Annonce
Uddannelse

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Thomas Lund (i midten) glæder sig til at skulle arbejde under danske forhold. I USA, hvor han har kørt lastbil i mange år, var der stort set ingen ferie og færre pauser. Foto: Charlotte de la Fuente
I dag drømmer Thomas Lund om at forny sin karriere med et job som mobilkranfører.

HILLERØD: To og et halvt år.

Det var tiden, 51-årige Thomas Lund boede i en lastbil. Bogstavelig talt.

Han er uddannet lastbilchauffør i USA, hvor han i en stor del af sit liv har transporteret gods mellem øst- og vestkysten. I dag er Thomas Lund hjemmeboende i Nordsjælland og er i gang med at færdiggøre sit lastbilchauffør-kursus på U/Nord i Hillerød.

Annonce

- Jeg har aldrig haft børn eller været gift. Det har bare været mig, og derfor har jeg også altid selv kunne beslutte, hvad jeg ville lave hver eneste dag, fortæller Thomas Lund og fortsætter:

- Jeg husker, at jeg så en reklame om, at man kunne tjene gode penge, og samtidig være meget selvstændig i sit arbejde. Min far var også lastbilchauffør, så jeg har også talt meget med ham om det.

Tættere på familien

Thomas Lund fortæller, at han nu er vendt tilbage til Danmark, fordi hans mor sidste år gik bort, og at han af samme årsag vil være tættere på sin far. Samtidig håber han, at de bedre arbejdsforhold i Danmark tillader ham at spare mere sammen til sin pension.

- USA er et meget dyrt land at bo i for tiden. Hvis du ikke har forsikringer eller det ene eller andet, så er man skidt stillet. Samtidig er den politiske sfære meget giftig. Det var det rigtige tidspunkt at vende hjem, fortæller Thomas Lund.

I USA siger reglerne, at man må køre strækninger på 11 timer ad gangen, hvorimod lastbilchauffører skal holde pause hver fjerde time i Danmark og mange andre europæiske lande.

Annonce

Større socialt behov

Mens han lagde tusindvis af kilometer bag sig i USA, lyttede Thomas Lund til musik, radio og podcasts. Noget, der for nogen kunne lyde til tider trivielt og kedeligt, men som altid har passet eleven på U/Nord godt.

Jeg har ikke haft ferie i de sidste fire år. Det gør man bare ikke rigtig i USA.

Thomas Lund, lastbilchauffør-kursist på U/Nord

- Jeg bliver ofte spurgt ind til, om det ikke bliver ensomt, men for at være helt ærlig: Jeg har aldrig haft et problem med det. Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke bliver ensom af det, men jeg har altid nydt tiden for mig selv. Det samme gælder min storebror, siger Thomas Lund og fortsætter:

- Som jeg er blevet ældre, kan jeg godt mærke, at mit behov for omsorg eller en filmaften har vokset sig større. Der, hvor jeg boede de sidste år - i Florida - havde jeg en ven og var ikke alene.

Annonce

Ingen ferie i fire år

Når tiden ikke blev brugt med bekendte eller bag rattet, var Thomas Lund at finde i lastbilens baghus, på en restaurant eller i et fitnesscenter. Alt sammen noget, der var til rådighed på de mange parkeringspladser til lastbilchauffører.

- De er kæmpestore. Jeg har aldrig manglet noget, forsikrer Thomas Lund, selvom han nu glæder sig til at have nogle aftener sammen med sin familie.

Og det er ikke det eneste, han ser frem til.

- Helt ærligt, så har man jo her i Danmark nogle vildt lange ferier. Jeg har ikke haft ferie i de sidste fire år. Det gør man bare ikke rigtig i USA, griner Thomas Lund.

Annonce

Kranfører er drømmen

Den erfarne lastbilchauffør ser frem til, at uddannelsen i Hillerød er færdiggjort. Han er i øjeblikket ved at tage en overbygning til sit lastbilkørekort, som kan sende ham op i højderne.

- Det kan godt være, jeg begynder med et arbejde inden for fragt, men drømmejobbet er helt klart at køre mobilkran. Det er meget, meget udfordrende, og man arbejder i højere grad som et team, fortæller Thomas Lund.

Generelt er der stor mangel på chauffører i hele Europa. Dansk Erhverv anslog, at der i 2021 manglede op mod 400.000 chauffører på tværs af de europæiske landegrænser, og at 39 procent af de danske virksomheder inden for landtransport måtte sige nej til ordrer på grund af mangel på medarbejdere.

- Det er da dejligt at komme ud i branche, hvor der er stor jobsikkerhed, smiler Thomas Lund.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lines hjerneskadede søn gav hende idéen til at starte virksomhed: Har hjulpet ham til at bedre liv og nu skal andre have samme mulighed

Annonce
Sydjylland For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Erhverv

DI-topchef vil skabe et stærkere produktionsdanmark

Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Vestjylland

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Sydjylland

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Annonce