Annonce
erhvervplus

Smeltede tanker blandes med et kilo snusfornuft

Krølhjernerne Steffen Kruse (tv.) og Simon Bøytler hjælper i "Skaberiet" iværksættere, der har samme udfordringer, som de selv har eller har haft. Foto: Carsten B. Grubach
Iværksættere får vitaminer til hjernen i ”Skaberiet”.
Annonce

HADERSLEV:

Når en iværksætter

skal skabe nye ideer

tager han først en mægtig gryde

og et kilo flyvske tanker omtrent.

Og hvis gryden ikke vælter

blandes tankerne mens de smelter

med et kilo snusfornuft

til det lugter brunt og brændt.

Og i tanker og fornuften kommer

man en halv snes fine forslag

som man rører ud i gryden

med et kilo økonomisk sans.

Når det værste er af vejen

krydres hele gryderetten

med en masse ægte drivkraft

og et ordentligt skud passion.

   

Det er skam - ikke mindst i kreativitetens altid grænsesøgende navn – ganske lovligt at omskrive ”Peberkagebagesang” fra ”Dyrene i Hakkebakkeskoven” til en lille uskyldig og opkvikkende iværksættersang. Og sikkert også helt i forfatter Thorbjørn Egner og hans danske oversætter Halfdan Rasmussens ånd.

Den omskrevne iværksættersang passer på en prik på ”Skaberiet”, et iværksættende laboratorium skabt i kælderen under Haderslev Erhvervsråd i et rum, der tidligere blev benyttet til fitness.

Nu gives der i stedet vitaminer til hjernen, og der bobler masser af ideer i ”Skaberiet”, døbt af en kreativ sjæl i kommunen, som sammen med erhvervsrådet og iværksættervirksomheden Bøytler & Kruse har givet rum og plads til fri fantasi-udfoldelse for skoleelever, iværksættere og etablerede virksomheder, som trænger til et frisk pust.

Annonce

To krølhjerner

Seneste nyt er Medieskabt, hvor man kan producere video og podcast – et gratis tilbud til erhvervsrådets medlemmer, og en god platform for iværksættere, der gerne vil promoveres.

Fast inventar i ”Skaberiet” er Simon Bøytler og Steffen Kruse, to krølhjerner, der efter en spag start i et parcelhus i forstaden Marstrup, er brudt igennem med Bøytler & Kruse, som laver 3D-print. Og mens Kruse blandt andet underviser skolebørn i print-teknikken på kommunens regning, suser Bøytler ud til private virksomheder og tilbyder print-hjælp til forskellige kreative opgaver.

Virksomhederne er naturligvis også velkomne i ”Skaberiet”, og der netværkes på livet løs, så gryden kan holdes i kog.

I Medieskabt, som udviklingskonsulent Lene Bræraa fra Haderslev Erhvervsråd her viser frem, kan man producere video og podcast. Foto: Carsten B. Grubach

Og det var da også over et rundstykke på et netværksmøde i Erhvervenes Hus i Vojens, at Jacob Petersen, produktionsingeniør i Nito, fandt ud af, at han kunne gøre god brug af iværksætterparret Bøytler & Kruses evner.

Annonce

Perfekt match

- Ja, det endda i vidt omfang, siger Jacob Petersen og fortsætter:

- Vi stod og skulle bruge 3D-print af nogle nye produkter, blandt andet skumslukningsudstyr og spulepistoler, som skal udvikles, inden vi går ind i selve produktionsfasen. Og det talte jeg med Simon om.

- Siden har vi brugt Bøytler & Kruse til forskellige andre opgaver mod betaling på timebasis. De kan også hjælpe med konstruktionstegninger og måle maskinudstyr op. Og måske er der andet, der gemmer sig i ærmerne. Vi bor tæt på hinanden, så det er nemt lige at smutte forbi og stikke hovederne samme. Så det har været det perfekte match.


Og i tanker og fornuften kommer man en halv snes fine forslag som man rører ud i gryden med et kilo økonomisk sans.

Iværksætterens omskrevne "Peberkagebagesang"


Simon Bøytler og Steffen Kruse rådgiver også andre iværksættere, der lægger vejen forbi ”Skaberiet”, mens en tredje iværksætter, Jakob Esben Hansen, hjælper til i Medieskabt.

– Desværre fik vi ikke så meget skoleundervisning i gang på grund af corona-epidemien, men vi håber at komme i gang efter sommerferien, hvor kommunen vil frikøbe nogle lærere til et testforløb, siger Steffen Kruse.

Han står også for en aften-seance, hvor iværksættere undervises i 3D-print, så de for eksempel selv kan fremstille et logo til bilen. Hver anden måned er der iværksættertræf med forskellige temaer.

Sideløbende klør Bøytler & Kruse på for at realisere deres egne drømme. Som det lyder i sangen:

Når en iværksætter skal skabe nye ideer….

Et makerspace

”Skaberiet” er et kreativt makerspace og værksted skabt i samarbejde med Haderslev Kommune og Bøytler & Kruse. Du har her mulighed for at udvikle prototyper i 3D print; arbejde i metal, træ og andre materialer. Som virksomhed, iværksætter, uddannelsesinstitution, ansat eller privat person kan du udvikle ideer og prototyper alene eller under vejledning. Du kan se mere om Skaberiet på Facebooksiden: “Haderslev Makerspace – Skaberiet”.

Annonce