterindsats.

Men da Toke Halskov Kristensen blev far for anden gang, gik der ikke længe, før han oplevede et af de øjeblikke, der kan definere et helt liv.

Toke Halskov Kristensen med Fione og Alvilde. Foto: Privatfoto

Siden har han måttet sige sin stilling på SDU op og har været tilbage i København, og så har han sammen med Majbrit Halskov taget i hvert fald en del af sin egen medicin og er i gang med at udvikle en socialøkonomisk virksomhed, der skal hjælpe familier med børn, som er ramt af sygdom eller særlige behov og i løbet af det næste år også vil gå ind på det svenske og tyske marked.

Annonce

- Vi smider det dobbelte efter nogle af vores produkter, når vi sælger dem. Det lyder som en sindssyg dårlig idé, men det må andre meget gerne blive inspireret af. Minihospitalet er en socialøkonomisk legetøjsforretning, hvor vi på den ene side sælger de samme hospitalsrelaterede legetøjsprodukter, som man ser i standardbutikker. Overskuddet derfra går til at udvikle og producere produkter til familier med børn, der møder noget helt specielt udstyr, så vi på den måde hjælper dem i deres hospitalsrejse, forklarer Toke Halskov Kristensen.

Hul i hjertet

Han tager imod midt i renoveringsprojektet af den tidligere brugs i Viby, som han har købt sammen med sin bror og svigerinde. Der skal Minihospitalet på sigt måske også skal have en form for fysisk butik. Selv bor han på førstesalen.

- Alle havde sagt til os, at vi ville få kamp til stregen med nummer to, men Fione var den sødeste, stille pige. Desværre bare alt for stille, fortæller Toke Halskov Kristensen.

Det gik op for familien halvanden måned efter fødslen. Fione havde været svækket og indlagt med det, lægerne troede var en relativ ufarlig RS-virus, men da hun blev svagere igen, måtte familien en tur omkring Rigshospitalet, selv om de var på vej til familiefødselsdag. Toke Halskov Kristensen husker, hvordan de var utålmodige for at komme videre, men den unge reservelæge sendte dem til røntgen og scanning.

- Det kan godt være, jeg ikke har fulgt særligt godt med i biologi, men da jeg kiggede på de billeder, kunne jeg konstatere, at der burde være fire hjertekamre, men at vi kun kunne se tre. Der var et hul mellem de to store hjertekamre, som bare ikke skulle være der, husker han.

Derfra gik det stærkt. Fione blev opereret. I første omgang kunne lægerne ikke lukke hullet blandt andet på grund af hendes størrelse, men de kunne optimere hele systemet, så hjertefejlen ikke påvirkede lungerne og resten af hendes organer så voldsomt.


Når man kigger på, hvad vores datter har været udsat for, giver det jo ingen mening, men den jagter man. Helt oppe på de store vinger. Minihospitalet udspringer helt klart af et højere formål.

Toke Halskov Kristensen, Minihospitalet


Bagefter sad Toke Halskov Kristensen ved sin datters side på intensivafdelingen, hvor den lille pressede krop stod af. To gange endda, mens han vandrede hvileløst rundt i det, der kun var få minutter, men føltes som evigheder, før Fione var tilbage igen.

- Ja, økologisk bliver hun aldrig, sagde sygeplejersken med henvisning til det arsenal af sprøjter, der blev pumpet ind i den lille krop.

- Man kunne bare konstatere, at der var dagen før og dagen efter, og at de to dage aldrig kommer til at ligne hinanden igen, husker Toke Halskov Kristensen.

Annonce

Opdagede et behov

Han droppede drømmejobbet på Fyn for at være så tæt som muligt på Rigshospitalet gennem det lange hospitals- og indlæggelsesforløb, der fulgte efter, og da Fione senere skulle opereres i hjertet igen, tog hans forældre sig af parrets ældste datter, Alvilde, som hver dag legede med sit store Playmobil-hospital.

Minihospitalet

  • Minihospitalet blev stiftet i 2019 som en socialøkonomisk virksomhed, der udvikler og producerer legetøj til børn med sygdom og særlige behov, så de gennem leg lettere kan forholde sig til det, der har ramt dem.
  • Det socialøkonomiske aspekt handler om at hjælpe familier og børn i en særlig situation. Overskuddet fra de mere gængse produkter, gør det muligt at udvikle specielle legetøjsprodukter til de børn og deres søskende, hvor det hospitalsudstyr, de møder på hospitalet, ikke findes i miniformat.
  • Virksomheden drives af Toke Halskov Kristensen, Majbrit Halskov og en medarbejder til at tage sig af for eksempel sociale medier og forskellige former for samarbejder.
  • På sigt er det meningen, at websitet skal suppleres med en form for fysisk butik og allerede i løbet af et år regner Minihospitalet med også at gå ind på det tyske og svenske marked med virksomhedens produkter.

På den måde fandt familien ud af, at legetøjet kunne noget i forhold til at bearbejde de indtryk og følelser, som forløbet satte i gang hos børn. Måske kunne det også noget for andre? Og måske især for de børn, der er igennem et særligt forløb og møder mere specialiseret udstyr end det gængse.

- Når man kigger på, hvad vores datter har været udsat for, giver det jo ingen mening, men den jagter man. Helt oppe på de store vinger. Minihospitalet udspringer helt klart af et højere formål, siger Toke Halskov Kristensen.

Sammen med pigernes mor startede han med at tage på legetøjsmesse i Nürnberg med flere tusinde stande med hver deres sortiment af legetøj. Sammen trawlede de gennem hele udvalget men fandt aldrig andet end de gængse standardprodukter. Minihospitalet kunne ikke nøjes med at forhandle. Virksomheden var også nødt til at producere legetøj henvendt til de børn, der bliver udsat for noget specielt i deres sygeforløb.

- Apropos at vores datter aldrig bliver økologisk med al den kemi, de har puttet i kroppen på hende, så har vi haft et princip om, at vi ikke behøvede putte ekstra kemi i produkterne. De skal ikke laves af plastic, men af naturmaterialer, siger Toke Halskov Kristensen.

Minihospitalet får derfor produkterne lavet hos en snedker i Danmark, selv om virksomheden naturligvis har overvejet, om det kunne gøres billigere andre steder.

- Udfordringen er, at der ikke er ret mange børn, der bruger for eksempel sonde, så vi skal kun have produceret et lille oplag. Til gengæld skal vi også have lavet et narkosesystem og stomiposer. Vi skal have lavet mange forskellige produkter, men ikke ret mange eksemplarer af hver, så det er smartest at få det lavet herhjemme, og jeg kan også godt lide, at vi får det lavet lokalt, understreger Toke Halskov Kristensen.

Annonce

Ud over rampen

Han oplever, at forretningen vokser i bølger, ofte ansporet af sociale medier, og at han har været nødt til at ansætte en medarbejder til at tage sig af forskellige typer af samarbejder.

- Hele forretningskonceptet, alle salgskanalerne, distributionen og betalingssystemet fungerer, så hvorfor ikke oversætte sitet til svensk og tysk og tage nogle flere lande med, mens vi stadig opererer herfra? Det vil været et naturligt næste skridt. Det kræver selvfølgelig noget markedsføring at komme ind på nye markeder, men det er mere overkommeligt end at skulle udvide virksomheden i andre retninger, siger Toke Halskov Kristensen.

Han nyder at være selvstændig, selv om han har fuldtidsjob og underviser i socialt entreprenørskab ved siden af Minihospitalet og ombygningen og udviklingen af Viby Brugs.

- Jeg har absolut ikke fulgt alle de råd, jeg selv giver de studerende. Især i forhold til planlægning har jeg været nødt til at sadle om, men der, hvor jeg trods alt har indtaget min egen medicin, er det med, at man skal have det ud over rampen. Lad være med at sætte dig bag et skrivebord for at planlægge, planlægge og planlægge. Da Minihospitalet startede, var der meget få produkter på sitet, og logoet skulle også laves om. Der var masser af ting, vi bare smed afsted, og så måtte det få sit eget liv. Til gengæld finder man ret hurtigt ud af, om det har gang på jord, og hvis man er en startup, der hjælper børn og familier, accepterer kunderne nok også, at logoet ikke helt fungerer, mener Toke Halskov Kristensen.

Annonce

Det hjælper at være aktiv

Han har i dag et afvekslende arbejdsliv, hvor han sammen med andre er med til at skubbe til ting og få dem til at lykkes. Det minder på mange måder om det arbejdsliv, han også havde, inden Fione blev født, og han har efterhånden accepteret, at det giver ham energi at være med til at udvikle nye ting.

- I bund og grund kan jeg ikke sidde stille. Det er til irritation for nogle og inspiration for andre, men jeg kan godt lide at sætte ting i gang, og det nyder jeg at kunne være en del af, siger Toke Halskov Kristensen.

Efter sommerferien starter Fione i skole, og selv om hun stadig er berørt af sin sygdom, ligner hun i dag en helt almindelig pige, der ikke bliver skånet og tit møder op til tjek med skrammer på benene.

- Mange af de løsninger, man har lavet, er stadig nye, så man ved ikke, om de kan holde i mange år frem, eller om hun skal ind og have foretaget justeringer. Hun vokser jo også, så tingene skal vokse med, forklarer Toke Halskov Kristensen, som er bevidst om, at Fione en dag måske ikke gider snakke mere om hjerteproblemer.

For ham vil hjertesagen og det at gøre noget for andre imidlertid altid være en del af hans liv.

- Jeg bearbejder alt det, vi har været igennem, bedre ved at være aktiv. Det er det, der har gjort, at jeg er kommet helskindet igennem, siger han.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Annonce