Annonce
Vestjylland

Spær af stål og et hjerte af guld - alle skal have en fair chance hos Give Steel

Torben Larsen blev medejer af Give Steel i 2003. Årene har været præget af stor vækst, men det får ham ikke til at glemme det sociale engagement - tvært imod. Foto: Give Steel
Social ansvarlighed kan sagtens gå hånd i hånd med økonomisk vækst. Kunsten er at være sulten efter udvikling.

BRANDE: Jo ældre, man bliver, jo yngre ser andre ud.

De unge mænd ser på afstand voksne ud, som de står der i arbejdstøj med sorte fingre og arbejder med at svejse og skære i stålspær. To af dem hjælper hinanden, mens en tredje går forbi og fyrer en kæk bemærkning af, og de griner og ligner pludselig mere store drenge.

Torben Larsen kigger på ”sine” drenge med et blik, som udstråler lige dele stolthed, varme og måske en lille smule bekymring. Det ligner det blik, som forældre sender teenagebørn, når de er ved at blive store og flyvefærdige.

En af drengene har en far, der er røget i spjældet. En anden er selv lige blevet løsladt. Alt for få af dem har haft forældre, der har haft overskud til at kigge på dem på samme måde, som direktøren for Give Steel, Torben Larsen, gør: Kigget og set nogle gode drenge, som kan og vil noget.

- Alle skal have en chance her hos os. Og vi tager rigtig mange kleinsmedelærlinge ind. Og jo, der er da nogle, der falder fra, og det gør mig enormt ked af det, når det sker. Men de skal have en chance, og nogle får flere chancer, også selv om vi nogle morgener må køre hjem til dem og banke på og spørge, om de kunne have lyst til at komme på arbejde i dag, siger Torben Larsen med et skævt smil.

Vi skulle egentlig have talt om bæredygtighed og vækst: Give Steel er halvejs til målet om at nå en milliardomsætning. Al produktion har altid foregået – og foregår stadig - i Danmark.

Og 400 mennesker er på lønningslisten i den virksomhed, der begyndte som ”Give Stålspær” med knap 10 ansatte, da Torben Larsen og Teil Bechmann overtog virksomheden for 17 år siden. Regnskabet for 2019 satte rekord med millionoverskud.

Give Steel A/S

  • Give Steel er specialist i stålspær – altså bærende konstruktioner i bygninger. Der er for eksempel leveret 5000 tons stål til en batterifabrik for elbiler i det nordlige Sverige.
  • Virksomheden blev i 1974 stiftet i Spjald, men har i dag al produktion i Brande, så alt er fortsat ”Made in Denmark”. Derudover er der et salgskontor i Tyskland og ingeniørkontorer i Aarhus og i Polen – i alt cirka 400 medarbejdere.
  • Give Steel uddanner lærlinge inden for metalområdet. I dag udlæres kleinsmede, automatikteknikere, malere samt elever inden for indkøb, økonomi og kantine.
  • Administrerende direktør Torben Larsen har på vegne af virksomheden modtaget flere hæderspriser. Revisionsfirmaet PwC har senest kåret ham som en af årets ejerledere, mens EY har nomineret Give Steel til ”Entrepreneur Of The Year”.
  • Give Steel omsatte i 2019 for næsten en halv milliard kroner. Det gav et rekordoverskud på 25 millioner kroner før skat.
  • Hjemmeside: www.givesteel.com

Jo, dækningsbidrag er vigtigt. Man skal passe sit arbejde og sørge for, at der kommer penge i kassen. Men det er de menneskelige værdier – omsorg, ligestilling, ordentlighed – som får Torben Larsens øjne til at skinne.

Annonce

Kunder værdsætter det

Hos Give Steel er CSR – social ansvarlighed - langt mere end bare ”dét der kapitel i årsrapporten, som man bladrer hen over for at komme om til nøgletallene”. Der har været arbejdet målrettet med CSR, stort set siden Torben Larsen og Teil Bechmann i 2003 overtog virksomheden.


Sælgerne har erfaret, at vores kunder også sætter pris på vores CSR-indsats. Måske fordi vores sociale engagement understreger, at vi er ordentlige mennesker, også når vi skal løse projekter sammen.

Torben Larsen, administrerende direktør, Give Steel


- For mig handler det om den måde, vi behandler hinanden som mennesker på. Vi har alle haft et liv, som vi ikke nødvendigvis har været 100 procent herre over, og vi er forskellige. Men vi er alle sammen mennesker, og mange af os trives godt med respekt, gensidig tillid og klare rammer, siger Torben Larsen og tilføjer noget, som burde få mange andre til at spidse ører:

- Allerede efter første år kunne vi se, at det her havde en effekt. Både indadtil i forhold til trivsel, men også udadtil. Ikke alle i vores organisation kunne fra starten se værdien af indsatsen, men sælgerne har erfaret, at vores kunder også sætter pris på vores CSR-indsats. Måske fordi vores sociale engagement understreger, at vi er ordentlige mennesker, også når vi skal løse projekter sammen.

Give Steel arbejder med social inklusion i deres lærlingeuddannelse. Værkfører Kristian Eliseholm fungerer som mentor for en del af lærlingene. Her sammen med Daniel Lemming (tv) og Dennis Brinch (i midten) og Jonas Sinkbæk (th). Foto: Jesper Voldgaard/Give Steel

”Ordentlighed” er et af de begreber, som Torben Larsen vender tilbage til flere gange. Han ved godt, at det får den 56-årige mand til at lyde håbløst gammeldags. Men han er nu engang flasket op med, at man skal opføre sig ordentligt – at man skal være mod andre, som man ønsker, at de skal være mod én selv.

Annonce

Vokset op med gode værdier

Det lyder som værdier, som mange af vestjyder er flasket op med derhjemme, på arbejde og i søndagsskole. Og jo, sådan var det også, da Torben Larsen gik i korte bukser.

- Jeg er vokset op på landet, hvor vi havde mange pligter. Men vi lærte også at respektere og hjælpe andre. Mine forældre er stærkt troende kristne og lægger stor vægt på omsorg for andre. Jeg er nok ikke specielt religiøs selv, men her beskæftiger vi mennesker, der bekender sig til mange forskellige religioner. Og jeg respekterer og beundrer virkelig de mennesker, som er religiøse, fortæller Torben Larsen og uddyber:

- Det er, som om de har en indre ro. De fleste mennesker trives godt med, at der er nogle klare rammer omkring dem – en slags leveregler. Og de kristne værdier om eksempelvis omsorg og næstekærlighed, som Danmark har baseret vores samfund på i flere hundrede år, er såmænd slet ikke så dumme.

Det er ikke bibelvers, der bliver læst op på møderne i ledelsen hos Give Steel. Men de næstekærlige værdier er smeltet naturligt ind i vækstplaner som et brændende ønske om at gøre det lidt bedre; et ønske om at være lidt bedre, både som menneske og som virksomhed.

Hvis Torben Larsen skal beskrive sin drivkraft med ét ord, er det ”sult”.

- Du skal være sulten efter udvikling. Se på mulighederne og vær foran hele tiden. Jeg bliver af og til kontaktet af ledelseskonsulenter, som gerne vil hjælpe os med at blive bedre. Det er sikkert godt, hvis man er rådvild, men jeg plejer at spørge, om de tror, at de kan finde noget, som er vigtigere end de 1000 ting, der allerede står på min egen liste? Der er altid noget, vi kan gøre bedre i morgen, fastslår Torben Larsen.

Den slanke direktør for Give Steel er alt andet end mæt, selv om de har ”verdens bedste kantine”. Regnskaberne har sat rekord flere år i træk, og der er et godt potentiale for at vokse yderligere.

Annonce

Svejsekurser i fængsel

På den sociale indsats er der også udviklingsplaner. Seneste tiltag holder parkeret uden for den gigantiske fabrik i Give: En stor lastbiltrailer, som Torben Larsen insisterer på at vise frem.

- Der mangler lærlinge, og de unge har brug for at se mulighederne i en erhvervsfaglig uddannelse. Så vi har fået indrettet svejsekabiner i traileren, så vi kan køre ud til de unge og lade dem prøve. Vi har besøgt skoler, og vi har en plan om at besøge belastede boligkvarterer også, fortæller Torben Larsen.

Give Steel har købt en lastbiltrailer og indrettet den til undervisning i svejsning. Det betyder blandt andet, at indsatte i fængsler kan få et AMU-bevis. Foto: Thomas Maxe

Han ligner en lille dreng i en slikbutik, mens han griber en svejsehjelm og lover, at han snart får skaffet nogle med Give Steels eget logo.

- Vognen kan jo også bruges til voksenundervisning, for eksempel i AMU-regi. Vi har i mange år undervist i fængslet i Sdr. Omme, men der er ikke ret meget plads i deres værksted. Nu kan vi køre vognen ind til dem – og i den kommende uge holder traileren i Enner Mark Fængsel ved Horsens. Det er ikke, fordi vi nødvendigvis forventer, at de skal arbejde for Give Steel, men vi vil gerne bygge noget på dem som mennesker. De får et AMU-bevis og føler, at de kan noget, og det giver dem forhåbentlig en lidt større chance for at komme fremad i livet, siger Torben Larsen.

Vi taler ikke om, hvad det har kostet at indrette traileren. Vi taler heller ikke om, hvorfor Give Steel overhovedet bruger tid og penge på projektet. Det ville være tåbelige spørgsmål.

Den, der har evnen, har pligten. Sådan er dét bare.

EY Entrepreneur Of The Year

Give Steel A/S er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2020, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.

Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:

Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret

Virksomheden har eksisteret i mindst tre år

Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte

Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår

Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce