Annonce
Vestjylland

Succes for modulbyggeri: Badeværelserne kører på skinner hos Green Box

Green Box i Aulum fremstiller årligt 4000 færdige badeværelseskabiner. Modulerne er hurtige at opsætte i blandt andet lejligheds- og hotelbyggeri. Foto: Thomas Maxe
Annonce

AULUM: Limen under fliserne er knap hærdet, men flot ser det ud i det spritnye badeværelse.

Spotlysene i loftet får det smaragdgrønne skær frem i fliserne. Håndvasken, wc-kummen og gulvet er skinnende rent, og her dufter lidt af maling.

Det er lige før, man får lyst til at sætte sig og læse avisen… men træder man et skridt baglæns, så står man igen ude midt i produktionshallen hos Green Box i Aulum.

Hvert år bygger virksomheden 4000 færdige badeværelsesmoduler, som er lige til at løfte ind i nye bygninger, og – 1,2,3 – vupti! – så er el, vand, gulvvarme og afløb koblet til, og byggeriet kan gøres hurtigt færdig. Og nej, modulbyggeri er ikke dårligere kvalitet – nærmest tvært imod, forklarer Green Box-salgschef John Skaanning:

- Vi har en særlig god mulighed for at dokumentere kvaliteten, fordi det er præfabrikeret. Vi bruger miljøvenlige materialer i en dokumenteret kvalitet, og vi bygger alle badeværelserne på samme måde.

Faglærte håndværker bygger badeværelseskabinerne helt færdige. Kabinen ruller gennem produktionshallen på skinner, lige som på en bilfabrik. Foto: Thomas Maxe

Badeværelset er typisk den mest komplekse enhed i et byggeri. Derfor er færdige moduler ikke en ny opfindelse.

Det er omtrent 20 år siden, at de første badeværelsesmoduler dukkede op, men Green Box har forfinet konceptet og skabt nye fordele.

- Vores moduler er bygget op på en stålramme, som gør dem meget lettere end betonstøbte moduler. Vores badeværelse vejer cirka 300 kilo per kvadratmeter, så de er ikke tungere, end at man kan hejse modulet ind i bygningen med en kran, og så kan man køre det ind på plads på en almindelig palleløfter, fortæller John Skaanning.

Annonce

Glade for moduler

Samtidig har Green Box-moduler en usædvanligt lav indbygninghøjde. Det kan få afgørende betydning for nybyggeri.

- Der er de sædvanlige cirka 230 centimeter til loftet, men vi behøver ikke ret meget plads under og over rummet. Det betyder, at arkitekten kan reducere afstanden mellem etageadskillelser, så nogle steder betyder det faktisk, at man kan bygge 25 i stedet for 24 etager uden at overskride den maksimale højde, forklarer John Skaanning.

Det er ikke kun arkitekterne, som holder af Green Box-modulerne. Især entreprenørerne synes godt om de færdige badeværelser.

- Byggeprocessen bliver lettere at overskue. Tænk på, hvordan det er, når du får renoveret dit badeværelse derhjemme: Den ene dag kommer elektrikeren. Så kommer blikkenslageren. Så er det murerens tur. Og forestil dig så, at du har en bygning med mange etager og mange lejligheder eller hotelværelser, hvor håndværkerne går ind og ud ad badeværelser? Det er meget nemmere, når badeværelset kommer færdigt, siger John Skaanning.

Annonce

Sparer tid og penge

Moduler gør ikke kun byggeprocessen langt hurtigere. Det sænker også omkostningerne.

- Byggekranen er en af de store poster på byggeprojektet. Det bliver især dyrt, hvis tidsplanen skrider. Så vi kan forudproducere badeværelser, så de står klar på byggepladsen, og så kan kranen løfte dem op på plads ind imellem opgaver mellem at løfte vægelementer op, siger John Skaanning.


Vi kommer til at vokse mere, og vi kommer også til at skabe flere job. Der er gode muligheder for at bygge til her på grunden, men vi har besluttet lige at ”vende skråen” og se tiden an.

John Skaanning, salgschef hos Green Box


En af dem, der har set lyset i Green Box-badeværelser, er hotelkæden Hilton. De små moduler på op til otte kvadratmeter egner sig da også godt til hoteller, kollegier og lejlighedsbyggerier. Og størrelsen er ikke et problem.

- FN’s verdensmål stritter imod tendensen om, at alting skal være større. Det er mere miljøvenligt at udnytte pladsen effektivt, og vores moduler kan i øvrigt også skilles ad og genanvendes, hvis man senere vil renovere bygningen. Men der sker en anden produktudvikling, som vi nok også kommer til at se, hvor det skal være en ”oplevelse” at gå på badeværelset. Det kunne for eksempel være toiletter med bidet eller spejle med indbygget touch-skærm, fortæller John Skaanning.

Salgschef John Skaaning kan få fuldt overblik over produktion på tavlen, der viser alle de badeværelser, der lige nu er ved at blive fremstillet hos Green Box. Foto: Thomas Maxe

Green Box producerer sine badeværelser efter ordre. Arkitektens visioner bliver tegnet ind i 3D-computerprogrammer og omsat til digitale instrukser til den maskine, der bukker stålrammen. Og så er det ellers faglærte murere, tømrere, elektrikere, blikkenslagere og malere, der med assistance fra ufaglærte samler og bygger modulerne.

Processen foregår nærmest som på en japansk bilfabrik: Først samles bunden, der støbes i beton, og så bygges stålrammen op. Skelettet bliver derefter – helt bogstaveligt – kørt på skinner videre til næste led i processen, hvor andre faggrupper bygger videre på modulet.

Bademodulets stålramme er skåret ud efter præcise computertegninger. Så behøver man ikke måle ud til huller til el-ledninger og vandrør. Der skal bare skæres ud fra bagsiden. Foto: Thomas Maxe

- Arkitekterne er glade for modulerne. De har mulighed for at få fremstillet en prototype, og så kommer de herind og ser det i én-til-én-skala og får mulighed for at justere, inden vi bygger de næste 100, fortæller John Skaanning.

Annonce

Ordrebogen er propfuld

Entreprenører og arkitekter er så glade for Green Box, at virksomheden har skruet ned for blusset på markedsføringen. Der kommer simpelthen så mange ordrer, at det er svært at følge med.

- Vi har ikke så mange direkte konkurrenter, men vi kan stadig konkurrere med traditionelt in-situ-byggeri. Så vi kommer til at vokse mere, og vi kommer også til at skabe flere job. Der er gode muligheder for at bygge til her på grunden, men vi har besluttet lige at ”vende skråen” og se tiden an, inden vi tager et så stort skridt. Byggeriet har heldigvis meget travlt stadigvæk, men det er svært at overskue, hvad der sker de næste par år, når vi begynder at se den økonomiske effekt af coronavirus, siger John Skaaning.

Green Box har på kun seks år skabt 160 job i Aulum, blandt andet i kraft af tyskere og andre udlændinge, som har slået rod i Midtjylland, fordi der er lokal mangel på faglært arbejdskraft. Alle pladser er besat i øjeblikket, men ledige stillinger bliver løbende annonceret på hjemmesiden og på Green Box’ side på Facebook.

Green Box

  • Green Box i Aulum fremstiller årligt 4000 færdigbyggede badeværelser i lette moduler, der kan løftes ind i nye eller renoverede bygninger.
  • Modulbyggeri er blevet meget populært, fordi det gør byggeprocessen billigere og meget hurtigere.
  • Blandt de mange, der tager brusebad i et Green Box-modul, er nogle af hotelkæden Hiltons gæster.
  • Virksomheden blev skabt i 2014 af Mogens Jeppesen, Holstebro.
  • I 2016 flyttede virksomheden til Aulum sammen med 13 ansatte.
  • Green Box beskæftiger i dag 20 ansatte i administrationen og 140 ansatte i produktionen – et mix af faglærte håndværkere og ufaglærte.
  • Seneste årsregnskab afspejler en kernesund vækstvirksomhed med et overskud før skat på knap 2,9 millioner kroner. Trods store investeringer er der et skarpt øje på at opretholde en god likviditet.
  • For 2020 forventes et væsentligt større overskud end tidligere år.
  • Hjemmeside: www.greenbox.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce