TRANSPORT: Erhvervslivet skriger efter kvalificeret arbejdskraft. Et af de højeste skrig kommer fra de danske transportvirksomheder. ITD, brancheorganisation for den danske vejgodstransport, vurderer, at der i øjeblikket mangler i omegnen af 10.000 lastbilchauffører i Danmark. Et meget højt tal og derfor er der brug for politiske initiativer, der kan tilføre mere arbejdskraft.
– Ønskescenariet vil være, at de unge kan begynde at tage lastbilkørekort, fra de er 17 år. Det er i den alder, de står over for et uddannelsesvalg, og hvis de så der ikke kan komme i gang med at lære at køre lastbil, er det ikke sikkert, at vi så får hold på det unge menneske, der er interesseret i at komme ind som chauffør, siger Henriette Kjær, politisk chef i ITD.
- Der er jo stor forskel på, om man er 17 eller 21 år. Man kan godt begynde at tage stort kørekort som 18-årig, men så skal man have et ansættelsesbrev eller en lærlingeplads, og hvis man ikke har det, er det ikke sikkert, at man vil vente, til man bliver 21, som EU-reglerne i dag.
Hjælp fra kommunerne
- Det kan tage tid at ændret EU-reglerne, selv om de står over for at skulle revideres. Men her og nu kan jobcentrene i kommunerne hjælpe de ledige med at betale for et stort kørekort, for det er dyrt.
Så hjælper kommunerne vore branche, og de ledige får et fast arbejde, siger den tidligere toppolitiker, der prøver at påvirke nutidens beslutningstagere på Christiansborg til at skrue på de rigtige håndtag, så det kan blive mere attraktivt at arbejde som lastbilchauffør.
Sådan kan der skaffes flere chauffører
Flere end halvdelen af de danske transportvirksomheder mangler arbejdskraft, viser tal fra Danmarks Statistik viser, og en analyse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har vist, at jobbet som lastbilchauffør er et af sværeste at få besat. ITD, brancheorganisation for den danske vejgodstransport, har en række forslag, der skal give bedre muligheder for at fastholde chauffører og tiltrække nye til branchen. Det drejer sig bl.a. om:
- En seniorpakke for fastholdelse af ældre lastbilchauffører.
- En handlingsplan for flere kvinder i transportbranchen.
- Fjernelse af alle modregningsregler for pension og efterløn straks.
- Målrettet indsats for kommunernes jobcentre med fokus på transportbranchen.
- Forbedringer af transportuddannelserne.Indsats mod det store frafald af særligt kvinder på transport-erhvervsuddannelserne og de AMU-uddannelser, der uddanner chauffører.
- Bedre arbejdsforhold for chauffører og flere rastepladser.
- Muligheder for større og mere effektive lastbiler, der kan køre mere gods på færre lastbiler.
- En anden af de store knaster, vi har, er en anden EU-lovgivning, som kræver, at chauffører tager på efteruddannelse hvert femte år. Der er mange chauffører, der har kørt, siden de var hele unge. De har måske kun nogle få år tilbage på arbejdsmarkedet, og når de så står og skal på efteruddannelse, vælger de at stoppe.
Henriette Kjær, politisk chef, ITDDer er jo stor forskel på, om man er 17 eller 21 år. Man kan godt begynde at tage stort kørekort som 18-årig, men så skal man have et ansættelsesbrev eller en lærlingeplads, og hvis man ikke har det, er det ikke sikkert, at man vil vente, til man bliver 21, som EU-reglerne i dag.
- Vi vil gerne beholde de erfarne og chauffører, for vi har jo brug for dem, så her arbejder vi sammen med andre EU-lande og vores internationale organisation IATA på at få gennemført en dispensationsordning, siger Henriette Kjær.