Annonce
Fyn

Storebælt Sinatur Hotel & Konference belønner møder med fredet natur

Køkkenchef Rasmus Lauritsen bruger naturen omkring hotellet, og han trækker gerne i waders for at gå i Storebælt efter tang. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Som en del af Sinatur-gruppen på seks hoteller fordelt over hele landet arbejder Storebælt Sinatur Hotel & Konference målrettet på at opfylde en række ambitiøse klimamål inden 2030. Et arbejde, de gør en dyd ud af at fortælle både gæster, leverandører og andre interesserede om. - Vi er blevet en koncern af seje nørder, og vi vil gerne påvirke andre med vores holdninger, siger hotelchef Anne Julie Maymann.

NYBORG: Bid for bid er Storebælt Sinatur Hotel & Konference i Nyborg i gang med at købe Danmark op.

Det skyldes ikke, at hotellet som en del af den klimabevidste hotelgruppe på seks hoteller, har vilde vækstplaner, men derimod at hotelgruppen i 2019 vedtog en ambitiøs 2030-plan, der indebærer, at hotellerne i løbet af de kommende 10 år alle skal være blandt andet vandneutrale, CO2-positive og affaldsfrie.

Som et led i arbejdet med at drive hotel "som naturen siger", arbejder hotellet også med at påvirke sine gæster. Hver gang en virksomhed booker en konference - uanset om det er for to eller 200 mennesker - køber Storebælt Sinatur Hotel & Konference i Nyborg en kvadratmeter dansk natur, som hotellet freder.

- Gæsterne får et diplom, som naturligvis er trykt på det rigtige papir. Nogle siger "nå, nå", men ved andre får det dialogen i gang. Det er ikke den kvadratmeter, der redder verden. Det er jeg med på, men det er en god icebreaker i forhold til at tale med vores gæster om vores ambitioner. Og når vi har haft en travl uge, ser jeg de 35 kvadratmeter for mig med sommerfugle, der summer rundt, siger Anne Julie Maymann, der er hotelchef på Sinatur Hotel Storebælt.

- Det her er ikke en Sinatur-ambition. Det er en samfundsambition. Vi er i berøring med mange mennesker, og det er vores job at nudge dem, så de tager noget med herfra.

Anne Julie Maymann, hotelchef, Sinatur Hotel Storebælt.

Bæredygtighed med en bundlinje

Ligesom de øvrige hoteller i gruppen ligger Storebælt Sinatur Hotel & Konference naturskønt, og fra morgenmadsrestauranten er der frit udsyn over stranden ned til Storebælt.

- Vi driver hotel bæredygtigt, men med en bundlinje. Hvis vi skulle gøre det allerbedste for naturen, skulle vi slet ikke drive hotel- eller konferencevirksomhed, men vi gør det, som naturen ville ønske, at vi gjorde det. Vores mantra er "naturen siger". Naturen siger sluk for vandet, køb økologisk og spar på strømmen. Hver gang, vi gør noget, sætter vi "naturen siger" foran, forklarer hun,

Den tilgang har ligget i kædens værdigrundlag altid, men siden Sinatur-hotellerne sidste år vedtog 2030-planen, er opmærksomheden omkring bæredygtige løsninger vokset markant.

Hotellet i Nyborg har ledt længe efter en konferencestol i genbrugsplast, alt affald bliver vejet for at kunne minimere det, strømmen er grøn, og i receptionen ligger en coffee table-bog om FN's verdensmål, mens der på storskærmen er nøgletal for solcellernes produktion af strøm.

En stor del af bæredygtighedsarbejdet foregår dog i køkkenet, hvor køkkenchef Rasmus Lauritsen forsøger at optimere både indkøb, madspild og affaldssortering. Endnu er skiltet ikke kommet op, men hotellet har fået lavet den klassiske vejviser, hvor der i stedet for spændende storbyer er markeret afstanden til bier, æg og grøntsager.

Æggene kommer fra Ringe og de 1700, som hotellet bruger om ugen, bliver leveret i kasser, som bliver genbrugt. Karsen bliver ikke længere leveret med flere lag film og i flamingokasser, men i emballage, der bruges igen og igen, og vildtet er fra Holckenhavn.

- Vi har et mål om i 2030 kun at købe danske fødevarer, men gæsterne har svært ved at undvære citronen til deres fiskefilet, siger Rasmus Lauritsen.

Til gengæld er der kun dansk frugt i sæson i frugtkurvene. I de syv år Rasmus Lauritsen har været ansat på hotellet, har han ikke set en eneste banan.

Annonce

Udnytter så meget som muligt

Han har waders i kælderen, som han bruger, når han går på jagt efter spiselige tangplanter i Storebælt, og han bruger både vandet og stranden.

På et tidspunkt havde han selskab af en specialist i spiselige ting fra naturen.

- Vi fandt 19 spiselige urter alene rundt om hotellet, og i vandet har vi seks forskellige slags tang, vi kan spise. Lige nu ser vores store hybenbusk ikke så spændende ud, men når den blomstrer, plukker vi blomsterne og laver sirup og is ud af den, fortæller Rasmus Lauritsen.

For hotelchef Anne Julie Maymann giver det god mening - også for tjenerne.

- Tjenerne skaber jo magi ved bordet, og de kan pege på busken og fortælle historien. Det bliver til storytelling, som folk husker, siger hun.

I køkkenet er der også stor fokus på at udnytte madvarer mest muligt, så udover at vaske gulerødderne og bruge skrællerne til chips, gør Rasmus Lauritsen og hans stab det samme med porretoppe og kaffegrums. Samtidig bruger de meget energi på at veje alt madaffald for at kunne sætte ind, hvor det giver mest mening for at minimere resterne.

Samtidig bliver affaldet sorteret mest muligt, og selv om det måske ikke lyder som noget, der batter alverden at smide sodavandskapsler for sig og skille mælkekartonernes låg fra den øvrige emballage, så bliver det til noget, når man har omkring 150 gæster igennem på en gennemsnitlig dag.

- Vi har et grønt korps på alle hoteller, og jeg sidder for bordenden her i Nyborg. Det er mine yndlingsmøder, for man kan virkelig mærke, hvordan folk bygger ovenpå hinanden og får nogle fascinerende ideer som at lave insekthoteller i baghaven. Bæredygtighed er med i alt, hvad vi foretager os, og vi er blevet en koncern af seje nørder, som også tager tankerne med videre, forklarer Anne Julie Maymann.

Det mærker leverandørerne også.

Flamingo er for eksempel forbudt, fordi det ikke kan genanvendes og skal brændes.

- Fisk bliver mange gange leveret i flamingo, men det siger vi nej tak til. Vi har sendt et brev ud til alle vores leverandører, hvor vi fortalte dem, at vi hverken vil have sort plast eller flamingo. Så nu har vores fiskehandler fundet en særlig kasse på foranledning af os, hvor vi kan skille det plastic, der opsamler fugten, fra og putte resten i pappresseren, siger Rasmus Lauritsen.

Om Sinatur-gruppen

Sinatur Hotel Storebælt er en del af Sinaturgruppen på seks hoteller. De fem øvrige er Skarrildshus i Kibæk, Haraldskær i Vejle, Sixtus i Middelfart, Gl. Avernæs i Ebberup og Frederiksdal i Kgs. Lyngby.

Alle seks hoteller ligger naturskønt tæt på enten vand eller skov. Gruppen er ejet af Danmarks Lærerforening, som i sin tid købte hotellerne for at bruge dem som kursusejendomme. Udover møder og konferencer satser gruppen også på weekendophold, festlige anledninger, restaurantbesøg og events.

Kæden har vedtaget en 2030-plan, der betyder, at alle hotellerne i 2030 udelukkende skal købe danske fødevarer, alle produkter skal være certificerede og komme fra bæredygtige virksomheder, alle hoteller skal have egenproduktion af mad, alle hoteller skal være affaldsfrie og genbruge eller genanvende alt, være CO2-positive og vandneutrale.

Planen indeholder også målsætninger for hvert enkelt kvartal frem mod 2030.

På Sinatur Hotel Storebælt er genanvendelsesprocenten i dag 72, al strøm er grøn, og køkkenets råvarer er så vidt muligt økologiske og fra lokalområdet. Det betyder for eksempel, at der som udgangspunkt hverken er bananer eller mandariner i frugtkurven eller ananas til brunchbordet.

Grøntsager fylder også mest på buffeten, men gæsterne kan få alt det kød, de vil.

Annonce

Egen stol af plastaffald

Uden for køkkenet mærker gæsterne imidlertid også, at Sinaturhotellet tænker bæredygtigt.

Konferencegæsterne sidder nemlig i en stol, som hotellet har ledt tålmodigt efter, før alle parametre var opfyldt.

- Det var en lang proces, for man skal sidde godt i dem, når man skal sidde i dem en hel dag, men vores medarbejdere skal også kunne rykke dem rundt og stable dem nemt. Samtidig betyder det noget, hvor meget de fylder, siger Anne Julie Maymann.

Stolene er designet af designer Thomas Petersen og produceret i Randers.

- Det er vores tanke, at næste gang vi skal købe flere, bliver de lavet af tom emballage, som først bliver omdannet til granulat og kørt til Randers, drømmer Anne Julie Maymann.

Hotellerne er også begyndt at udvide olie af kaffegrums og bruge det til sæbe, Google er skiftet ud med søgemaskinen Ecosia, der for hver søgning kvitterer med at plante et træ, der er solceller på taget, al indkøbt strøm er grøn, og lænestolene er lavet af sammenpresset hø og limet sammen med bivoks.

- Indretningen af vores nyistandsatte værelser er måske lidt dyrere, end hvis vi havde købt tingene i Kina, men det bliver nemmere og nemmere at købe de rigtige produkter, og det er meget få, som ikke har en eller anden form for CSR- eller bæredygtighedsprofil. Vi oplever, at folk i højere grad kommer til os, siger Anne Julie Maymann.

Det gjorde gæsterne også i sommer, hvor hotellet satte et skilt op og tilbød en smoothie for en pose skrald fundet på stranden. Folk valfartede til, stranden var pæn hele sommeren, og hotellet fik markeret holdningen om, at folk skal rydde op efter sig selv i naturen.

Lænestolen på det nyrenoverede værelse er lavet af sammenpresset hø og limet sammen med bivoks. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Få et blomsterløg med hjem

Det bliver hotellet ved med, selv om Anne Julie Maymann nogle gange mærker, at hotellets medarbejdere også skal stå på mål for, at alt nu også er gennemtænkt, så det indleverede skrald for eksempel ikke blev byttet ud med smoothiebægere smidt tilfældigt. Det var der naturligvis tænkt over. Krusene var lavet af genbrugspap og sugerørene af majs.

- Det her er ikke en Sinatur-ambition. Det er en samfundsambition. Vi er i berøring med mange mennesker, og det er vores job at nudge dem, så de tager noget med herfra, mener Anne Julie Maymann.

På et tidspunkt var der for eksempel et billede af hotellets nu tidligere direktør på indersiden af toiletdørene, hvor han stod med hænderne for øjnene og lovede ikke at kigge, men spurgte "vidste du at..."

- Der er selvfølgelig nogle, som er ligeglade, men så er det ikke dem, vi skal lege med. Vi skal lege med dem, der vil naturen, og der er flere og flere gæster, som sætter pris på det og holder os op på vores målsætninger. For os handler det også om at lave et nyt mønster hos gæsterne. I årets første måneder gav vi 20 procents rabat til de virksomheder, der kunne sende en nedskrevet grøn profil til os, fordi vi gerne vil samarbejde med grønne virksomheder. Og hvis gæsterne siger nej tak til rengøring og skift af sengetøj, når de overnatter her to nætter, giver vi dem i stedet en lille gave, fortæller Anne Julie Maymann.

For tiden drømmer både hun og Rasmus Lauritsen om en stor komposteringsmaskine, som kan omdanne madrester til muld.

- Den kan kompostere madresterne på et døgn, så vi dagen efter kan give gæsterne resterne fra deres frokost i en pose med det smukkeste muld og et blomsterløg med hjem og bede dem gå hjem og plante det, så det kan give næring til en bi. Det er fra jord til bord til jord, siger Anne Julie Maymann og minder om, at hotellet har en stor berøringsflade til både leverandører, gæster, medarbejdere og medier.

Og om halvandet år kommer Tour de France forbi, og det er endnu en stor chance for at komme ud med et budskab om at drive virksomhed efter princippet om bæredygtighed med en bundlinje.

- Vores gruppe af seks hoteller kan ikke gøre den helt store forskel alene, men vi er blevet mange ambassadører. Vi er simpelthen blevet en koncern af nørder, og det spreder sig. Vi kan sørge for at fortælle om vores budskab, siger Anne Julie Maymann.

Affaldet bliver sorteret i køkkenet, og hvis noget skulle lande forkert, er der hurtigt en, som sørger for at få fejlen rettet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I en almindelig husholdning batter det måske ikke alverden at sortere kapsler fra, men når man har 150 gæster igennem på en gennemsnitlig dag, bliver det til meget jernaffald. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I løbet af de seneste fem år er variationen i de veganske retter steget voldsomt, og nu har hotellet hver dag en treretters vegansk menu. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der er seks forskellige slags spiselig tang i Storebælt, som køkkenchef Rasmus Lauritsen bruger i køkkenet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Køkkenchef Rasmus Lauritsen har bier i hotellets baghave. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Anne Julie Maymann brugte lang tid på at lede efter Storebælt Sinatur Hotel & Konferences nye konferencestol. Valget faldt på Falkstolen, som er lavet af genbrugsplast. På sigt håber hotellet at kunne få produceret stole af det plastaffald, som køkkenchef Rasmus Lauritsen har i hotellets køkken. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Anne Julie Maymann brugte lang tid på at finde en konferencestol, der opfyldte alle hotellets kriterier. Valget endte med at falde på Falkstolen, som hun har fotograferet i strandkanten. Foto: Anne Julie Maymann
Værdierne er tydelige hos Anne Julie Maymann. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Køkkenchef Rasmus Lauritsen bruger naturen omkring hotellet, og han trækker gerne i waders for at gå i Storebælt efter tang. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Køkkenchef Rasmus Lauritsen bruger naturen omkring hotellet, og han trækker gerne i waders for at gå i Storebælt efter tang. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Køkkenchef Rasmus Lauritsen bruger de råvarer, han kan finde i naturen omkring hotellet. Det betyder, at han både bruger spiselige urter og tang fra Storebælt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Råvarerne er så vidt muligt lokale, og den historie vil hotelchef Anne Julie Maymann og køkkenchef Rasmus Lauritsen gerne formidle til gæsterne. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Annonce