Annonce
Dette er en klumme. Den udtrykker skribentens holdning.
Erhverv

SMV-kompasset: Krigen i Ukraine skaber rekordstor mangel på materialer

Morten Laugesen, Sydbank. Pressefoto

Mange små og mellemstore virksomheder (SMV’er) har de seneste måneder kæmpet en hidtil uset kamp med at få tilstrækkeligt med råvarer og materialer hjem til tiden.

Den store mangel på materialer er blevet udløst af et sammensurium af forsyningskaos, coranedlukninger og stor efterspørgsel efter alskens varer under pandemien, hvor forbrugere i store dele af verden i perioder ikke har haft mulighed for at bruge penge på restaurantbesøg, rejser og andre oplevelser.

Samtidig har Ruslands invasion af Ukraine ført til produktionsstop hos ukrainske underleverandører, ligesom import-forbud og boykot af russiske varer på rekordtid har afskåret Rusland fra de globale forsyningskæder.

Annonce

Disse tiltag går hårdt ud over den russiske økonomi, men de har også sendt store skvulp gennem de internationale råvaremarkeder, der nu kan mærkes hos mange danske virksomheder.

Eksempelvis var det sidste år 18 procent af den danske import af jern og stål, der kom fra Rusland, mens det var lidt over fem procent af den danske træimport, der kom fra Rusland. Derfor er mange virksomheder nu i gang med at finde nye leverandører, hvilket ikke er helt ligetil i et marked plaget af knaphed og stor usikkerhed.

Virksomhedernes store udfordringer med at få tilstrækkeligt med materialer og råvarer hjem til tiden kan tydeligt aflæses i Danmarks Statistiks seneste temperaturmåling af dansk erhvervsliv, der viser, at manglen på materialer er steget yderligere efter Ruslands invasion og nu befinder sig på et rekordhøjt niveau.

Mens det i bygge- og anlægsbranchen er 38 procent af virksomhederne, der er ramt af mangel på materialer, er det i industrien 64 procent af virksomhederne, der nu har problemer med at få tilstrækkeligt med materialer hjem.

Samtidig med krigen i Ukraine er nye coronanedlukninger i Kina med til at kaste yderligere grus i de internationale forsyningskæder.

Særligt store er udfordringerne hos virksomhederne beskæftiget med fremstilling af elektrisk udstyr, da det her er 87 procent af virksomhederne, der er ramt af materialemangel, hvilket utvivlsomt afspejler den globale mangel på mikrochips.

Det er uhyre vanskeligt at vurdere, hvor længe manglen på materialer vil være et udbredt problem for dansk erhvervsliv. For samtidig med krigen i Ukraine er nye coronanedlukninger i Kina med til at kaste yderligere grus i de internationale forsyningskæder.

Derudover ser vi lige nu en tendens til, at virksomheder i hele verden opbygger større lagerbeholdninger for at sikre sig mod de store forstyrrelser i de internationale forsyningskæder. Det giver god mening for de enkelte virk-somheder, men på kort sigt er denne tendens med til at skabe et endnu større pres på forsyningskæderne.

Det er dog værd at fremhæve, at vi i Danmark og store dele af den øvrige verden ser, at forbrugerne i kølvandet på coronapandemien igen er begyndt at skrue op for forbruget på restauranter, hoteller og oplevelser, mens de køber færre fladskærme og andre varer, end de har gjort under pandemien. Hvis denne normalisering af forbruget fortsætter, vil det på sigt mindske presset på de internationale forsyningskæder.

Selvom de danske virksomheder de seneste måneder har oplevet hidtil usete problemer med at få materialer hjem til tiden, er det vigtigt at understrege, at aktiviteten i dansk erhvervsliv langt fra er gået i stå. Tværtimod.

Der er fuld fart på bygge- og anlægsbranchen, hvor beskæftigelsen nu befinder sig på et rekordhøjt niveau. Den samme udvikling gør sig gældende hos de danske industrivirksomheder, hvor maskinerne fortsat snurrer hurtigt på trods af den store mangel på materialer.

Det vidner om, at de danske SMV’er i vid udstrækning formår at tackle manglen på materialer, selvom den skaber store hovedbrud i dagligdagen.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Lines hjerneskadede søn gav hende idéen til at starte virksomhed: Har hjulpet ham til at bedre liv og nu skal andre have samme mulighed

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kæmpe tøjfabrikant er nødt til at investere millioner i ny lagerhal for at følge med: Se videoen af det højteknologiske lager, hvor 36 robotter suser rundt

Annonce
Østjylland

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Vestjylland

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Sydjylland

Kolding Havn hiver millioner i land - og leder efter ny direktør efter sag om skjult regning fra luksushotel

Erhverv For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Erhverv For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Annonce