Annonce
Erhverv

Sensor sladrer om skraldet

Hans Christian Pedersen satser på eksport af den grønne digitale affaldsløsning. Maacks har opfundet. Foto: Carsten B. Grubach
Maacks er klar til eksport af opfindelse af digital affaldshåndtering.

SØNDERBORG: 60 af de danske forsyningsselskaber er bidt på, og otte kommuner har indtil videre aftalt at lade Maacks i Sønderborg administrere miljøvenlig affaldshåndtering gennem en app.

- Hos forsyningsselskaberne styrer vi 20 fods containere bag på lastbilerne, hos kommunerne styrer og administrerer vi miljøstationer, hvor vi kan måle, hvor meget affald, der er i dem, fortæller Hans Christian Pedersen, direktør og medejer af Maack sammen med Esben Maack.

Deres virksomhed har opfundet metoden kaldte BrainyBin, som kan regulere og kontrollere affaldshåndteringen, så den bliver mere miljøvenlig.

Annonce

Det sker via en sensor, som registrerer, hvor meget affald, der er i skraldespanden, og sensoren sender så et signal, når den er så fuld, at den skal tømmes.

Den opfindelse nyder man godt af i dag i blandt andre Fanø, Sønderborg, Langeland og Kolding kommuner, hvor man sparer både en masse CO2 og tid, fordi man skal køre færre gange og spare mellem 50-60 procent på brændstoffet.

Maacks, der også et it-leverandør til lokale virksomheder, har planer om at udvide kundekredsen til industrivirksomheder, forlystelsesparker og Vejdirektoratet - alle steder, hvor der med Hans Christian Pedersens ord findes skraldespande.

- Vi har opfundet og har søgt patent på en ny sensor med en radar, som også kan se mængden. Problemet med skraldespande er ofte, at der for eksempel ligger en pizzabakke øverst, mens der kan være meget plads derunder i skraldespanden, siger direktøren, der ser store muligheder for at eksportere de digitale ideer til lande, der miljømæssigt og teknologisk er lige så langt fremme som Danmark - og her tænker han først og fremmest på Holland, Belgien, Sverige og Finland.

- Affaldshåndtering er jo politisk styret, så vi skal finde de lande, hvor der er politisk fokus på det. Det er der blandt andet også i Polen og Ungarn.

Fordele ved BrainyBin

Den intelligente affaldsløsning, BrainyBin, som Maacks har udviklet, giver følgende fordele:

Overblik: Med en BrainyBin beregnes og rapporteres de reelle fyldningsgrader, blokeringer og temperatur-ændringer.

Sparer tid: Ruteplanlægningen automatiseres så medarbejderne sparer tid. Desuden skal bilerne bruge mindre tid på vejene.

Sparer penge: Kørslen efter containere optimeres, fordi man kender fyldning og containertype på forhånd.

Bøvl undgås:Med en intelligent vurdering af fyldningsgraden kan der ydes en bedre service, og man undgår overfyldte containere, som vil genere både brugere og miljø.

Styrk miljøet: Færre containertømninger på grund af højere fyldningsgrad og optimerede kørselsruter reducerer brændstofforbrug og CO2-udledning med 30-60 procent.

Fremtidssikring: Man kan lettere opfylde de store SmartCity-visioner og leve op til ambitionerne om en grøn profil og cirkulær økonomi.

Maacks er ganske vist i gang med et forsøg i Tyskland, men her er digitaliseringen endnu ikke så langt fremme, at det giver mening at satse på det ellers ret store marked syd for grænsen.

- Vi har groft sagt tre enheder - en plastikkasse, en printplade og et batteri. Batteriet er produceret i Kina, printpladen er fra Ungarn, og kassen er lavet af genbrugsplast på en fabrik i Skals ved Viborg.

Vi udvikler så softwaren her i Sønderborg, hvor vi er 10 ansatte - ingeniører, datamatikere og dataloger. Noget af rugbrødsarbejdet bliver lavet i Pakistan, mens vi har vores kernekompetencer her. Planen er, at vi skal op på 25 ansatte, og det er på salgs- og marketingssiden, at vi skal have folk ansat, siger Hans Christian Pedersen, der selv er ingeniøruddannet.

Vi har opfundet og har søgt patent på en ny sensor med en radar, som også kan se mængden. Problemet med skraldespande er ofte, at der for eksempel ligger en pizzabakke øverst, mens der kan være meget plads derunder i skraldespanden.

Hans Christian Pedersen, direktør og medejer, Maacks

Han solgte for 13 år siden sit firma Rose Technology til et selskab i Hongkong og vil nu vækste med Maacks på det marked, der satser på at udfylde FN’s 17 verdensmål. Strategien er ved at blive lagt i virksomheden i erhvervsparken på Ellegårdvej, og de to ejere har en række spørgsmål, de skal have besvaret:

- Hvor bredt er markedet? Hvor hurtigt skal det gå? Hvor meget skal der investeres for at komme ud på markederne? Skal der eksterne investorer til?

- De asiatiske lande er langt fremme på området, især Kina, og vi er jo en lille organisk virksomhed med sort bundlinje, siger Hans Christian Pedersen og lader foreløbig svarene stå åbne, selv om kapitaltilførsel umiddelbart lyder som en realistisk model.

Selv om det for tiden er svært at skaffe chips og komponenter til den nye teknologi tror Hans Christian Pedersen dog på, at Maacks vil være over grænsen om et års tid, hvis arbejdet med den miljøvenlige affaldshåndtering vil skride frem som planlagt.

Annonce
Annonce
Østjylland

Dansk firstmover på genbrug af plast i opråb: Genanvend nu i stedet for at brænde plastik af

Annonce
Fyn

Podcast: Da Tokes datter måtte genoplives, gav han sig til at hjælpe andre

Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne: Nu er de nomineret til pris

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Erhverv

Reick Møbler kørte fint forbi coronaen

Erhverv

Klumme: Er din direktør lønnen værd? Hvad med 155.000 kroner om dagen?

Erhverv

Klumme: 60 mio. kr. til digitalisering af SMV’er - Sådan får du del i puljerne

Erhverv

Klumme: Efter coronaen - Afviklingen af moms- og A-skattelån

Fyn

Sagde prestigejobbet op uden at vide, hvad der skulle ske: Nu er prisbelønnet journalist årets iværksætter på Nordfyn

Annonce