Annonce
Erhverv

Stille dage i Henne: Loyale danske kunder holder humøret oppe

Mens de venter på de tyske turister, kan fra venstre Jacob Brems , Anja Jochumsen, Laura Pallesen og Carsten Hansen glæde sig over danskernes loyalitet. Foto: Carsten B. Grubach
De tyske turister savnes i butikkerne ved Henne Strand, der har stille hverdage.

HENNE STRAND: Det går lidt op ad bakke på Klitvej, hvis man skal have en herlig havudsigt. Og Vesterhavsvinden tager godt fat i håret på de fire bestyrelsesmedlemmer i Henne Strand Handelsstandsforening, da de nyder den friske luft oven på en lille rundbordssamtale om aktiviteterne og manglerne på samme i den lille feriebys lange handelsgade.

Jacob Kjems fra Havbiksen Sko, Carsten Hansen fra Købmand Hansen, der har købmandsbutik, bagerforretning med cafe og feriehusudlejning, Laura Pallesen, der driver dametøjsbutikken Sallili, og foreningens formand Anja Jochumsen, der i Vævestuen tæt på forreste klitrække klos op ad Henne Strand Feriecenter sælger dame- og herretøj samt brugskunst, nyder langtfra den øjeblikkelige stilhed.

For dem er det også op ad bakke, når man ser tilbage på et år med corona-restriktioner, hjælpepakker, lønkompensation og massivt fravær af de tusindvis af tyske turister, der plejer at give dem mere end smør på brødet.

- Selv om sommerhusejerne bor i Kolding eller Vejle, ser de os som en del al deres lokale samfund, og de elsker at gå en tur i byen, siger Anja Jochumsen, formand for Henne Strand Handelsstandsforening. Foto: Carsten B. Grubach

- De første dage på ugen er meget stille, men det bliver så lidt mere liv de sidste dage og i weekenden, siger Carsten Hansen, der i øjeblikket må nøjes med leje sine 850 feriehuse ud til danskere.

- Ja, men heldigvis har vi en del dagsturister, der kommer og handler hos os. Efter at vi havde været lukket ned, frygtede jeg godt nok, at jeg ikke skulle høre lyden af klokken i butikken ret mange gange om søndagen, men der kommer faktisk en del kunder, siger Laura Pallesen.

- Der har faktisk været ret mange husejere herude, mange flere, end der plejer, de har klippet og malet og har så også købt ind i butikkerne, så vi har bare fået en omsætning på en anden måde, konkluderer de fire bestyrelsesmedlemmer, der er glade for den store loyalitet, de danske kunder har vist i det seneste års tid.

- Lige efter åbningen mærkede vi en stor stigning i salget af sko, men nu er det blevet mere stille i hverdagene. Vi har lavet statistik på salget, og vi har fundet ud af, at vi også under normale omstændigheder sælger flest sko til danskerne. De er også nu rigtig gode til at bakke op herude. Folk er holdt op med at prutte om prisen. De accepterer den pris, vi har, for de kan godt se, at vi har det svært, konstaterer Jacob Kjems.

Annonce

Stort udvalg

- Selv om sommerhusejerne bor i Kolding eller Vejle, ser de os som en del al deres lokale samfund, og de elsker at gå en tur i byen, siger Anja Jochumsen.

- Ja, og de har mere tid til at kigge på butikker herude end i konceptbutikkerne inde i byen, supplerer Carsten Hansen.

- Efter at vi havde været lukket ned, frygtede jeg godt nok, at jeg ikke skulle høre lyden af klokken i butikken ret mange gange om søndagen, men der kommer faktisk en del kunder, siger Laura Pallesen. Foto: Carsten B. Grubach

- Det er let overskueligt her, og går man ned ad gaden, har vi det hele. Vi har et stort udvalg, som godt kan matche Varde.

- Ja, vi har mega-mange forretninger i forhold til byens størrelse, og der er mange, der tager på en forkælelsestur, pointerer Anja Jochumsen, der kan glæde sig over det gode sammenhold. Handelsstandsforeningen har hele 40 medlemmer – butikker, håndværksvirksomheder og ferieudlejningsbureauer.

Butikslivet ved Henne Strand nyder ifølge de fire bestyrelsesmedlemmer i øjeblikket godt af gæsterne på campingpladserne. Det er dagsturister, der bor i luksushytter, og hvor pengene sidder løst på hånden.

Går det efter planen, vil det danske samfund åbne mere og mere, men det har i første omgang ikke fået handelsstandsforeningen i Henne Strand til gå i offensiven.


Det er let overskueligt her, og går man ned ad gaden, har vi det hele. Vi har et stort udvalg, som godt kan matche Varde.

Carsten Hansen, Købmand Hansen, Henne Strand


- Vi er bange for at gøre en masse. Vi har før haft late nights hver onsdag aften med musik og veteranbiler, det var en kæmpesucces, det lukkede vi ned sidste år, og vi tør ikke tage det op i år, siger Anja Jochumsen.

- Folk er holdt op med at prutte om prisen. De accepterer den pris, vi har, for de kan godt se, at vi har det svært, konstaterer Jacob Kjems. Foto: Carsten B. Grubach

- Men hvis der bliver muligt, kan vi agere hurtigt. Det vil være ærgerligt at arrangere noget og så aflyse det i sidste øjeblik, understreger Laura Pallesen.

- Jeg glæder mig til, at spisestederne åbner igen, for det giver flere endagsturister, som går på indkøb spiser og går en tur bagefter.

Masser af handel

Ud over de nævnte butikker i artiklen kan man ved Henne Strand gå på indkøb og/eller spise hos

 • Bager Bo
 • Den lille Ravbutik
 • PH Henne
 • Westwind
 • Meer Wear
 • Butik 10/20/30
 • Ishuset i Henne
 • Nyform
 • Puls
 • Coast Kids
 • Restaurant Strandgaarden
 • Coast
 • Creperiet
 • Invi2
 • Henne Mølle Å Badehotel
 • Det lille Bageri
 • Café Stranden

Henne Strand Handelsstandsforening har under coronakrisen fået et markedsføringstilbud fra Varde Kommune på 57.000 kroner, og nogle af pengene er brugt til promovering på Facebook, hvor man har fortalt de gode historier om det lokale butiksliv.

- De første dage på ugen er meget stille, men det bliver så lidt mere liv de sidste dage og i weekenden, siger Carsten Hansen. Foto: Carsten B. Grubach

Det fælles håb for de fire bestyrelsesmedlemmer er, at de tyske turister kommer senest til september. ­De lejer nemlig ikke kun sommerhuse og bruger penge i butikkerne, men skaber også liv i byen og kan derfor også trække endnu flere danskere til.

- Vi mangler selvfølgelig tyskerne, men vi har altså haft en fantastisk opbakning hos de danske kunder, siger Anja Jochumsen. Der nikkes samtykkende rundt om bordet.

https://modules.wearehearken.eu/jfm-erhvervplus/embed/7330.js
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce