Annonce
Vestjylland

Slut med at være ufaglært: Aman, Elo og Anne Marie får papir på evnerne fra ny industriuddannelse

Det tager kun cirka to år at blive produktionsassistent med speciale i døre og vinduer. Blandt andet derfor er uddannelsen en populær vej for voksne til at gå fra ufaglært til faglært. Foto: Thomas Maxe
Både arbejdsgivere og medarbejdere vinder, når ufaglærte får papir på kompetencerne som produktionsassistent med speciale i døre og vinduer.

SKIVE: Efter 17 år som ufaglært medarbejder hos vinduesfabrikken Ideal Combi i Hurup, Thy, var der en dag pludselig ikke flere opgaver til Elo Ardal. Og så blev han sendt hjem. Fyret.

Og hvor går man så hen som 60-årig? Jo, Elo gik tilbage til Ideal Combi - og blev genansat som voksenlærling.

Det er kun tre år siden, at de første elever afsluttede den nye erhvervsuddannelse som produktionsassistent med speciale i fremstilling af døre og vinduer. Den type virksomheder er der mange af i Midt- og Vestjylland, og de fik deres egen, helt nye uddannelse på Skive College.

Annonce

Det har været en ubetinget succes, konstaterer virksomhedskonsulent Thomas Langa Ogola, Skive College.

- Virksomhederne havde et ønske om at opkvalificere deres medarbejdere, så de blev mere fleksible og ikke bare bliver lært op til at betjene én bestemt maskine eller udføre én bestemt funktion. Det giver også medarbejderne papir på det, de kan, så de kan få mere spændende udfordringer - og det gør det nemmere at holde på de dygtige medarbejdere, fortæller han om uddannelsen, hvor eleverne blandt andet lærer at opstille CNC-styrede maskiner og at udføre den vigtige kvalitetskontrol af de producerede emner.

Skaber noget med hænderne

KPK Døre og Vinduer med fabrik på Morsø var en af de virksomheder, der bad Skive College om at etablere den nye uddannelse. Duda Petersen er voksenlærling og den næste i rækken af medarbejdere, som er på vej til at blive opkvalificeret.

- Jeg havde arbejdet inden for handel og kontor i 20 år og lavet regnskaber og har også været oldfrue. Men det er ikke så nemt at finde i arbejde i Danmark, konstaterer Duda Petersen, der er af grønlandsk afstamning.

I forbindelse med et aktiveringsprojekt skulle hun bygge små møbler i træ og fandt ud af, at det var spændende at skabe noget med hænderne.

- Her kunne jeg se et fysisk resultat af det, jeg havde lavet. Det kunne jeg godt lide, så jeg gik i gang med uddannelse til maskinsnedker - men senere skiftede jeg til produktions-assistentuddannelsen, fordi den er kortere, siger Duda Petersen.

De to erhvervsuddannelser er næsten ens i første del af uddannelsen - med den forskel, at produktionsassistenterne kan nøjes med to års uddannelse, mens det tager næsten fire år at få det fulde svendebrev som maskinsnedker.

Annonce

Kort forløb er et hit

Den korte uddannelsesperiode er en væsentlig del af succesen bag produktionsassistenterne, fortæller Thomas Langa Ogola.


To år er meget nemmere at overskue end fire år, og det giver stadig papir på de kompetencer, man har.

Virksomhedskonsulent Thomas Langa Ogola, Skive College


- To år er meget nemmere at overskue end fire år, og det giver stadig papir på de kompetencer, man har. Derfor ser vi rigtig mange ufaglærte voksne, som går den her vej for at opkvalificere sig, og vi fanger også nogle af de unge, som kommer fra FGU - altså dét, der tidligere blev kaldt ”produktionsskolen” - hvor mange af dem har svært ved at overkomme at gå i gang med en fire-årig uddannelse, fortæller virksomhedskonsulenten.

Det er lidt ligesom det gamle mundhed: ”Hvordan spiser man en elefant? Man tager bare én bid ad gangen!” - og på samme måde sker det, at eleverne ofte får appetit på mere, når de først opdager, at det slet ikke er så slemt at lære noget nyt.

Thomas Langa Ogola (th) og lærerne på Skive College er glade for, at de både kan give virksomhederne bedre arbejdskraft og hjælpe ufaglærte til at få papir på talenterne. Foto: Thomas Maxe

- Mange har ikke haft de bedste oplevelser med at gå i skole, men det er jo noget helt andet at være voksen elev på erhvervsskole, hvor undervisningen er meget praksisnær. De får en aha-oplevelse her: ”Jeg kan godt det her!” - og det giver dem blod på tanden, så en del af dem fortsætter og tager det sidste ét år og otte måneder og får sig et svendebrev som maskinsnedker, siger Thomas Langa Ogola.

Erhvervsuddannelse kan også være vejen til et lidt mere skånsomt arbejdsliv, fortæller en anden elev.

- Jeg har arbejdet hos Ideal Combi som ufaglært i samleafdelingen i to år. Det var meget fysisk hårdt arbejde, og jeg havde lyst til at lære noget, fortæller Aman Fitsum Tages.

Nu er han voksenlærling samme sted og kan se frem til et mere afvekslende og spændende job.

- Det er en god uddannelse, men der er mange nye, fagudtryk man skal lære, tilføjer han.

Annonce

Nyt hold på vej

Anne Marie Lund er voksenlærling hos Jeld-Wen i Løgstør. Hun har rundet de 60 år og var tæt på at opgive at finde arbejde.

- Jeg havde skadet min skulder efter en faldulykke, så jeg havde rigtig svært ved at finde job. Jeg er glad for, at jeg har fået muligheden for at vise, at jeg kan meget mere, end andre havde troet om mig. Det krævede en del at overbevise min arbejdsplads, men det lykkedes. Og det er et godt arbejde, selv om det også godt kan være fysisk anstrengende. Det er ikke altid tunge elementer, men når du håndterer flere tusinde, så kan du godt mærke det i kroppen, fortæller hun.

Thomas Langa Ogola håber at samle 12 deltagere til et nyt hold produktionsassistenter med start i januar.

- Hvis du er lidt fleksibel og er villig til at flytte eller køre til døre- og vinduesfabrikkerne, som typisk ligger uden for de større byer, så tør jeg godt garantere, at du kan få en læreplads. Og jeg tør også godt garantere fast arbejde bagefter, siger han.

Det næste hold elever skal være tilmeldt inden efterårsferien. Der findes gode muligheder for lønrefusion til virksomheden og bedre lønvilkår for eleverne, især for voksenlærlinge. Det kan Jobcentret, fagforeningen og erhvervsskolerne hjælpe med at undersøge.

Produktionsassistent

  • Der findes to hovedretninger i uddannelsen til produktionsassistent: Speciale i døre og vinduer eller speciale i møbler. Begge uddannelser var cirka to år – lidt længere, hvis man kommer lige fra folkeskolen.
  • Uddannelsen er meget praktisk orienteret, og man lærer blandt andet at arbejde med computer-systemer til opstilling og drift af maskiner. Og man lærer at arbejde med kvalitetssikring.
  • Produktionsassistenter får et eksamensbevis, men ikke et egentligt svendebrev. Men opbygningen er så tæt på den første del af uddannelsen til maskinsnedker, at man med kun et år og otte måneders supplerende uddannelse kan få svendebrev som maskinsnedker, for eksempel med speciale i møbelfremstilling.
  • Adgangskravet er skolegang svarende til 9. eller 10. klasse med mindst karakteren 02 i dansk og matematik. Hvis man for eksempel er ordblind, kan man komme til en særlig optagelsessamtale med mulighed for at give dispensation for eksamenskravet.
  • For voksne elever over 25 år er der mange muligheder for dels at give en lidt bedre elevløn, men også for at tilrettelægge uddannelsen fleksibelt efter erfaring og kompetencer.
  • Uddannelsen giver medlemmer af træindustriens arbejdsgiverorganisationer adgang til elevrefusion. Der findes også andre ordninger, for eksempel tilskudspuljer til ”sporskifte”, hvor man giver et job til en ny medarbejder til gengæld for, at en ufaglært får sig en uddannelse.
  • Læs mere på www.skivecollege.dk (søg på ”produktionsassistent”).
Annonce
Annonce
Fyn

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Annonce
Fyn For abonnenter

Til at begynde med havde Per lager under dobbeltsengen: I dag leger Søndersøvirksomheden med de helt store på markedet

Annonce
Erhverv

Dansk erhvervsliv øjner grønne ordrer efter tysk valg

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: Iværksætterselskaber synger på sidste vers

Erhverv

Klumme: Det betaler sig at skrue ned for mandehørmen

Erhverv

Klumme: Tønder med både tiltrækning og fastholdelse

Sydjylland

Robotter fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Sydjylland For abonnenter

Unge Kolding-drenge producerer medicinsk cannabis: - Vi vil gerne give folk med smerter noget håb

Erhverv

Klumme: Næste generation af ejerskifter venter lige om hjørnet

Annonce