Brabrand: Selvom 39-årige Michelle Le Kynde er vild med vingummi, ville hun nødigt gå en hel julemåned igennem uden chokolade. Netop derfor er hun dobbeltglad for sit nye samarbejde med den økologiske og plantebaserede kakaotrøffelproducent Cocohagen samt den økologiske chokoladeproducent Elmelund Chocolatier. Et samarbejde der betyder, at Michelle Le Kynde denne jul sender 1200 økologiske julekalendere på gaden, der foruden økologiske vingummier fra hendes eget firma Sweetkynd også byder produkter fra de to andre producenter.
- Normalt plejer jeg først at tænke på jul til november. Men i B2B-markedet (virksomheder, der sælger varer til andre virksomheder, red.) har vi allerede taget hul på julen, fortæller Michelle Le Kynde med et grin.
Begrænset oplag
Det er første gang, at iværksætteren, der har haft firma i knap halvandet år, står bag en julekalender selv. Men tanken har hun puslet med siden sidste jul, hvor det gik op for hende, hvor stort potentialet i julesalget kan være.
Med et ja til konceptet fra både Elmelund Chocolatier og Cocohagen, som hun køber dele af varerne til julekalenderen fra, håber hun derfor på et godt salg.
- Men jeg er en smule sent på den i år. For de fleste vil gerne have julekalenderne ud i butikkerne allerede i efterårsferien, og jeg har først kunnet få papæskerne hjem i uge 41. Så jeg kommer til at pakke kalendere hele ugen, så de kan være klar til uge 42, siger Michelle Le Kynde.
Håbet i denne omgang er dog også primært at få dækket de omkostninger, hun har haft i forbindelse med fremstillingen af kalenderen, ind.
- Hvis kalenderen bare kan tjene sig selv hjem, så er jeg glad, fortæller iværksætteren, der med vilje kun har valgt at bestille et mindre parti julekalendere hjem, for i første omgang at få en fornemmelse af, hvor stor interessen er.
- Det er selvfølgelig et lille oplag set i forhold til, hvor stort et arbejde, der ligger i at fremstille kalenderne. Men som iværksætter ville jeg ikke risikere at brænde inde med et større oplag, forklarer hun.
Går salget derimod over al forventning, er håbet, at hun i de kommende år kan udvide konceptet til også at inkludere andre slikproducenter.
- Jeg synes jo selv, at det er en god idé med en blandet julekalender, der er bundet sammen af, at alle varerne er økologiske, siger hun.
En bedre kvalitet
At Michelle Le Kynde i dag har dedikeret sin karriere til at dulme andres søde tand, har i høj grad rod i hendes egen trang til søde sager. Gennem flere år arbejdede den oprindeligt uddannede erhvervsøkonom ellers indenfor marketingbranchen som både marketingskoordinator og marketingschef. Men under sin anden barsel tilbage i 2019, begyndte tankerne at kredse om muligheden for at prøve sig af som selvstændig indenfor et nyt felt.
- Jeg følte mig efterhånden fastlåst i marketingbranchen, så derfor havde jeg lyst til at prøve noget andet af, fortæller hun.
Selve idéen til, hvad hun som selvstændig skulle give sig i kast med, lå dog ikke lige for.
- Men jeg har engang fået et råd om, at det er vigtigt, at man som selvstændigt vælger at arbejde med noget, man elsker. For man skal kunne holde ud at arbejde med dag ind og dag ud. Og da jeg har altid været glad for slik og søde sager, fik jeg da også idéen til Sweetkynd over en slikskål, fortæller Michelle Le Kynde, som under begge sine barsler har haft en stor forkærlighed for vingummier.
Michelle Le Kynde, ejerleder i SweetkyndDet virkede en smule ligegyldigt, at jeg lige havde startet et slikfirma, når alt i nyhederne handlede om corona, og hele verden var i chok.
- Men jeg fik altid dårlig samvittighed, når jeg spiste vingummi over alle de e-numre og farvestoffer, der er i. Det fik mig til at tænke på, hvorfor der ikke fandtes et vingummimærke, der, på samme vis som man har set det indenfor lakrids og chokolade, løftede kvaliteten op til nye højder, siger Michelle Le Kynde.
Hun gik derfor i gang med at researche på, om der mon fandtes et kvalitetsmærke, hun havde overset. Og da det først gik op for hende, at et sådant produkt ikke eksisterede i dansk kontekst, havde hun svært ved at slippe tanken igen.
- Den aften og nat, jeg fik idéen, kunne jeg slet ikke sove. Mit hoved boblede over med idéer til produktet, fortæller hun.
Overrumplet af nedlukning
Efter sin barsel brugte Michelle Le Kynde derfor store dele af 2019 på sideløbende med sit fuldtidsjob at forberede sig til et liv som selvstændig. I første omgang ved at eksperimentere med selv at lave vingummier i køkkenet og ved at smage sig igennem utallige veganske vingummier, som hun bestilte hjem over nettet, for at finde frem til den helt rigtige konsistens, smag og duft på produktet.
Sidenhen på at finde frem til en producent, der var villig til at producere vingummier i de mængder, hun havde et behov for, og på sammen med producenten at finde frem til det helt rigtige udtryk på vingummierne. Blandt andet fandt de i fællesskab frem til, at rosévin fungerer fortrinligt som bund i vingummierne. Og så forberedte hun sig desuden sammen med sin mand økonomisk set på en hverdag, hvor familien kunne klare sig uden to faste indkomster.
Da hun i slutningen af 2019 sagde sit job op for at kunne gå fuldtid i firmaet Sweetkynd fra 1. januar 2020, var forventningen til den kommende produktlancering derfor stor. Og da hun i det nye år i marts langt om længe fik de bestilte varer hjem, skød hun af sted som en pil for at besøge forhandlere i et så højt tempo, at hun dårligt nok opdagede det, da statsminister Mette Frederiksen i en tale til folket 11. marts opfordrede store dele af landet til at lukke ned.
En skuffende start
- Jeg kan huske, at jeg havde en aftale med en vinmand i Aarhus den samme onsdag. Og lykkeligt uvidende om situationen, forsøgte jeg at lukke en aftale med ham. Men jeg kunne godt mærke, at interessen var sparsom, fordi han selv havde fået flere aflyste aftaler ind, husker Michelle Le Kynde.
Da det først gik op for hende, hvad der skete, var det derfor med hendes egne ord ligesom at få ”en kold spand vand i hovedet”.
- For mange virksomheder, der i forvejen havde et kundegrundlag, har situationen alt andet lige været anderledes. Men som iværksættervirksomhed, der lige var startet op, var det en svær tid, understreger Michelle Le Kynde, der hverken kunne komme afsted til planlagte messer og arrangementer eller tage på charmeoffensiv hos forhandlere, som hun ellers havde planlagt.
- Og det var ellers dér, jeg havde tænkt, at folk skulle se, smage, dufte og føle mit produkt, siger hun ærgerligt.
Iværksætteren havde sågar en pressemeddelelse klar, som hun endte med at lade ligge i skuffen. For som hun siger:
- Det virkede en smule ligegyldigt, at jeg lige havde startet et slikfirma, når alt i nyhederne handlede om corona, og hele verden var i chok.
- Så hele lanceringen gik meget anderledes, og ærligt talt mere skuffende end jeg havde regnet med, siger Michelle Le Kynde.
Fokuseret på fremtiden
Trods den vanskelige start nåede Michelle Le Kynde dog at få en fornemmelse af, at der var kunder til produktet. Blandt andet lykkedes det hende at samle mere end 30.000 kroner ind til Sweetkynd gennem Coop Crowdfunding. Og det, sammenholdt med de aftaler hun trods alt nåede at få i hus med forhandlere i løbet af de 10 første dage af firmaets levetid, gav hende en tro på, at projektet kunne lykkes.
Efteråret viste sig da også mere gunstigt end foråret, og jo flere restriktioner, der sidenhen er løftet, jo bedre er forretningen gået.
I dag har Sweetkynd således foden ind hos i alt 130 forhandlere, og selvom væksten endnu ikke dundrer derudaf med raketfart, forventer Michelle Le Kynde trods alt sorte tal på bundlinjen i år.
- Så der er helt klart et potentiale, mener Michelle Le Kynde, der i øjeblikket går med drømme om at få mulige investorer ind i firmaet.
Ligesom med den kommende julekalender brygger hun desuden også på planer om at lancere nye produktserier i samarbejde med andre. Blandt andet går hun med tanker om at lancere gavekurve med Sweetkynds vingummier og rosévin fra danske vinavlere.
Derfor har hun i øjeblikket to interimistiske gavekurve stående på reolen med de vine, hun indtil videre har smagt sig frem til er det bedste match.
- Men jeg er stadig ved at se, hvor projektet lander, siger Michelle Le Kynde.
For som det er tilfældet i så mange andre iværksættervirksomheder, gælder det også i Sweetkynd om at prøve sig frem.