Annonce
Østjylland

Manden bag en af Aarhus' største erhvervssucceser i ny bog: Succesfuld ledelse er ikke kompliceret

Erhvervspsykologen Dion Sørensen (t.v.) og topchefen Henrik Lind arbejdede tæt sammen gennem otte år i Danske Commodities. Nu ser de tilbage på udviklingen af ledelsesstilen og kulturen i virksomheden, der rangerer blandt Danmarks 10 største målt på omsætning, i bogen 'Du er leder, ikke coach', der netop er udkommet.  Foto: Thomas Priskorn
Topchefen Henrik Lind og HR-direktøren Dion Sørensen giver et indblik i ledelsesstilen bag erhvervssuccesen Danske Commodities, hvor de begge forlod driften i 2019. Det sker i en ny bog - Du er leder, ikke coach - der, som titlen antyder, er et opgør med den coachende ledertype.
Annonce

AARHUS: Gennem 15 år byggede Henrik Lind en af de største erhvervssucceser i Aarhus på denne side af årtusindskiftet, Danske Commodities, op.

Et selskab, som stifteren solgte i begyndelsen af 2019 til den norske energigigant Equinor - det tidligere Statoil - for godt tre mia. kroner. Og det vel at mærke for en forretning, der i 2018 nåede et historisk resultat før skat på 535 mio. kroner, en årlig omsætning på 70 mia. kroner og som - dengang som nu - beskæftiger på den gode side af 300 medarbejdere.

I løbet af de første seks år - fra 2004 - nåede Danske Commodities et resultat på 127 mio. kroner, men Henrik Lind ville mere end det. Derfor tog han i 2011 kontakt til erhvervspsykologen Dion Sørensen, der blandt andet har skrevet ledelsesbogen Talentfabrikken, og hyrede ham som HR-direktør i det fremadstormende energihandelshus.

Det blev til et tæt parløb om udviklingen af den voksende organisation og lederne i virksomheden, indtil de begge trak sig fra den daglige drift kort efter salget i 2019, for Henrik Linds vedkommende dog for at fortsætte i bestyrelsen og tage plads i Equinors International Advisory Group.

Annonce

Opgør med coachen

Danske Commodities har gennem årene været kendetegnet af en stærk performancekultur, og i en ny bog løfter Henrik Lind og Dion Sørensen sløret for den ledelsesstil, der er bag succesen. Titlen - Du er leder, ikke coach - afslører, at der er tale om et opgør med den coachende og spørgende ledelsesstil.

- Som leder skal du ikke starte med at spørge dig frem. Du skal sætte retningen. Det er vigtigt, for ansvaret er dit, forklarer Henrik Lind og fortsætter:

- Det er fortsat de klassiske dyder, der fungerer. Men det er afgørende, at dyderne bliver benyttet konsistent. Ledelse er en gammeldags disciplin, som er hældt på nye flasker masser af gange, men succesfuld ledelse ikke kompliceret. Til gengæld er det både hårdt, krævende og svært, og der er visse discipliner, som du skal mestre.


En performancekultur er nødvendig for at skabe gode resultater, og performance sker jo ikke på bekostning af noget andet...


Bogen bygger netop på de syv discipliner, Henrik Lind og Dion Sørensen ser som hemmeligheden bag succesen Danske Commodities.

Annonce

Kæmpe uforløst potentiale

Udover egne erfaringer inddrager Henrik Lind og Dion Sørensen også videnskabelige undersøgelser og analyser til at underbygge deres pointer.

En af dem er udført af Gallup, der i 2017 påviste, at blot 16 procent af de ansatte i Danmark - og 15 procent på verdensplan - er fuldt motiveret på deres arbejde. Det skyldes blandt andet uklare forventninger fra ledelsen. Ifølge Gallup er det nemlig kun halvdelen, der ved, hvad forventningerne er til dem.

- De gode resultater kommer netop gennem motivationen, og der ligger et kæmpe uforløst potentiale her. Derfor deler vi vores erfaringer på både godt og ondt i bogen, og hvis jeg kan hjælpe nogle derude med at blive bedre i deres lederskab, så har jeg gjort en forskel, og så er jeg tilfreds, siger Henrik Lind.

Annonce

Performance er resultater

Hos Danske Commodities lykkedes det at skabe den performancekultur, som Henrik Lind og Dion Sørensen i sin tid satte sig for og som er afsættet for hele bogen, der har været et år undervejs.

- En performancekultur er nødvendig for at skabe gode resultater, og performance sker jo ikke på bekostning af noget andet, for det handler om at skabe trivsel, mening og motivation for medarbejderne, at alle udvikler sig, samt at lederen sætter retningen, giver feedback og et fagligt modspil, når det er nødvendigt, og er nærværende,

Bogens små 200 sider indeholder også en værktøjskasse med 17 praktisk anvendelige skabeloner og guidelines, så lederen selv kan gå i gang med at tage ansvar for sit eget lederskab.

Om de syv ledelsesdiscipliner

 1. Sæt retningen
  - Lederen har en klar vision og kommunikerer den tydeligt. Det er lederen, der sætter retningen, peger konkrete mål ud for medarbejderne, og hvad er der forventningerne til både holdet og den enkelte. 
 2. Giv feedback
  - Alle har brug for at få feedback på både, hvad der er godt og skidt, så medarbejderen kan blive hjulpet videre. Det er svært som leder, når nogle ikke præsterer - især hvis man som jeg, har en tendens til at være konfliktsky, men du skylder både medarbejderen og dig selv som leder at give feedback uanset, om det er svært eller ej.
 3. Hav fagligheden med
  - En leder, der har fagligheder i orden, lykkes bedre, end én, der ikke har, for det er svært at supporte en medarbejdere eller sparre med en kollega, hvis du ikke her. Derfor skal der være faglighed for bordenden.
 4. Vær nærværende
  - Du lykkes bedre som leder, hvis medarbejderne kan mærke og se mennesket bag, og derfor skal lederen give noget af sig selv. Vis nærvær, og at du for eksempel også tumler med børneopdragelsen derhjemme. Det handler om at bygge relationer mellem ledere og medarbejdere i virksomheden, men det skal selvfølgelig også være en balance, så du heller ikke dele alt.
 5. Prioriter udvikling
  - Lederen skal prioritere både medarbejderudvikling og -afvikling. Du skal udvikle de dygtige og ikke bare ved at sende dem på kursus ude i byen. Udviklingen skal ske i virksomheden. Derfor: Fordel opgaverne, så det passer til dem, også fra dit eget bord. Og hvis en medarbejder konsistent ikke lykkes, så gør noget ved det i et åbent og transparent rum. Find ud af, hvad der ikke fungerer, før en eventuelt afskedigelse.
 6. Vær konsistent
  - Du skal også dygtiggøre dig selv som leder, og hvis noget er svært for dig - for eksempel at give kritisk feedback - så lykkes du kun ved at være fokuseret og træne det. Du er rollemodellen for adfærden i virksomheden, og du er konsistent i dine ledelsesprincipper.
 7. Skab kulturen
  - Alle ledere har stået oppe på ølkassen, men det er, når de træder ned og efterlever det, de har sagt, at kulturen bliver foldet ud. Hvis alle går i samme retning, og du er konsistent i din ledelse, så får du en stærk kultur. Kulturen er summen af alle dine handlinger og begynder øverst oppe i virksomheden. 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce