Annonce
Fyn

To mio. kroner til syddansk pølserobot

Med støtte fra EU’s Eurostars-program vil Proxima Centauri med Jan Pedersen i spidsen nu udvikle en ekstra robot, der skal samle pølsetarme op og betjene den oprindelige sorteringsrobot. Foto: Trine Grauholm
Jan Pedersens robot skal sætte en stopper for den klimabelastende praksis med at sende naturtarme til sortering og opmåling i Kina. Nu får videreudviklingen af pølserobotten ekstra vind i sejlene med EU-støtte.

SYDDANMARK: Pølsens vej til køledisken er lang. Faktisk har den været på en rejse hele vejen om på den anden side af jorden, før den ender i supermarkedet.

Når grisen er slagtet, sendes naturtarmen, som pølsen er pakket ind i, med containerskib til Kina, hvor den bliver målt og sorteret manuelt og derefter sendt tilbage igen. Det er en både dyr, langsommelig og ikke mindst klimabelastende proces.

Jan Pedersen er opfinderen bag en sorteringsrobot, der skal gøre pølsens rejse fra slagteri til køledisk kortere. Og med EU-støtte fra programmet Eurostars har han nu fået cirka to mio. kroner til at gøre robotten endnu bedre.

Annonce

Slut med Kina tur/retur

Jan Pedersen har tidligere drevet et slagteri i Polen, og allerede dengang undrede det ham, at det var nødvendigt at sende naturtarmene hele vejen til Kina.

- Ligesom alle andre sendte jeg også naturtarme til Kina, men så begyndte jeg at interessere mig lidt for, hvorfor det var nødvendigt. Da jeg så solgte firmaet, tænkte jeg, at nu skulle der gøres noget ved det, siger han.

Naturtarmens rejse fra et slagteri i Europa til Kina og retur udleder Co2 svarende til cirka 4,1 mio. privatbiler.

I 2017 besluttede Jan Pedersen, at det var på tide at gøre noget ved snakken, og det blev startskuddet til den odense-baserede virksomhed Proxima Centauri og pølserobotten, som kan udføre det arbejde, der i dag udliciteres til Kina.

Annonce

Styrker produktudvikling

Med støtte fra EU’s Eurostars-program vil Proxima Centauri nu udvikle en ekstra robot, der skal samle tarmene op og betjene den oprindelige sorteringsrobot.

- Det er en robot, der skal samle tarmene op og sætte dem ind i vores sorteringsmaskine. Den robot kommer foran den nuværende maskine, fortæller Jan Pedersen.

Nyt fra EU

Nyt fra EU er leveret af Erhverv+ fra Det Syddanske EU-kontor i Bruxelles

  • Det Syddanske EU-Kontor/SDEO ejes og drives af Region Syddanmark og de 22 syddanske kommuner.
  • Det Syddanske EU-Kontor er Syddanmarks indgang til EU. Vi hjælper virksomheder, offentlige myndigheder og andre institutioner med internationalt samarbejde og udviklingsprojekter.
  • Se mere på www.southdenmark.be eller kontakt os på info@southdenmark.be.

Som partner i projektet skal Lund Universitet i Sverige udvikle softwaren og kameraerne, som skal dirigere den nye robot i, hvor den skal køre hen og samle tarmen op.

- Tarmen bliver lagt ud på et bord og skal så samles op af den nye robot. Så vi sætter nogle kameraer på, som kan se de tarme, der ligger på bordet, og så sidder der en masse software, der fortæller robotten, hvor den skal køre hen og samle tarmene op.

Annonce

Økonomisk skulderklap

For Jan Pedersen er EU-midlerne afgørende for Proxima Centauris videre arbejde – og ikke mindst en blåstempling af projektet.

- Det koster mange millioner kroner at bygge det her, så uden støtte ville jeg skulle sælge både hus og hjem for at klare det – det var jeg ikke rigtig indstillet på, fortæller han med et smil.

For at opnå midler til den nye robot har Proxima Centauri henvendt sig til Erhvervshus Fyn for at få sparring om eksterne finansieringsmuligheder. Gennem et samarbejde mellem Det Syddanske EU-Kontor og Erhvervshus Fyn fik virksomheden råd og vejledning til at udarbejde ansøgningen til Eurostars-programmet.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce