Annonce
Erhverv

Svinebaron rykker til 'Lille Amalienborg': Flytter alle sine selskaber ud af Esbjerg Kommune

Danmarks største svineproducent Martin Lund Madsen og MLM Group flytter alle selskaber fra Esbjerg Kommune til "Lille Amalienborg" lidt udenfor Grindsted i Billund Kommune. Det koster kommunekasse i Esbjerg. Arkivfoto: René Gammelmark Lind
Danmarks største svineproducent, Martin Lund Madsen, flytter alle sine selskaber fra Ny Endrupholm i Esbjerg Kommune til ”Lille Amalienborg” i Billund Kommune. Dermed mister kommunekassen i Esbjerg selskabsskatten fra Martin Lund Madsens selskaber.

Esbjerg: Martin Lund Madsen, der regnes for at være Danmarks største svineproducent, blev landskendt, da han i en konflikt med Vejen Kommune spærrede en trafikeret vej med bigballer og store bunker med sand.

Slaget, hvor Martin Lund Madsen til sidst valgte at strække våben, styrede han fra Ny Endrupholm ved Hovedvej A1 ved Endrup i Esbjerg Kommune, men nu er Martin Lund Madsen og hans mange selskaber fortid på denne adresse.

Den vestjyske storbonde, som i selskabet MLM Group A/S producerer flere en 200.000 slagtesvin årligt, og i sit seneste offentliggjorte regnskab tjente 73 millioner kroner efter skat, har nu rykket alle sine selskaber nordpå til Billund Kommune.

Her erhvervede Martin Lund Madsen for et par år siden en anden af landets største svineejendomme, Hedegaard ved Grindsted, af boet efter svineproducent Bernhard Mortensen, der gik konkurs i 2017.

Sagen kort

Den Jyske Sparekasse eftergav i 2014 Bernhard Mortensen en gæld på 100 millioner kroner, hvorefter han fortsatte som leder for cirka 20 ansatte på det store svinebrug.

I januar 2017 blev Bernhard Mortensen afsat som direktør i bedriften, da sparekassen vurderede, at der var behov for en ny ledelse.

Et par måneder senere begærede Bernhard Mortensen sig selv personlig konkurs.

I 2018 købte Martin Lund Madsen Bernhard Mortensens tidligere svinebedrift af konkursboet.

Prisskiltet på ejendommen lød på svimlende 185 millioner kroner og omfattede også foruden jord og skov en velkendt palæ-lignende hovedbygning, der i folkeviddet er blevet døbt "Lille Amalienborg". Her er der 702 boligkvadratmeter, men Martin Lund Madsen meddelte dengang, at han ingen planer havde om at rykke familien fra Ny Endrupholm. I stedet var det planen, at MLM Group skulle at udleje stuehuset til firmadomicil til ekstern virksomhed.

Annonce

Esbjerg kommune mister

Martin Lund Madsen, hvis private adresse også er registreret på Hedegaard lidt uden for Grindsted, meddeler til JydskeVestkysten, at han ikke ønsker at kommentere flytningen fra Esbjerg til Billund Kommune. Han har et arbejde at passe, meddeler han.

Martin Lund Madsen blev landskendt i forbindelse med sin vejstrid med Vejen Kommune. Arkivfoto: John Randeris

Imidlertid betyder flytningen af MLM Group og en stribe datterselskaber fra Esbjerg til Billund Kommune, at Esbjerg Kommune fremadrettet går glip af selskabsskat fra Martin Lund Madsens selskaber. Godt nok er det staten, der opkræver selskabsskat, men som udgangspunkt tilkommer cirka 15 procent af skatten den kommune, hvor selskabet har hjemme.

I tilfældet med MLM Group fremgår det, at Martin Lund Madsen i sit seneste årsregnskab betalte 7,6 millioner kroner i selskabsskat, svarende til at Esbjerg Kommune ville miste godt en million kroner i selskabsskat. Samtidig skal man dog også tage højde for reglen om, at hvis en kommune tjener mere end landsgennemsnittet i selskabsskat per indbygger, får de halvdelen af forskellen selv – den anden halvdel omfordeles til kommuner, der får mindre end landsgennemsnittet.

Martin Lund Madsen beskæftiger ifølge MLM Groups regnskab op imod 100 ansatte, og selskabets egenkapital var med udgangen af det seneste offentliggjorte regnskab på næsten 200 millioner kroner.

"Lille Amalienborg", som oprindeligt tilhørte Bernhard Mortensen, der gik konkurs, ligger lidt uden for Grindsted by og har flere end 700 boligkvadratmeter. Foto: EDC
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce