Annonce
Østjylland

Stemningen vendt: Nu strømmer sommergæsterne til Samsø

Selvom Samsø Feriehusudlejning har taget sig af flere aflysninger fra tyske turister i år, har danskerne i stedet trådt til. - Vi har fuldstændigt udsolgt i juli. Der har vi ikke et eneste hus tilbage, fortæller Lars Jensen begejstret, der her ses med sin ansatte, Mette Pihlkjær. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Efter måneder med usikkerhed kan flere samsinge endelig drage et lettelsens suk. Til trods for en udskudt sæson og en aflyst festival kommer turisterne nu igen til øen – og det giver håb for byens erhvervsdrivende.
Annonce

Samsø: Et spøgelsesskib. Sådan beskriver den 51-årige seniorkaptajn Mikael Kjerulf den første tid ombord på færgen M/F Samsø, efter landets statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned.

Den samme rungende stilhed var derimod ikke at finde i Samsø Feriehusudlejning, der i perioder havde tyske feriegæster i røret nærmest dagligt på grund af den store usikkerhed om, hvornår grænsen igen ville åbne op efter nedlukningen tilbage i marts.

Men nu er turisterne endelig vendt tilbage til øen. Og det kan mærkes hos byens erhvervsdrivende, fortæller Samsøs erhvervs-, kultur- og turistchef Mette Løkke.

- Juni har været fantastisk. Vi har haft gode besøgstal, fordi mange af dem, der har haft ferie, gerne har villet holde den her. Og så har vejret ovenikøbet været dejligt. Så jeg har kun haft positive tilbagemeldinger fra restauranter, hoteller og overnatningssteder, siger hun.

Annonce

Nedtrykt efter nedlukning

I receptionen hos Samsø Feriehusudlejning er gæsterne da også begyndt at kigge forbi igen. Det er her, flere af øens turister plejer at få udleveret nøglen til deres lejede feriehus, og her, at Lars Jensen sammen med sin kompagnon Lene Gylling med stor succes har drevet forretning siden 2005.

For Samsø, der er kendt for sine gode råvarer og sin smukke natur, har længe været et trækplaster for både danske og tyske sommergæster. Og Samsø Feriehusudlejning har derfor sjældent haft svært ved at leje nogle af deres i alt 300 feriehuse ud til omkring 60 procent danske og 40 procent tyske turister.

Om Samsø Feriehusudlejning

  • Virksomheden er stiftet i 2005.
  • Virksomheden formidler ferieboliger fra private sommerhusejere til turister.
  • Virksomheden er ejet af Lene Gylling og Lars Jensen.
  • Virksomheden har på 10 år øget sin bruttofortjeneste fra 949.000 kroner i regnskabsåret 2009 til 6,6 millioner kroner i regnskabsåret 2019.

Tværtimod er det gået så godt med forretningen, at Samsø Feriehusudlejning i løbet af de sidste 10 år udelukkende har haft sorte tal på bundlinjen, og at virksomheden for regnskabsåret 2019 landede sig et resultat på knap tre millioner kroner efter skat. Men i år vakte forårets nedlukning af landet og ikke mindst grænsen til Tyskland i en længere periode stor bekymring hos Lars Jensen, der samtidig blev ekstra udfordret af, at hans kompagnon blev langtidssygemeldt.

- Hvis du spørger folk her på øen, så ville de nok sige, at jeg hang med hovedet, fortæller Lars Jensen om den første tid efter, at landet lukkede ned.

Annonce

Fra modgang til fremgang

Nedlukningen gav ikke kun bekymring om årets indtjening. Det betød også ekstra administrativt arbejde i den lille virksomhed, der havde mere end almindeligt travlt med alt det administrative arbejde i forbindelse med aflysninger, ombookninger og nye bestillinger.

- Jeg besluttede, at vi skulle slette alle kontrakter for de gæster, der ønskede det, og give dem deres penge tilbage. Vi er en lille virksomhed med mange stamkunder, så hvis vi havde valgt at beholde nogle af vores kunders indbetalinger, havde vi mistet vores eksistensgrundlag, siger Lars Jensen.

Tilbuddet blev taget godt imod af særligt virksomhedens tyske kunder.

- De fleste har enten booket et hus til næste år eller sagt: ”Lad pengene stå, indtil vi ved, hvornår vi kan komme igen”. Nogle få af vores nye tyske kunder har vi sendt penge tilbage til, men andre har sågar spurgt, om vi skulle låne penge for at komme igennem krisen, fortæller Lars Jensen.

Men det har ikke været nødvendigt. For hvor tyskerne meldte fra, trådte danskerne til. Så fra maj og særligt siden starten af juni har langt de fleste af Samsø Feriehusudlejnings huse været stort set revet væk.

Annonce

Kan trække vejret igen

- Faktisk har vi fået flere danske bestillinger ind, end de tyske vi har slettet, siger Lars Jensen, der er positivt overrasket over udviklingen.

- Altså jeg havde jo ikke drømt om, at danskerne holdt ferie i maj og juni, men der har nærmest været fyldt op. Vi har haft over 100 ankomster om ugen i juni, og det er usædvanligt, siger Lars Jensen, der glæder sig over, at hele juli og den første uge af august også er booket op.


jeg havde jo ikke drømt om, at danskerne holdt ferie i maj og juni, men der har nærmest været fyldt op. Vi har haft over 100 ankomster om ugen i juni, og det er usædvanligt.

Lars Jensen, medejer af Samsø Feriehusudlejning


Men trods glæden over de mange danske bestillinger, var det først, da statsministeren i slutningen af maj satte dato på genåbningen af grænsen til Tyskland, at den knude af bekymring, som Lars Jensen havde båret rundt på siden nedlukningen, for alvor løsnede sig.

- Hver gang der var et nyt pressemøde, så troede vi jo hele tiden, at vi ville få en dato. Og hver eneste gang endte det med, at tyskerne i stedet måtte rykke deres ferie. Hvis vi nu bare havde fået datoen ”15. juni” at vide fra start, så havde der ikke været sådan et kaos. Det var jo simpelthen ikke til at have med at gøre med, siger Lars Jensen.

Han er særligt frustreret over alt det papirarbejde, det har medført, samt de manglende indtægter, som det har betydet for sommerhusejerne, der ikke har kunnet leje deres huse ud i mellemtiden.

- Men nu kan vi trække vejret igen, understreger han.

Annonce

Pænere trafiktal end frygtet

Det er ikke kun Samsøs Feriehusudlejning, der har været udfordret af krisen. Også hoteller, vandrehjem, restauranter, caféer, butikker og rederierne, der sejler passagerer frem og tilbage, har været påvirket af nedlukningen.

- Nedlukningen betød jo, at turistsæsonen ikke startede, hvor den plejede. Alt var lukket ned, siger Mette Løkke.

For Samsølinjen, der sejler passagerer fra Kalundborg på Sjælland til Ballen på Samsø og retur, betød nedlukningen en kraftig nedgang i antallet af passagerer under krisen.

- Især i de første 14 dage sejlede vi nærmest uden passagerer, fortæller seniorkaptajn Mikael Kjerulf, der primært sejlede gods og et par fastboere fra Samsø til Sjælland i perioden.

Frem til den gradvise genåbning af landet har Mikael Kjerulf tydeligt mærket tilbagegangen i antallet af passagerer. – Det har været som at sejle med et spøgelsesskib, fortæller den 51-årige kaptajn. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Han vurderer, at færgen maksimalt havde omkring 50 passagerer ombord på M/F Samsø i den første tid, og det til trods for, at færgen har plads til op mod 590 passagerer ombord.

- Der var bare ingen mennesker, siger Mikael Kjerulf, der ikke har oplevet noget lignende i sin 25 år lange karriere.

Nedgangen har da også været til at tage og føle på, for rederiet Molslinjen, der ejer Samsølinjen. Men hvor Molslinjens færgeoverfart over Kattegat i perioden mistede nærmest al indtjening, var trafiktallene faktisk forholdsmæssigt bedre på Samsølinjen.

Annonce

Danske øer lokker

- Det er klart, at når statsministeren går ind i glassalen siger, at alle danskere skal blive hjemme, så gør de det, siger Jesper Maack, PR- og kommunikationschef på Molslinjen.

Men hvor 94 procent af alt trafik forsvandt på Molslinjens Kattegat-forbindelse, var det til sammenligning ”kun” omkring 75 procent af trafikken, der forsvandt på Samsø i den værste del af perioden. En udvikling, der er meget lig den, som rederiet har oplevet for deres færgeforbindelser til Bornholm og Fanø, og som Jesper Maack forklarer med, at øernes faste beboere, varer og tjenesteydelser stadig har været nødvendige at fragte frem og tilbage mellem fastlandet til de danske øer.

- Når det kommer til Kattegat-ruten, kan folk jo vælge at tage deres bil i stedet eller blive hjemme og tage mødet over Skype. Men grøntsagerne fra Samsø kan jo ikke tages over Teams, forklarer han.

Om Samsølinjen

  • Færgeselskabet er en del af rederiet Molslinjen, der i seneste tilgængelige regnskabsår i 2018 havde en omsætning på lidt over en milliard kroner.
  • Færgeselskabet sejler passagerer frem og tilbage mellem Ballen på Samsø og Kalundborg på Sjælland.
  • Færgeselskabet er et af i alt to færgeselskaber, der sejler til og fra øen.

Den gradvise genåbning af landet er dog begyndt at sætte sit præg på samtlige færgeruter, der i øjeblikket oplever en naturlig tilstrømning af passagerer. Fremgangen er også blevet hjulpet på vej af regeringens tilbud om gratis færgesejlads for gående og cyklister gennem hele juli.

- Vi kan se, at der bliver booket mange ture lige nu, også til Samsø. Men hvor meget det kommer til at indhente af det tabte, det er svært at sige lige nu, siger Jesper Maack.

Annonce

Håbet er lysegrønt

Hos Visit Samsø oplever de også optimismen blomstre op blandt øens erhvervsdrivende.

- Vi må sige, at danskerne har taget det til sig med at holde ferie hjemme, så vi kan se ind i en dejlig juli med god travlhed, siger Mette Løkke, der beskriver de mange turister som ”en befrielse" for de mange turist-afhængige erhvervsdrivende.

Men selvom udviklingen i øjeblikket er vendt, bliver sommeren på Samsø ikke helt som den plejer.

- På alle måder ser det fortrøstningsfuldt ud. Men vi kommer til at mangle vores årlige Samsø Festival, der plejer at trække 10.000 dedikerede gæster til, som sover på festivalpladsen. Dem kan vi ikke erstatte, men resten af stederne, ser det vældigt fornuftigt ud, siger turistchefen, der håber, at fremgangen vil være nok til at hjælpe de fleste erhvervsdrivende på vej.

- Jeg tror, at der er rigtig mange af vores aktører, der vil komme fornuftigt ud af det. Men det er under forudsætning af, at august, september og oktober bliver tilsvarende fornuftig, og at de under nedlukningen har kunnet gøre brug af de hjælpepakker, der er blevet stillet til rådighed, siger hun.

- Men det har været en fantastisk start efter corona, og det er dejligt. Det giver håb, understreger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Trekantområdet rykker sammen

Annonce