Annonce
Erhverv

Slut med alder og køn - nu er kunderne røde, gule, grønne eller blå

Elisabeth Tejlmand er ved at blive certificeret inden for de fire emotionelle kundetyper, der er en ny måde at dele målgrupper op på. Foto: Pressefoto
Kommunikationskonsulent Elisabeth Tejlmand uddanner sig inden for den nyeste forskning, der viser, at kundegrupper ikke længere skal deles op efter køn, alder og uddannelse.
Annonce

MIDDELFART: Traditionelt set har man i markedsføring delt kunderne op efter køn, alder, uddannelse og andre let definerbare kriterier.

Det har betydet, at man har talt forskelligt til mænd og kvinder, folk med kortere og længere uddannelse og unge og gamle. Men det er helt forkert, eller det er i hvert fald ikke helt rigtigt.

Man skal i stedet kigge på om folk er blå, røde, gule eller grønne. Det fortæller Elisabeth Tejlmand, der er ved at blive certificeret inden for såkaldt emotionelle kundetyper.

- Når man taler om emotionelle kundetyper, er det altså ikke personlighedstyper. Det er derimod forskellige emotionelle tilstande, man kan være i, når man køber, fortæller Elisabeth Tejlmand, der til daglig driver PR og brandingbureauet, Tejlmand Kommunikation, i Middelfart.

- Der er fire forskellige typer, der dækker over fire forskellige præferencer. De fleste mennesker indeholder tre eller fire af dem, siger Elisabeth Tejlmand.

Elisabeth Tejlmand

Elisabeth Tejlmand er 47 år.

Hun har drevet Tejlmand Kommunikation siden 2012.

Hun er ved at blive certificeret indenfor de fire emotionelle kundetyper. Hun er færdig med uddannelsen i marts 2020.

Læs mere på tejlmandkommunikation.dk

Annonce

Rød, grøn, blå eller gul

Elisabeth Tejlmand beskriver de fire farver således:

Hvis man er rød, er man meget optaget af at købe det sidste nye skrig indenfor for eksempel teknologi. Man må bare eje den nye iPhone eller iPad, og det er ikke så vigtigt, at investeringen også fungerer om et halvt år.

Sådan er det ikke for de grønne. Et grønt køb handler om sikkerhed. Kan man regne med, at man får noget for pengene, og er man nu sikker på, at man kan regne med det, når andre har fundet tilfredsstillelse ved produktet? Det er typisk spørgsmål, som den grønne køber vil stille.

Det optager slet ikke den blå kundetype. Han vil have luksus og status, og hans køb motiveres blandt andet af, at de kan være med til at vise omgivelserne, at han er en succesfuld chef, leder eller forretningsmand.

For den gule type er velvære vigtig. Her gør man gerne noget for sig selv eller andre. Den gule er interesseret i at vide, hvad andre tænker, og når hun køber flyverdragt til børnene, er det vigtigt, at det giver hende følelsen af, at hun er en god mor.

Annonce

Videnskablig uddannelse

- Det, der gør det markedsføringsmæssigt interessant, er, at man med de her kundetyper slipper for at kommunikere rødt og blåt på samme tid. Man slipper for, at kunderne bliver forvirrede og budskabet mudret, siger Elisabeth Tejlmand.

De fire kundetyper er defineret af Sanne Dollerup fra Aalborg Universitet. Hun er ph.d-fellow i oplevelsesbaseret strategisk markedskommunikation og underviser altså blandt andre Elisabeth Tejlmand i de fire kundetyper.

Det har været helt afgørende for Elisabeth Tejlmand, at uddannelsen er videnskabeligt funderet:

- Det var det, der gjorde udslaget for mig i forhold til at investere i den her uddannelse. Men det betyder også meget, at der inden for uddannelsen er et voksende community af tekstforfattere, kommunikatører og fotografer, der kender til de her kundetyper.

- Hvis jeg for eksempel sidder hos en kunde og mangler et bedre foto, der passer til en grøn kundetype, kan jeg hurtigt finde en fotograf, der ved, hvad det handler om og kan agere efter det, siger Elisabeth Tejlmand.

Annonce

Godt for SMV'ere

I princippet kan man bruge de forskelligtfarvede kundetyper, ligegyldigt hvilket produkt man gerne vil sælge. De emotionelle kundetyper vil dog især være et redskab, som små og mellemstore virksomheder kan have glæde af.

- Hvis man er en stor virksomhed eller et stort reklamebureau, har man penge til at undersøge folk i specifikke målgrupper. Hvad motiveres de af, og hvad tænder de på. Det kan de små og mellemstore virksomheder ikke, for det har de ikke råd til, siger Elisabeth Tejlmand.

Og det er altså her, at de røde, blå, grønne og gule kundetyper kommer ind i billedet.

- Jeg kan hjælpe dem til at se de steder, hvor de ikke får kommunikeret grønt nok for eksempel. Man kan som virksomhed godt have sin egen identitetsfortolkning af kunden, som betyder, at man gør noget, der føles godt i maven, men som faktisk ikke er grønt nok, siger Elisabeth Tejlmand.

Annonce

Den blå er svær

Indtil videre har uddannelsen været en professionel øjenåbner for Elisabeth Tejlmand. Personligt er hun også blevet klogere.

- Det er en udviklingsrejse for mig. Min selvforståelse var til at starte med, at jeg var en meget rød kundetype, fordi jeg godt kan lide nye ting, som jeg gerne vil afprøve. Men jeg har fundet ud af, at det kun er nogle gange, at jeg er sådan. Det viser sig, at jeg er meget mere grøn og gul, siger Elisabeth Tejlmand, der har en klar oplevelse af, at det vil være svært for hende at kommunikere blåt.

- Det strategiske, planlægningen og analysen af den blå kundetype, har jeg styr på, men selve eksekveringen, altså det rent faktisk at skrive ordene til den blå kundetype er noget, jeg skal øve mig på. Mit ekspertområde er ikke salg, og det er som om, at der skal sælges mere til den blå. Det er jeg ikke god til, men hvem ved om ikke, at jeg kan blive bedre, siger Elisabeth Tejlmand og griner.

Og det er da bestemt en mulighed, for det er først til marts, at hun får sin certifikation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce