Annonce
Erhverv

Tøjbutikker bløder 100.000 kroner hver måned: Modebranchen river sig i håret over ulogiske regler

Brancheforeningen Dansk Mode & Textil er frustreret over ulogiske corona-regler og frygter bølge af konkurser, når butikkerne brænder inde med vinterkollektionen. Pressefoto: DM&T/detokay.com
Tøjbutikkerne brænder inde med varer fra både jul og vinter. Nu advarer Dansk Mode & Textil mod høj risiko for bølge af konkurser.

HERNING: Lad os allerførst slå én ting helt fast: Ingen – heller ikke modebranchen ønsker, at nogen skal blive syg eller dø af coronavirus.

Der er stor forståelse for, at alle må lide nogle afsavn for at redde liv. Men den forsigtige linje har en høj pris.

- Vi vil alle sammen gerne holde hånden under vores pressede sundhedsvæsen – som vist i øvrigt slet ikke er så presset lige nu efter, at smittetallene er faldet. Men så må man også holde hånden under erhvervslivet med rimelige regler og vilkår og ikke mindst sørge for at give en tilstrækkelig kompensation, siger Thomas Klausen, direktør i brancheforeningen Dansk Mode & Textil.

Annonce

Han giver et par eksempler på regler, som rammer uens og er svære at forstå:

- Jeg savner evidens for, at der skulle være større smitterisiko ved at handle hos Tøjeksperten, end der er ved at gå i Føtex, Matas eller hente takeaway? Nogle tøjbutikker forsøger sig med ”click and collect”, men så siger reglerne, at du gerne må betale for din mad i butikken, hvis du køber takeaway, men det må du ikke i en tøjbutik. Der må du vente uden for døren og kun hente varer, som du har betalt over nettet forinden. Det giver jo ingen mening, siger han på en måde, så man næsten kan høre ham rive sig i håret.


Vi har sådan set ikke noget ønske om at forhindre Dansk Supermarked i at sælge tøj; vi vil bare gerne have lov til at gøre det også.

Thomas Klausen, direktør hos Dansk Mode & Textil


Detailhandelen har forgæves forsøgt at påpege det urimelige i, at hypermarkeder som Føtex, Bilka og Kvickly må fortsætte med at sælge udvalgsvarer, for eksempel tøj og elektronik, mens andre butikker er tvangslukkede.

Tabte milliarder i 2020

- Det virker paradoksalt, at en socialdemokratisk regering skubber mastodonterne ind foran de små butikker. Men vi har sådan set ikke noget ønske om at forhindre Dansk Supermarked i at sælge tøj; vi vil bare gerne have lov til at gøre det også, så vi kan konkurrere på lige vilkår, siger Thomas Klausen og tilføjer:

- Der burde ikke være noget i vejen for, at en butik holder åbent for eksempelvis fem eller syv kunder ad gangen og sørger for at stille en person i døren, der kan holde øje med, at der ikke bliver trængsel i butikken.

Dansk Mode & Textil har opgjort branchens tab i 2020 til svimlende 3,5 milliarder kroner. Og på trods af hjælpepakker og lønkompensation er krisen slet ikke forbi. Nærmest tværtimod, advarer direktør Thomas Klausen:

- Selv om der bliver udbetalt lønkompensation, så er der stadig faste udgifter, der skal betales. En typisk tøjbutik mister omkring 100.000 kroner om måneden under nedlukningen. Prøv at forestille dig, at du skulle smide 100.000 af din opsparing i kloakken hver måned. Hvor længe ville du gøre det? spørger han.

Annonce

Mode og stil skifter

Det helt store problem er, at modetøj typisk bliver købt og bestilt hjem et helt år i forvejen. Det kan i værste fald betyde, at man brænder inde med et kostbart lager af varer, som ikke kan sælges nu og måske endda er værdiløst næste vinter, fordi mode og stil skifter.

- Butikkerne fik leveret masser af varer i oktober, så hylderne bugnede af varer omkring jul. Nu er vi også gået glip af vintersalget og muligheden for at afvikle januar- og februar-udsalg. Vi kunne godt klare to uger, og nok også fire uger. Men nu er vi ved at være oppe på ni-ti uger, og vi frygter, at det kommer til at vare marts med, siger Thomas Klausen.

Selv efter genåbning af butikkerne vil den langvarige lukning trække spor efter sig.

- Nogle vil mangle penge til at betale for forårskollektionen, fordi de ikke har tjent penge hen over jul og vinter. Og rigtig mange vil få svært ved at betale moms og skat, fordi der ikke er penge i kassen. Det kan betyde, at de ikke kan betale de danske modehuse for varerne, og så kan det udløse en kæderække af konkurser, forklarer Thomas Klausen.

Annonce

Myndighederne har bolden

En del af problemet blev løst fredag eftermiddag (5. februar, red.), da regeringen justerede reglerne, så man nu må betale ved afhentning af click and collect-varer, på lige fod med takeaway.

Erhverv+ har kontaktet Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav. Han og politikerne er smerteligt bevidst om, at det gør ondt på detailhandelen.

Han forsikrer da også, at man gør, hvad man kan for at tilpasse hjælpen, blandt andet med den aktuelle justering af reglerne.

- Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har været lydhør i forhold til at ville ændre kompensationer, når der var sagligt belæg herfor, siger Orla Hav, men understreger samtidig:

- Det er ubetinget sundhedsmyndighederne, der vurderer epidemiens talgrundlag og mulige konsekvenser i form af ændringer. Vi arbejder alle for, at vi kan vende tilbage til normal-tilstande igen i hele Danmark, slutter erhvervsordføreren i regeringspartiet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce