Annonce
Fyn

Sydbank: Optimismen vokser efterhånden igen

René Ringsted. Pressefoto
Annonce

Sommerferien er over os, og for mange betyder det en kærkommen ferie og tid til lidt velfortjent afslapning.

Særligt i år fornemmer man, at folk har behov for lidt tid at stresse af, ikke mindst med tanke på det vanvittige forår coronaen medførte. Samtidig virker det heldigvis til, at vi, med fingrene ekstra godt krydsede, forhåbentlig er nået et stadie, hvor tingene stille og roligt er normaliseret så meget, at vi efterhånden kan genkende en form for hverdag, som vi kender den.

Men hvad skete der lige, da det hele ændrede sig på, hvad der føltes som få timer – og hvad er status nu, hvor vi har overstået halvdelen af et år, som uden tvivl vil gå i historiebøgerne af flere forskellige grunde?

Claus Petersen. Pressefoto

Det spørgsmål har jeg taget en snak med flere af vores kunder om. Én af dem er Claus Petersen, der er direktør i gartneriet By Growers.

Gartneribranchen er vant til turbulens, men alligevel har omfanget og måden, som coronaen ramte på, overrasket ham.

- Vi så ind i et år, som startede helt fantastisk for vores virksomhed, som udvidede med nye produkter, der i starten af marts var med til, at vi havde fået den bedste start på året nogensinde, fortæller Claus Petersen.

Som stort set alle andre danskere, så var Claus på ingen måde bekymret for en virus, der hærgede dele af Kina.

- Det havde vi slet ikke set komme i forhold til at ramme vores omsætning. Det var ikke et scenarie, som vi for eksempel ellers ville have forskellige planer for i forhold til ekstreme vejrforhold eller andre udfordringer, siger han.

12. marts fandt han og resten af By Growers ud af det på den hårde måde, da størstedelen af omsætningen forsvandt fra den ene dag til den anden.

- Vi er meget eksportafhængige, så da Europa næsten kollektivt lukkede ned, stod vi med varer, som ikke kunne afsættes. Heldigvis var Danmark og Sveriges havecentre og byggemarkeder stadig åbne, hvilket gav et lille hul til at holde os i gang, fortæller Claus.

- Det første, firmaet gjorde, var at lave nye budgetter ud fra worst case scenario: Hvis vi mistede 40 procent af omsætningen i to måneder, så var det overliggeren for os, og hvordan ville verden så se ud derfra?

Hurtigt var firmaet klar over, at finansiel hjælp kunne blive nødvendigt, og de brugte meget krudt på at kigge ind i regeringens hjælpepakker.

- Den model, regeringen havde, svarede til, at vi fik 12 procent af vores omsætningstab dækket. Og vi vidste det meget konkret, da det var vores gartneri, der var brugt som case til beregningerne. De byggede meget på avancen, og det er der ikke meget af i vores branche. Reglerne for hjælp passede derfor slet ikke, og den var ikke brugbar for os, forklarer Claus.

Derfor rykkede de endnu tættere sammen i direktionen, og fik etableret et kriseberedskab, der dag for dag forsøgte at navigere efter regeringens meldinger, selvom det var svært.

Samtidig oplevede Claus en opbakning, som han ikke tidligere havde følt på samme måde under andre pressede perioder.

- Udover at det styrkede vores fælles holdånd i direktionen, så fandt vi ud af, hvordan vores leverandører og samarbejdspartnere så på os. Nogle ringede ligefrem og tilbød os kredit eller anden form for hjælp, hvilket har haft en betydning for vores tro på, at det nok skulle gå, fortæller Claus.

Imens udviklede tingene sig også løbende i en positiv retning, således worst-case scenariet kunne byttes ud med et mere tåleligt alternativ.

- Vi fik ikke brug for økonomisk hjælp, da salget hurtigt begyndte at stige. Særligt det med at købe dansk har for alvor fået en anden betydning i disse tider, og det har vi tydeligt kunne mærke, fortæller Claus.

Han håber, at den tendens er kommet for at blive.

- Tidligere har nogle danske varer været opfattet som lidt for dyre i forhold til de importerede alternativer. Men i disse tider har folk sat en ære i at støtte op om det lokale, og når først de aktivt har taget valget, så tror jeg ærligt talt, at det sætter sig i dem. Samtidig er det danske flag på varerne et kæmpe kvalitetsstempel, som udlandet også efterspørger. Så da resten af Europa igen åbnede op i løbet af maj og juni, da kunne vi næsten ikke følge med efterspørgslen, fortæller Claus.


I mit fag har vi de seneste år oplevet en vækst, og nu kan du måske kalde mig naiv, men det tror jeg også, at vi kan få fremover, selvom coronaen formentlig lever videre blandt os.

Claus Petersen, direktør, By Growers


Derfor tror han også på, at 2020 kan ende med at blive et år, som By Growers vil huske for noget godt, når de engang ser tilbage på det.

Ifølge Claus Petersen kan firmaet ikke hente, det de har tabt, men mindre kan også gøre det.

- I mit fag har vi de seneste år oplevet en vækst, og nu kan du måske kalde mig naiv, men det tror jeg også, at vi kan få fremover, selvom coronaen formentlig lever videre blandt os. Det har betydet en anderledes måde at leve på, og det virker til at alle er rykket mere sammen. De adfærdsændringer tror jeg, vil komme os til gode, siger Claus.

Og hvad gør I, hvis coronaen igen blusser op?

- Vi frygter ikke anden fase, selvom nogle områder måske bliver lukket ned igen. At gå at være bange duer ikke. Man må lave en plan, og det har vi gjort, siger Claus.

Hos By Growers spirer håbet i hvert fald igen.

Rigtig god sommerferie til alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Trekantområdet rykker sammen

Annonce