Annonce
Sydjylland

Stor succes breder sig i Sønderjylland: Bestyrelsesnetværk hjælper små og mindre virksomheder

Benjamin Chavel-Schenk var først meget skeptisk over for at få en rådgiver ind i Viking Trailers Denmark, men er nu glad for den profesionelle sparring, han får. Foto: Carsten B. Grubach
Inspirerende idé fra Haderslev Erhvervsråd breder sig til de øvrige sønderjyske kommuner.
Annonce

HADERSLEV/TOFTLUND: Det var i efteråret 2016, den gode ide først kom på bordet hos Haderslev Erhvervsråd: Hvad med at etablere et bestyrelsesnetværk, som kan hjælpe små og mellemstore virksomheder med at opdage muligheden for at blive stærkere gennem en professionel bestyrelse eller et advisory board?

Udviklingskonsulent Jan Hyldal gik straks i gang.

- Jeg satte en prøveballon op og fik hele 54 henvendelser fra folk, der gerne ville sidde i bestyrelser eller advisory boards. 45 af dem var med til et møde, vi holdt, og 30 af dem ville gerne være kandidater. De betaler et mindre beløb for at stå til rådighed, men får så mulighed for at deltage i netværksmøder, siger Jan Hyldal.

- Det kneb i starten til gengæld med at få fat i virksomhederne i Haderslev Kommune. Vi skulle hen til slutningen af 2017 og begyndelsen af 2018, før vi fik hul på ballonen. Vi har været oppe på 23 virksomheder, men vi har nu 18, da flere er faldet fra i år, som jo har ødelagt meget og betydet, at virksomhederne ikke har prioriteret det så højt. Vi har 34 kandidater, der skal udfylde et screeningsskema, og de måles på 30 parametre, inden de bliver en del af netværket, forklarer han om udviklingen.

- Der fokuseres fra virksomhedernes side især på produktion og forretningsudvikling, men knapt så meget på HR og trivsel. Det er jo også en vigtig del, og jeg håber da, at det vender på et tidspunkt, siger Jan Hyldal og fortsætter:

- Det er mig, der sætter parterne sammen. Det passer stort set i første hug. Vi har kun haft et tilfælde, hvor matchet ikke har været rigtigt, og vi er nu kommet så langt, at vi kan finde kompetencerne i en database. Men det er i høj grad kemien mellem parterne, der er afgørende for, om det lykkes.

- Når først folk har mødt hinanden, trækker jeg mig tilbage, og så må de selv finde ud af, hvad det skal koste. Indtil videre har vi kunnet hjælpe 20 virksomheder, fortæller Jan Hyldal.

Den unikke ide, som Haderslev Erhvervsråd, der ynder at kalde sig HER, er døbt Best. Det fik dog fra årsskiftet nyt navn og hedder nu Best.Syd. Tønder Kommune har nemlig også købt ideen og er med i samarbejdet.

Møder med Aabenraa Sønderborg kommuner tyder på, at der kan oprettes et fælles samarbejde mellem alle fire sønderjyske kommuner, så kandidater og virksomheder kan parres på tværs af kommunegrænserne. En hjemmeside med en digital platform er af samme årsag ved at blive udviklet.

Annonce

Selvstændig drøm

Benjamin Chavel-Schenk har altid gået og drømt om at blive selvstændig. Muligheden bød sig, da han i 2016 kunne købe Eurotrailer i Arnum af Hans Jørgen Nissen.

Med sine 10 års erfaring som eksportdirektør i den franske virksomhed Trigano, Europas største producent af trailere, lå den lige til højrebenet for Benjamin Chavel-Schenk:

- Jeg overtog Eurotrailer 1. januar 2017 og drev det i første omgang videre i Arnum, men ændrede så navnet til Viking Trailers Denmark A/S for at optimere produktet, som er dansk produceret. Siden juni har vi fået 20 forhandlere i Tyskland, og jeg har netop solgt 40 trailere til det tyske marked.

- Jeg flyttede til Toftlund, fordi Toftlund Maskinfabrik, der leverer stålkomponenter til trailerne, havde ledige lokaler, og nu arbejder to mand fra fabrikken ude i produktionen, fortæller Benjamin Chavel-Schenk, der således er fraflyttet Haderslev Kommune, men til gengæld har taget sin mentor og økonomiske rådgiver med sig.

– Jeg satte en prøveballon op og fik hele 54 henvendelser fra folk, der gerne ville sidde i bestyrelser eller advisory boards, fortæller Jan Hyldal, udviklingskonsulent i Haderslev Erhvervsråd. Foto: Carsten B. Grubach

- Da jeg var i Arnum, lærte jeg Jan Hyldal fra Haderslev Erhvervsråd at kende. En fantastisk fyr, der har hjulpet mig rigtig meget, for jeg sad jo med det hele selv. Han nævnte, at han var ved at starte et bestyrelsesnetværk og spurgte, om det var noget for mig, siger Benjamin Chavel-Schenk.

Det mente han ikke i første omgang.

- For jeg havde jo været eksportdirektør i 10 år, så der var ikke nogen, der kunne fortælle mig noget. Jeg havde også Vækstfonden ind over, og den anbefalede, at jeg fik en professionel bestyrelse. Det gik jeg så og tænkte over i et stykke tid og fandt så ud af, at det godt kunne være noget for mig alligevel.

Annonce

På blind date

- Jan sendte mig så i sommeren 2018 fem cv’er uden navne og billeder. Det var en blind date. Af de fem valgte jeg tre, som kom til samtale. En af dem var Bjarne Hansen.

- Han er en finurlig fyr med en god humor, og vi klikkede bare med det samme. Allerede ved det første møde var han ude og se produktionen og kom med nogle gode idéer. Nogle af dem havde jeg selv tænkt på, men bare ikke delt med nogen, husker Benjamin Chavel-Schenk.


Det er mig, der sætter parterne sammen. Det passer stort set i første hug. Vi har kun haft et tilfælde, hvor matchet ikke har været rigtigt. og vi er nu kommet så langt, at vi kan finde kompetencerne i en database. Men det er i høj grad kemien mellem parterne, der er afgørende for, om det lykkes.

Jan Hyldal, udviklingskonsulent, Haderslev Erhvervsråd


- Jeg har holdt fast i Bjarne lige siden. Han ved meget om økonomi og finans, men har ellers en meget bred viden. Jeg kalder ham min CFO, for det er især på det økonomiske område, han hjælper mig, men han er nok mere min mentor og advisor, for jeg har en rigtig tantebestyrelse i aktieselskabet med min kone og en god kammerat.

- Bjarne og jeg mødes regelmæssigt og taler tit sammen i telefonen. Han holder kontakten til banken og Vækstfonden, så jeg kan tage mig af salget, for det er det, jeg er bedst til. Og så sender Bjarne mig bare en faktura en gang om måneden, siger Benjamin Chavel-Schenk, der har en ekstern bogholder til at føre regnskabet.

Netværk med succes

Bestyrelsesnetværket Best.Her blev fra 1. januar til Best.Syd, da Tønder Erhvervsråd blev medlem. Ud af de 18 virksomheder, der benytter sig af bestyrelsesnetværket i Haderslev Kommune, er der i øjeblikket seks virksomheder, der har fået en i bestyrelsen, fire virksomheder, der bruger advisory boards, og otte virksomheder, der får personlig sparring.

Bjarne Hansen er professionel virksomhedsrådgiver og har sin egen virksomhed 4B Consult med base i Aabenraa. Han sidder i to advisory boards, det ene altså hos Benjamin Chavel-Schenk, og to bestyrelser som resultat af det netværk, Haderslev Erhvervsråd delvist med hans hjælp har oprettet.

- Det er uhyre vigtigt for virksomheder at få noget ekstra sparring ind på den ene eller anden måde og bruge de kompetencer, der er i et eksternt bestyrelsesmedlem, som ved at kigge med fra sidelinjen kan hjælpe med den forretningsmæssige udvikling, forklarer Bjarne Hansen.

Annonce

Stærkt koncept

- Jeg synes, konceptet er stærkt, fordi man finder kandidaterne frem og får gjort sig nogle tanker om, hvad der er behov for, og hvad der er af muligheder og begrænsninger. Så laver man et jobmatch, og det er en super god måde at gøre det på, siger Bjarne Hansen.

Samarbejdet med Benjamin Chavel-Schenk giver han følgende skudsmål med på vejen:

- Benjamin har en virksomhed med et stort potentiale, og her gælder det om at udnytte de stærke sider og hjælpe ham med at undgå de faldgruber, der er, når man driver og udvikler en virksomhed. Og det kan jeg med min erhvervserfaring med arbejde i 20 lande, hvor jeg blandt andet har været direktør og siddet i bestyrelser.

- Jeg kan stille de dumme spørgsmål, som man ellers ikke får stillet, så han få en endnu bedre beslutningskvalitet i det, han gør, og sætte noget struktur på forretningen. Struktur er saftsuseme drønvigtigt for at få succes.

- Man tager nogle valg og fravalg. Det er det, vi gør i Benjamins advisory board, hvor der er ham og mig. Der er en bestyrelse, men den er passiv, så reelt er det ham og mig, der er bestyrelsen, slutter virksomhedsårdgiveren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce