Annonce
Østjylland

Startups får hjælp udefra som aldrig før: Louise kedede sig med aktier, nu sætter hun sparepengene på spil i startups i stedet

- Selvom jeg selvfølgelig håber på en god case, der giver afkast, er det mere den gode case i sig selv, det handler om, end at juble over, hvad der står på bundlinjen, siger Louise Skarby. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Mens danskernes sparepenge i stigende grad bliver sat i aktier og obligationer, vinder en anden form for investeringer frem blandt erhvervsfolk. Her er det investeringerne i de små, ukendte startupfirmaer, der hitter. Og det er der flere forklaringer på.

Malling: Da Louise Skarby for to år siden sagde farvel til den virksomhed, som hun selv havde været med til at bygge op, og solgte sine aktier fra, følte hun sig fri. Fri til at dyrke motion, når hun ville. Og fri til at kaste sig ud i helt nye projekter, som for eksempel at købe en nærliggende byggegrund for at bygge sit eget fitnesscenter op. Men da corona spændte ben for hendes byggeplaner, ændrede drømmen sig brat.

Med penge på kontoen, men uden et projekt at give sig i kast med, blev hverdagen hurtigt en smule triviel. Investeringerne i aktier, obligationer og ejendomme gav ikke den i dag 40-årige Louise Skarby det kick, som hun sammen med sine to tidligere kollegaer havde fået af tilbage i 2008 at være med til at bygge deres egen virksomhed op fra bunden af.

- Jeg kedede mig med det. Det var ikke noget, der interesserede mig. Så jeg havde fået en i min bank til at investere på mine vegne, fortæller hun.

Annonce

Da Louise Skarby lidt tilfældigt en dag zappede forbi tv-programmet "Løvens Hule - velkommen til virkeligheden" på DR1, hvor hun hørte Mia Wagner fortælle om sine planer for at støtte op om kvindelige iværksættere, investorer og bestyrelsesmedlemmer gennem Nordic Female Founders, blev hun derfor ikke bare underholdt. Hun blev inspireret.

Louise Skarby greb computeren og sendte en mail til Mia Wagner og Anne Stampe Olesen for at høre nærmere om projektet. Og efter en indledende optagelsessamtale med Anne Stampe Olesen, hvor Louise Skarby blandt andet blev spurgt ind til sin motivation for at ville investere, blev hun optaget i det, der første december i år gik i luften som Nordic Female Founders første investeringsklub.

En tryg start

- Jeg havde lidt tænkt tankerne før, og også kigget på forskellige business angels-netværk, men jeg havde ikke turde springe ud i det. Jeg tror, det virkede for stort, når man som jeg ikke har erfaring på området. Men her er det hele lidt mere trygt, fordi vi er et fællesskab, hvor man bliver hjulpet af andre investorer og af Mia (Wagner, red.) og Anne (Stampe Olesen, red.). Så det er ikke noget, som vi sidder med selv, fortæller Louise Skarby.

Der er ikke nogen handler, der er lukket endnu. Men der er tre virksomheder, som jeg er interesseret i at gå videre med.

Louise Skarby

Netop det har da også hele tiden været tanken med Investor Club. Det fortalte Anne Stampe Olesen så sent som i marts til Erhverv+, da de første byggesten blev lagt til klubben, der havde første møde mellem de i alt 17 investorer og otte inviterede iværksætterselskaber onsdag den 1. december i år. For både kvindelige iværksættere og kvindelige investorer er underrepræsenteret i dansk erhvervsliv, og det vil Nordic Female Founders gerne ændre på.

- Vi vil fandeme flytte på statistikkerne, lød det fra Anne Stampe Olesen dengang.

Og med investorer som blandt andre Louise Skarby, er det mål lidt tættere på. Også selvom den kommende investor i skrivende stund endnu ikke har sat sine sparepenge i et iværksætterselskab.

- Der er ikke nogen handler, der er lukket endnu. Men der er tre virksomheder, som jeg er interesseret i at gå videre med, fortæller hun.

Annonce

Flere firmaer får succes

Det er ikke kun Louise Skarby, der har fået øjnene op for at investere. Gennem de senere år er antallet af de såkaldte business angels, som man kalder de personer, som investerer deres tid og penge i nystartede virksomheder, vokset.

I Danmark er antallet af aktive business angels, der som minimum har to virksomheder i deres investeringsportefølje og en bestyrelsespost, på bare to år steget med 11 procent. Fra 2200 aktive investorer i 2018 til 2400 aktive investorer i 2020. Det fremgår af en netop udgivet analyse, som blandt andre Vækstfonden står bag.

Og det ikke kun er antallet af investorer, der vokser. Det gør også antallet af virksomheder, der investeres i. Mens 5000 virksomheder i 2018 fik økonomisk støtte og rådgivning fra investorer udefra, lød det tal i 2020 på 5900 virksomheder.

Spørger man digitaliseringsdirektør i Vækstfonden Ditte Rude Moncur, hvad der ligger bag udviklingen, ser hun flere forklaringer på den stigende interesse. Men særligt har det betydning, at der er kommet mere risikovillig kapital i markedet, samtidig med at danske iværksættervirksomheder i stigende grad klarer sig godt, ikke bare i Danmark, men også udenfor landets grænser.

- Vi ser flere danske iværksættere, der får global succes, og det er også med til at øge investeringslysten. Så vi taler meget om, at det er en udvikling, der har været undervejs længe, fordi der er sket en modning af hele økosystemet, forklarer Ditte Rude Moncur.

Det er dog ikke kun udsigten til et godt afkast, der får investorerne til at kaste sig over startupmiljøet. Også muligheden for at være med til at gøre en forskel gennem sin investering ved enten at bidrage til at skabe arbejdspladser og vækst eller ved at investere i løsninger, der løser nogle af de største samfundsmæssige udfordringer, har ifølge digitaliseringsdirektøren stigende betydning.

- Fintech (der er en samlet betegnelse for den rivende udvikling, der foregår i spændingsfeltet mellem IT og finans, red.) er for eksempel et af de områder, der er meget interesse for lige nu, både fra både danske og udenlandske investorer. Men også højteknologiske fødevarevirksomheder er en spirende klynge, som der er interesse for, fordi en mere bæredygtig fødevareproduktion er en af de udfordringer, vi også som samfund står over for, fortæller hun.

Desuden er mange af de nye investorer ofte født ud af de vækstvirksomheder, der er lykkedes med rejsen, og som derfor gerne vil hjælpe andre startupfirmaer med gennembruddet. Så i takt med, at antallet af vækstvirksomheder vokser, gør antallet af investorer det samme. Derfor forventer Ditte Rude Moncur også, at udviklingen vil fortsætte.

- Vi taler om, at der er sket en erfaringsopbygning i markedet, fordi flere virksomheder har fået succes med at vokse sig store, og derfor kan de bringe ny viden og kapital ind i andre vækstvirksomheder, forklarer digitaliseringsdirektøren.

Annonce

Mere end penge

For 40-årige Louise Skarby er det da også netop muligheden for at videregive noget af sin viden og hjælpe håbefulde investorer godt i gang, der trækker.

- Som det er lige nu, har jeg ikke behov for selv at skabe et nyt firma. Det konstaterede jeg, da min plan om at starte et fitnesscenter op gik i vasken. Men jeg vil stadig gerne være med til at bidrage til et firmas udvikling og de tanker, der er i opstarten, siger Louise Skarby, der ingen planer har om at være passiv investor.

- Det er megavigtigt for mig, at jeg ikke bare kommer med penge og så venter på, at de vækster, understreger hun.

Tværtimod er det hendes forventning at være en aktiv del af den eller de virksomheder, som hun investerer i. For hun er overbevist om, at hun foruden sit store netværk inden for online marketing har megen brugbar erfaring at dele ud af fra sin tid som medstifter og medejer af marketingsfirmaet Søgemedier, der i dag går under navnet Generaxion.

- Jeg er måske ikke super corporate, og der er selvfølgelig ting, som jeg ikke kan finde ud af, som andre er dygtigere til. Men jeg kan godt lide driften og at eksekvere på de små ting i en virksomhed, siger Louise Skarby.

- Og så har jeg tiden. Mange investorer har fuldtidsarbejde. Men det har jeg ikke, understreger hun.

Vejer hun risikoen ved at investere i aktier, obligationer og ejendomme op mod muligheden for at hjælpe en startupvirksomhed på vej, er hun derfor heller ikke i tvivl om, hvad valget falder på.

- For mig er der ikke tale om store investeringer. Så selv hvis det viser sig, at firmaet må lukke efter to år, har jeg jo fået læring ud af det. Og hvis det omvendt går godt, så er det jo supersjovt at være med i en virksomhed, der vækster. Der er en helt anden energi end en på arbejdsplads, hvor folk bare er ansat, siger Louise Skarby, der også et andet mål med sin investering.

Annonce

Går glip af potentiale

- Jeg synes, hele dagsordenen omkring diversitet og at skubbe mere på, så kvinder også får lidt ekstra hjælp med iværksætteri, er relevant. Jeg er på ingen måde rødstrømpe eller feminist, og en af de mulige investeringer er da også drevet af to gutter, men jeg vil gerne bakke op om, at vi får flere kvindelige iværksættere, kvindelige investorer og kvindelige bestyrelsesposter, siger Louise Skarby.

Ser man nærmere på den analyse, som Vækstfonden er medudgiver på, står det da også hurtigt klart, at der fortsat er en overvægt af mænd blandt investorerne. Således er blot en ud af ti af de aktive business angels i analysen en kvinde. Et tal, der ikke har rykket sig væsentligt i de seneste to år.

- Konsekvensen er, at vi går glip af noget potentiale. Vi ser en skæv kønsmæssig fordeling både blandt investorer og iværksættere. Og det kræver en indsats i alle led af økosystemet, hvis vi skal lykkes med at få alle i spil. Hvis vi får flere kvinder på banen, vil vi se flere idéer omsat til gode forretninger, og vi vil få skabt mere værdi og flere nye arbejdspladser, siger Ditte Rude Moncur.

Og køn er ikke den eneste udfordring, som iværksættere på jagt efter investeringer, står overfor. For selvom interessen for at investere i iværksættere i dag er større end for bare få år siden, skal man som iværksætter også have for øje, at der er stor forskel på, hvor investeringslysten er størst. For eksempel er det langt lettere at få en investering hjem, hvis ens firma har adresse i København, Odense eller Aarhus fremfor hvis firmaadressen er i Lemvig eller Aabenraa.

Ser man nærmere på de tre investeringscases, som Louise Skarby har kig på, har de også adresse i København. Men for Louise Skarby har det ikke været området, der har haft afgørende betydning. Det har derimod været det personlige match.

Alligevel kan netop det at have placeringen for øje have betydning, hvis vi i Danmark vil fremme vækst i alle dele af landet, understreger digitaliseringsdirektør Ditte Rude Moncur.

- Hvis vi ikke får øje på alle dygtige iværksættere på tværs af hele landet, så kan vi risikere at overse muligheder for netop at få skabt vækst og arbejdspladser rundt i hele Danmark, siger hun.


Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce