Annonce
Fyn

Sydbank: Stærk dansk økonomi overrasker positivt i krisetid

Søren V. Kristensen. Pressefoto
Annonce

Dansk økonomi har vist overraskende styrke den seneste tid, og de økonomiske vismænd vurderer, at dansk økonomi allerede i 2021 har indhentet det tabte. Jeg har ikke selv helt den samme optimisme, selvom jeg anerkender de positive overraskelser den hjemlige økonomi.

For nogle uger siden var fremtidsudsigterne for dansk økonomi mere sorte end en tordensky i juni. Siden da har udviklingen været langt mere positiv, end vi næsten havde turde håbe på.

Faktisk ser det så relativt godt ud, at de økonomiske vismænd i deres seneste rapport efterhånden ser optimistisk på situationen i dansk økonomi. Det, der tidligere blev kategoriseret som det optimistiske scenarie, ligner nu til forveksling vismændenes hovedscenarie – en optimisme, som jeg grove træk deler.

De seneste uger og måneder har nemlig været præget af indtil flere positive overraskelser, og alt tyder på, at dansk økonomi er blandt dem, som kommer til at klare pandemien allerbedst.

Vismændene forventer nu, at Covid-19 krisen bliver mindre dyb end finanskrisen, og at vi allerede i 2021 har indhentet det tabte. Og det er endda selvom, at de økonomiske vismænds rapport ikke tager højde for de finanspolitiske stimulanser, som blev vedtaget tidligere på måneden. Med dem in mente må genopretningen forventes at blive endnu hurtigere.

Når jeg alligevel kun deler optimismen i grove træk, så er det, fordi der er nogle faktorer, som jeg ikke vurderer værende helt så positive.

Det gælder primært tempoet på genopretningen, hvor det efter min vurdering sagtens kan tage længere tid end vismændene forudser. Det er dog vigtigt at påpege, at vismændene også opererer med et pessimistisk scenarie, hvor genopretningen tager adskillige år.

Et sted, som jeg er helt på linje med vismændene, er deres holdning om, at vi først for alvor kender krisens dybde og behovet for en mere aktiv finanspolitik, når de midlertidige hjælpepakker udfases.

Vismændenes rapport blev lige akkurat overhalet indenom, da regeringen vedtog en sommerpakke, hvor det absolut største element er udbetalingen af feriepengene. Det mener jeg fortsat er ganske fornuftigt, da det er en relativ enkel måde at stimulere forbruget og økonomien herhjemme.

Men yderligere finanspolitiske tiltag bør vente, indtil vi har mere klarhed over situationen og konsekvenserne af hjælpepakkernes udløb. Simpelthen fordi krystalkuglen i øjeblikket er en tand for tåget til, at Nicolai Wammen og de andre politikere kan dosere finanspolitikken rigtigt.

Derfor er der god fornuft i at suge luft ind og se tiden an. Jeg hæfter mig også ved, at vismændene stikker hånden i en aktuel politisk hvepserede og kommenterer på den økonomiske politik i EU. Vismændene er fortaler for en koordineret lempelse i EU-regi og som minimum, at man også i 2021 suspender underskudskravene.

Det er et fornuftigt håndtag, fordi det i øjeblikket tyder på, at det bliver den udenlandske efterspørgsel, som vil holde den danske genopretning tilbage.

Grundlæggende er jeg også enig i det forslag fra vismændene - særligt forslaget om også at suspendere underskudskravet på maksimalt tre procent af BNP til næste år, da det kan forværre krisen i eurozonen betydeligt, hvis politikerne allerede næste år strammer livremmen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce