Annonce
Erhverv

Tenna har opfundet stilren boks til affaldssortering: Nu har Kvik Køkken købt de første

- Selvom det har været en svær tid at være iværksætter i, så havde jeg 100 procent gjort det samme én gang til. For jeg har mødt så mange spændende mennesker. Og det har virkelig overrasket mig, hvor let det er, at få andres hjælp. Man skal bare spørge, så stiller folk gerne op, fortæller Tenna Holdorff Christiansen, der før karrieren som selvstændig, blev uddannet antropolog i 2011. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Om kort tid skal danskerne til at sortere endnu mere affald end hidtil. Og netop det har iværksætter Tenna Holdorff Christiansen en forventning om vil sætte skub i hendes iværksætterforretning. Hun har nemlig opfundet en bæredygtig sorteringsboks til affald, der skal lette sorteringen og pynte på væggen samtidig.

Risskov: Som uddannet antropolog er Tenna Holdorff Christiansen vant til at undersøge tingene grundigt, før hun drager en konklusion.

Derfor var både risikoanalyser, budgetter, forundersøgelser af markedet, kvalitative interviews og sågar de første to købskontrakter da også på plads, før hun for alvor kastede sig ud i livet som fullblown iværksætter med eget CVR-nummer 1. juli 2019. Men selv den mest forberedte, kan blive overrasket. Og risikoanalysen til trods, havde Tenna Christiansen lige så lidt som resten af landet forudset en pandemi.

Hvor hun havde håbet på at kunne lancere sit produkt, en stilren sorteringsboks til at lette affaldssorteringen i hjemmet, allerede i maj sidste år, blev det derfor først nu her i begyndelsen af 2021, at produktet stod klar. Men ikke desto mindre, er hendes tro på produktet fortsat intakt og forventningerne til det kommende salg store.

Annonce

- For det første, er det jo oppe i tiden lige nu at tale om genanvendelse. For det andet ved vi, at vi snart skal til at sortere mere. Det er bare et spørgsmål om tid. Og det er jeg overbevist om, nok skal være med til at øge interessen, siger Tenna Holdorff Christiansen, der allerede har afsat de første sorteringsbokse til Kvik Køkken samt modtaget bestillinger på yderligere 50 bokse gennem sin webshop recollector.dk.

En god idé

Idéen til sorteringsboksen fik Tenna Holdorff Christiansen i hjemmet i Risskov tilbage i 2018. Her fik familien på fire, der foruden iværksætteren tæller hendes mand og to børn i skolealderen, ligesom alle andre på vejen besked om, at de skulle i gang med at sortere affaldet yderligere.

Men med et fyldt skab under køkkenvasken og ingen let løsning til at sortere affaldet i hjemmet, begyndte poserne med skrald hurtigt at hobe sig op i familiens hjem.

- Så det startede egentlig med en begyndende irritation over de flasker, dåser, æggebakker og aviser, der lå i gangen og i køkkenet og ventede på, at vi tog det ud til skraldespanden. Og den fortsatte irritation over, når vi så havde taget det ud om morgenen, og det i løbet af dagen begyndte at hobe sig op igen, husker Tenna Holdorff Christiansen, der på tidspunktet kort forinden havde sagt sit job som projektleder hos Seges op med planer om, at der skulle ske noget nyt i karrieren.

Hun gik derfor i gang med at undersøge, om også andre børnefamilier stod med samme udfordringer, og hun fandt hurtigt ud af, at affaldsophobningen fra var en problemstilling, som flere kunne nikke genkendende til. Derefter begyndte hun at lede efter en løsning til problemet, og da den ikke meldte sig af sig selv, gik hun i tænkeboks for at finde ud af, hvordan hun kunne kreere et produkt selv.

- Jeg er jo vant til at udvikle viden og ikke produkter. Men da jeg oplevede, at flere synes, det lød som en god idé og opfordrede mig til at gå i gang med at udvikle en løsning, så fik jeg mod på det, fortæller Tenna Holdorff Christiansen.

Annonce

Koks i planen

Som den antropolog Tenna Holdorff Christiansen er, gik hun struktureret til værks.

Først undersøgte hun behovet. Dernæst screenede hun de barrierer, der afholder folk fra at sortere for at se på, hvordan hun kunne imødekomme det med et produkt.

Tenna Holdorff Christiansen tog kontakt til en produktionsvirksomhed for at blive klogere på, hvad der skulle til for at sætte en produktion i gang af det produkt, hun havde i tankerne. Og hun kontaktede også flere butikker for at høre dem, om de mente, at det ville være realistisk at afsætte produktet.

Hun læste rapporter om danskernes tilbøjelighed til at genanvende affald, og hun læste op på relevante bekendtgørelser. Og med al den viden i baghovedet, gik Tenna Holdorff Christiansen så i gang med at tage kontakt til flere fonde for også at få økonomien på plads.

Sorteringsboksene fra Recollector er lavet så smalle, at de kan stå bag en dør, og så høje, at en flaske lige akkurat kan stå oprejst i boksen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Alle som en gav afslag. Men det lykkedes hende at finde en bank med en bankrådgiver, der var villig til at give hende et lån på det fulde beløb, og med det i hånden, kunne hun endelig gå i gang.

1. juli 2019 sprang hun ud som iværksætter med eget cvr-nummer. I december bestilte hun så støbeforme hjem gennem en dansk producent, der skulle stå for produktionen, og som samarbejdede med et portugisisk firma, der skulle stå for selve udførslen af formene med en værdi af mere end en million kroner. Men så kom corona.

- Først lukkede det portugesiske firma ned i et par måneder. Så gik plastleverandøren konkurs, hvilket betød, at støbeformene skulle laves om, så de kunne passe til en ny type plast, da plast har forskellige egenskaber alt efter, hvordan det er sammensat, fortæller Tenna Holdorff Christiansen og fortsætter:

- Og så blev fabrikken i Portugal, der skulle lave den nye støbeform, ramt af sygemeldinger i kølvandet på corona. Så til trods for min oprindelig plan om at gå i gang med at lancere produktet 1. maj 2020, fik jeg først støbeforme hjem i december sidste år.

Annonce

En vigtig ressource

Tenna Holdorff Christiansen måtte derfor ud for at lede efter en ny plastleverandør til sit produkt, og undervejs i processen mistede hun en af de aftaler, der ellers var indgået.

Men Kvik Køkken holdt ved. Og det er hun taknemmelig over.

- Jeg har kun kæmpe ros til overs for dem. De har holdt ved vores aftale hele vejen igennem corona, og til trods for de mange forsinkelser, der har været. For en lille iværksætter som mig, har det betydet rigtigt meget, understreger Tenna Holdorff Christiansen, der nu ser frem til at få produktet på hylderne i kædens 160 butikker i 10 lande.

Og selvom iværksætteren først nu for alvor kan skimte lys for enden af tunnelen, har corona også gjort hende opmærksom på andre muligheder for salg, end hun først havde tænkt ind i forretningen.


Tanken har jo været, at affaldssortering ikke er noget, vi skal gemme væk. Genanvendelige ressourcer er vigtige. Så i stedet for at tænke på affaldet som noget ulækkert, er det vigtigt at se det som en vigtig ressource, der kan indgå i et cirkulært system

Tenna Holdorff Christiansen, stifter af Recollector


- Egentlig havde jeg tænkt, at mit produkt skulle sælges gennem fysiske design- og interiørbutikker. Men det er jo lidt svært lige nu, da mange af dem er lukket ned, konstaterer Tenna Holdorff Christiansen, der af samme grund, som så mange andre små og mellemstore virksomheder, har valgt at kaste sig ud i webbaseret salg.

Et tiltag, der indtil videre har sikret hende ordrer på 50 bokse, som privatpersoner har bestilt efter at have fået øje på produktet gennem blandt andet Instagram og Facebook.

- Tanken har jo været, at affaldssortering ikke er noget, vi skal gemme væk. Genanvendelige ressourcer er vigtige. Så i stedet for at tænke på affaldet som noget ulækkert, er det vigtigt at se det som en vigtig ressource, der kan indgå i et cirkulært system, fortæller Tenna Holdorff Christiansen om boksen, der er lavet i genanvendeligt plast.

- Det giver jo ingen mening, hvis det produkt, man bruger til at sortere affald med, udstråler, at man intet får ud af at genanvende skraldet, forklarer hun.

Med en eksisterende efterspørgsel på produktet og en fremtid, hvor genanvendelse er i fokus, ser iværksætteren derfor lyst på fremtiden.

- Vi skal jo stort set alle sammen i gang med at affaldssortere i 10 fraktioner fra 1. juli, som hun siger.

Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce